Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA), η Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) ότι θα παραμείνει επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. Η θητεία της λήγει το 2021.
Τον Δεκέμβριο, η Ανγκελα Μέρκελ «δεν θα θέσει πλέον υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος», της CDU, ανακοίνωσε αξιωματούχος του κόμματος που δεν κατονομάζεται, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την στιγμή που η συνεδρίαση της ηγεσίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βερολίνο.
Η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μέχρι σήμερα δήλωνε ότι θεωρεί πως η προεδρία της CDU και η καγκελαρία είναι αλληλένδετες, πραγματοποιεί μία στροφή με κίνδυνο απώλεια αξιοπιστίας και κύρους. Ενεργώντας έτσι, ανοίγει τον δρόμο στον, ή στην, διάδοχό της.
Η καγκελάριος θα λάβει τον λόγο στις 13.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδος) για να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της.
Η γερμανίδα καγκελάριος αγωνίζεται εδώ και μήνες για την διατήρηση του κυβερνητικού της συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά μετά τις εκλογικές ήττες της Βαυαρίας και της Εσσης, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται όλο και πιο εύθραυστη.
Η Ανγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας εδώ και 13 χρόνια, αμφισβητείται όλο και περισσότερο τόσο στο εσωτερικό της παράταξής της όσο και απέναντι στην κοινή γνώμη.

Φθορά

Οι δύο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις του Οκτωβρίου είχαν προαναγγελθεί ως τεστ σε εθνικό επίπεδο για την δημοτικότητα της Αγγελα Μέρκελ και της κυβερνητικής της ομάδας. Η αποχώρησή της από την προεδρία της CDU φαίνεται ότι είναι η πρώτη συνέπεια των εκλογικών αυτών αποτυχιών.
Εδώ και εβδομάδες, η συζήτηση για την διαδοχή της Μέρκελ δεν αποτελεί πλέον ταμπού στις τάξεις της CDU, εξαιτίας της φθοράς της 13 μήνες μετά τη πύρρειο νίκη της στις ομοσπονδιακές εκλογές.
Στην πραγματικότητα, η δημοτικότητά της δεν έχει σταματήσει να υποχωρεί μετά την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015 και το 2016, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, την ώρα που η γερμανική ακροδεξιά βρισκόταν σε άνοδο.
Πολλά στελέχη του κόμματός της ζητούν εδώ και μήνες στροφή της CDU προς τα δεξιά και από την Μέρκελ να προετοιμάσει την διαδοχή της. Μέχρι σήμερα, η καγκελάριος είχε αρνηθεί να συζητήσει δημόσια το μέλλον της.
Αλλη πηγή σοβαρών δυσκολιών για την Μέρκελ είναι η κατάσταση των εταίρων της, του SPD, στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες απείλησε χθες το βράδυ με αποχώρηση από την κυβέρνηση, εάν δεν υπάρξουν σύντομα εγγυήσεις για την βελτίωση της λειτουργίας της κυβέρνησης, που υπονομεύεται από την πολύμηνη εσωτερική διαμάχη, κυρίως για την μεταναστευτική πολιτική.
«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση είναι απαράδεκτη», προειδοποίησε.
Ολο και περισσότερα μέλη του SPD ζητούν έξοδο από την κυβέρνηση για μία «κούρα στην αντιπολίτευση».
Χθες στην Εσση, η CDU διατήρησε την πρώτη θέση και θα συνεχίσει να ηγείται της τοπικής κυβέρνησης συνασπισμού, όμως το ποσοστό του 27% που εξασφάλισε συνιστά υποχώρηση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013. Αντίστοιχη υποχώρηση σημείωσε το SPD που εξασφάλισε το 19,8% των ψήφων.

«Το τέλος πλησιάζει»

Αντίθετα, οι οικολόγοι διπλασίασαν το σκορ τους και η γερμανική άκρα δεξιά εξασφάλισε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο τελευταίο τοπικό κοινοβούλιο όπου δεν ήταν ακόμη παρούσα.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή για τη Μέρκελ. Το θέμα είναι αν σύντομα θα κολλήσουμε πίσω από τον συνασπισμό της την ένδειξη: «σε διάλυση» », αναφέρεται ειρωνικά στο κύριο άρθρο της Suddeutsche Zeitung.
Ο ηγέτης της CDU στην Εσση, ο Φόλκερ Μπουφιέρ, αν και θεωρείται άνθρωπος της Μέρκελ, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο αποτελεί «σήμα συναγερμού» για την παράταξη «και επίσης για την πρόεδρό της».
Η Franfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα για την Μέρκελ να γαντζωθεί στο πόστο της, «δεδομένης της κατάστασής της». Της χρειάζεται «να αποδείξει» ότι έχει καταλάβει αυτό που γνωρίζει ο κόσμος: «το τέλος της θητείας της ως καγκελαρίου πλησιάζει».