Στη φυλακή οδηγούνται ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, όπως αποφάσισαν ανακριτής και εισαγγελέας. Μετά από μια μαραθώνια απολογία που κράτησε πάνω από 20 ώρες συνολικά, ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του κρίθηκαν προφυλακιστέοι.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά τη μεταφορά του από τα δικαστήρια φορώντας χειροπέδες δήλωσε: «Η  εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά».
Λίγο πριν από τις 7 το βράδυ ολοκλήρωσε την απολογία της στον ανακριτή η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιάννη Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου. Η κ. Κουράκου έμεινε για περισσότερες από 4 ώρες στο γραφείο της ανακρίτρας κατά της διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα και του επίκουρου συναδέλφου της Γιώργου Ευαγγέλου, για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Από το πρωί ο Γιάννος Παπαντωνίου συνέχιζε την απολογία που είχε διακοπεί τη Δευτέρα το βράδυ.
Ο κατηγορούμενος για νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών που φθάνουν τα 2,8 εκατομμύρια ελβετικών φράγκων επανήλθε το πρωί της Τρίτης στο ανακριτικό γραφείο για να ολοκληρώσει την απολογία του, σχετικά με όσα του καταλογίζονται στο 800 σελίδων κατηγορητήριο που συντάχθηκε με κορμό τη σύμβαση του 2003 για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.
Δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης, ο Γιάννος Παπαντωνίου κλήθηκε χθες να απαντήσει επί της ουσίας της υπόθεσης, καθώς οι παραδοχές της Ανάκρισης είναι ότι το 2003 υπουργός Εθνικής «Αμυνας διέπραξε απιστία -που έχει παραγραφεί – ζημιώνοντας με 400 εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο, με κίνητρο παράνομα ωφελήματα που έλαβε. Η ακολουθία της δικογραφίας αφορά αυτές τις παράνομες αμοιβές και τους τρόπους απόκρυψης και νομιμοποίησης των χρημάτων αυτών.

 Δεν το δέχεται

Ο πρώην υπουργός δεν δέχεται ότι η σύμβαση για τις έξι φρεγάτες προκάλεσε ζημιά του Δημοσίου και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ανακριτική διαδικασία ανέβηκαν πολλές φορές οι τόνοι εντός του ανακριτικού γραφείου γιατί οι ανακριτές ρωτούσαν τον κ. Παπαντωνίου μόνο γι’ αυτό το θέμα. Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, απάντησε στους ανακριτές πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή, η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων. «Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια» φέρεται να λέει στους δικαστικούς λειτουργούς.
Όσο για τη νομιμοποίηση χρημάτων που του καταλογίζεται, σκέλος που συνεχίζεται με τις ερωταπαντήσεις σήμερα στο ανακριτικό γραφείο, ο κ. Παπαντωνίου φαίνεται όχι μόνο να αμφισβητεί το σκεπτικό των δύο ανακριτών, αλλά και να τους αποδίδει πλήρη άγνοια του τραπεζικού συστήματος. Υποστηρίζει πως οι δύο δικαστικοί λειτουργοί βρισκόμενοι σε απόγνωση από την έλλειψη στοιχείων έφτιαξαν ένα σενάριο χωρίς ουσιαστικά στοιχεία. «Δεν χρηματίστηκα, δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου» φέρεται να ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός.

Βιογραφικό Γιάννου

Ο  Γιάννος Π. Παπαντωνίου (27 Ιουλίου 1949) είναι Έλληνας οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και πολιτικός, πρώην υπουργός, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και πρώην ανεξάρτητος βουλευτής Α΄ Αθηνών.
Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 27 Ιουλίου 1949 και είναι γιος του Παναγιώτη Πανόπουλου, δικηγόρου, και της Ευαγγελίας Παπαντωνίου. Οι γονείς του δεν παντρεύτηκαν ποτέ, και ο Γιάννος Παπαντωνίου κράτησε το επίθετο της μητέρας του, καθώς μεγάλωσε μαζί της.
Η Ευαγγελία Παπαντωνίου, νομικός με σπουδές στο Ασφαλιστικό και το Εργατικό Δίκαιο στη Γαλλία, έγραψε ιστορία όταν έγινε η πρώτη γυναίκα Γενική Διευθύντρια στην ιστορία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
Θείος του ήταν ο Δημήτριος (Μίμης) Παπαντωνίου, προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατά την εποχή της δολοφονίας του Λαμπράκη.
Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ουισκόνσιν και ιστορία στη Σορβόννη, ενώ κατέχει και διδακτορικό δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο του Κέημπριτζ. Την περίοδο 1977 – 1978 δίδαξε ως ειδικός επιστήμονας στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στις τάξεις του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι το 1980, οπότε και δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος είχε ενθουσιαστεί από μία επιστημονική δημοσίευσή του για την ειδική σχέση της Ελλάδας με την τότε ΕΟΚ.(3)
Το 1981 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Εκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1989 (Ιουνίου), του 1990, του 1993, του 1996, του 2000και του 2004.
Στις 15 Νοεμβρίου 1988 αντικατέστησε στη Βουλή τον παραιτηθέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Λάζαρη. Διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας από το 1994, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από το 1996 έως τον Οκτώβριο του 2001, και Υπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάρτιο του 2004. Θεωρείται ο εκφραστής της ελληνικής οικονομικής πολιτικής για την ένταξη στην ΟΝΕ.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο London School of Economics and Political Science.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει συγγράψει άρθρα και βιβλία πάνω σε θέματα που συνδέονται με οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη καθώς και την ευρύτερη παγκόσμια σκηνή.
Είναι επίσης Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής.