Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Κατασχέσεις: Πως θα γλιτώσετε από το «μακρύ χέρι» της εφορίας Πώς θα μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν σταδιακά οι λογαριασμοί των φορολογουμένων

 Τετάρτη, 31 Οκρωβρίου, 2018Χιλιάδες οφειλέτες βλέπουν καθημερινά να μπαίνει «χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασµούς τους. Η υπερφορολόγηση οδήγησε εκατομμύρια φορολογουμένους στην αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς την εφορία.
Στο διάστημα αυτό εκτοξεύθηκαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις μισθών, συντάξεων ενώ η εφορία προχώρησε σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Όμως το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν πέσει «θύματα» κατασχέσεων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακής ανάκτησης του ελέγχου τους, εφόσον νωρίτερα ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Προσοχή! Θα πρέπει να τηρούν το πρόγραμμα των δόσεων.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρίσκεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για να καταλήξουν σε πρόταση νομοθετικής ρύθμισης προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να ανασάνουν οι καταθέτες των οποίων οι λογαριασμοί «κλείδωσαν» κατόπιν κατάσχεσης.
Το επεξεργασία σχέδιο προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού μετά από κατάσχεση, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός

Όσοι έχουν οφειλές στο ελληνικό Δημόσιο είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Το μοναδικό «όπλο» που έχουν είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Εφόσον το υπόλοιπο ξεπερνά το ποσό αυτό, τότε το υπερβάλλον κατάσχεται. Θα πρέπει οι φορολογούμενοι να αποφεύγουν να δηλώνουν ως ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό κοινούς λογαριασμούς, δηλαδή λογαριασμούς με συνδικαιούχους.
Αυτό πρέπει να αποφεύγεται διότι στην περίπτωση που ένας από τους συνδικαιούχους έχει οφειλές προς το δημόσιο τότε μπορεί να γίνει μερική κατάσχεση του υπολοίπου του λογαριασμού ακόμη και αν αυτό ανήκει σε συνδικαιούχο που δεν έχει οφειλή προς το δημόσιο.
Τον ακατάσχετο λογαριασμό μπορούν να τον δημιουργήσουν στην ειδική εφαρμογή του Τaxisnet στη διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και πρέπει να επιλεγεί η ενότητα «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου