Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη παρουσία των Προέδρων Ελλάδας και Ιταλίας



Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου, 2018



Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Sergio Mattarella (διακρίνεται αριστερά) και ο πρόεδρος της Ελλάδας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την παρέλαση (AP Photo/Giannis Papanikos).
Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη, την οποία παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και για πρώτη φορά και ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, τον οποίο καλωσόρισε και ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους F-16, επισμηναγός Γιώργος Παπαδάκης, στη διάρκεια επικίνδυνων ελιγμών ακριβείας στον ουρανό.
«Καλημέρα Θεσσαλονίκη, Καλημέρα Μακεδονία. Το ‘ΟΧΙ’ των Ελλήνων αποτελεί πηγή ενότητας και συνεργασίας, όπως αποδεικνύει και η παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ας ατενίσουμε το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Χρόνια πολλά», ήταν το μήνυμα που έστειλε o επισμηναγός από το πιλοτήριο, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης και προς τον οποίο απάντησε ο πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος:
«Κύριε επισμηναγέ, τόσον εγώ όσο και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε υπερήφανοι για εσάς, για τις διεθνώς αναγνωρισμένες ικανότητές σας, αλλά και για το απαράμιλλο θάρρος σας. Αποδεικνύετε καθημερινά και εμπράκτως πόσο αποτελεσματικά υπερασπίζεσθε τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και, επομένως, της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σύνολό της. Η Υπέρμαχος Στρατηγός να θωρακίζει τα φτερά σας και να χαλυβδώνει τις ψυχές σας».


(AP Photo/Giannis Papanikos)

Την παρουσία εξάλλου του Ιταλού Προέδρου, υπογράμμισε και στον λόγο του ο κ. Παυλόπουλος λέγοντας ότι «Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν».
Την παρέλαση παρακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παραβρέθηκε στην παρέλαση Βρυσών Αποκορώνου Χανίων, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ήταν απών από τις τελετές, καθώς δεν αναφέρθηκε να έχει παρακολουθήσει κάποια παρέλαση.
Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε απογόνους βετεράνων και ο κ. Ματαρέλα ομάδα πέντε Ιταλών στρατιωτικών.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο μήνυμα της κοινής παρουσίας με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι το μεγάλο «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 παραμένει διδακτικά επίκαιρο και πρέπει να εμπνέει και στον αγώνα για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος απέναντι στους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού.

(AP Photo/Giannis Papanikos)

«Η Ιστορία έχει αποδείξει, με αμάχητα τεκμήρια, ότι το μεγάλο ‘ΟΧΙ’ του ελληνικού λαού την 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν -και παραμένει πάντα, μάλιστα δε υπό όρους άκρως διδακτικής επικαιρότητας- ένα μεγάλο ‘ΝΑΙ’ στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία. Και είναι αυτή ακριβώς η διδακτική επικαιρότητα του ‘ΟΧΙ’ της 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία πρέπει να μας εμπνέει, πέραν των άλλων, και στον αγώνα για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, απέναντι στα άκρως επικίνδυνα μορφώματα του ρατσιστικού λαϊκισμού, τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, τα θεμέλιά του και την παγκόσμιας εμβέλειας αποστολή του», είπε ο κ. Παυλόπουλος μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης και συνέχισε:
«Αυτόν τον αγώνα υπεράσπισης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σηματοδοτεί, με κορυφαίο μάλιστα συμβολισμό, η παρουσία σήμερα στην Θεσσαλονίκη του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, του φίλου και μεγάλου Ευρωπαίου Σέρτζιο Ματαρέλα. Με την έννοια ότι Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν. Πλην όμως, πάντα διδασκόμενοι από την πικρή εμπειρία του φασισμού και της εγκληματικής συνεργασίας του με το ναζισμό, δηλώνουμε αποφασισμένοι ν’ αγωνισθούμε εναντίον όλων των μορφωμάτων που προανέφερα, και τα οποία «νοσταλγούν» τον φασισμό και το ναζισμό, για να υπερασπισθούμε, απέναντί τους, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος».


(AP Photo/Giannis Papanikos)

Την παρέλαση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, καθώς ο καιρός ήταν πολύ καλός, ενώ ενθουσιασμό και συγκίνηση προκάλεσε ένα τάγμα Ευζώνων που παρέλασε στην Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά από το 1912.
Μετά τη λήξη της παρέλασης, οι κ. Παυλόπουλος και Ματαρέλα μετέβησαν στην Κεφαλονιά όπου απέτισαν φόρο τιμής στους Ιταλούς στρατιώτες που εκτελέσθηκαν στο νησί, λόγω της άρνησής τους να παραδώσουν τα όπλα τους στους Γερμανούς.
Επίσης, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος παρακολούθησε τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, δήλωσε πως «με ενότητα να διεκδικούμε το δίκιο μας και με αυτό λαμβάνουμε δύναμη για να μπορούμε να πούμε όχι», επισήμανε.


(AP Photo/Giannis Papanikos)

Παρούσα και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, που τάχθηκε υπέρ της εθνικής αφύπνισης και συνεννόησης, με «Οχι» στην Ακροδεξιά.
Τέλος, αποδοκιμασίες από πολίτες δέχτηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, καθώς μόλις τελείωσε την δήλωσή του ο κ. Καμμένος, κάποιοι από το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένοι του φώναξαν να παραιτηθεί για να σωθεί η Μακεδονία.
Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μαθητική παρέλαση όπου συμμετείχαν όλα τα σχολεία της Α’ Αθηνών, η ομάδα των Special Olympics, καθώς επίσης και οι πρόσκοποι.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ένας άνδρας και μία γυναίκα, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, κρατώντας σημαίες, η μία με τον ήλιο της Βεργίνας, παρεισέφρησαν ανάμεσα στα σχολεία και παρέλασαν, σταματώντας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων όπου φώναξαν συνθήματα για τη Μακεδονία, πριν απομακρυνθούν από την Αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου