Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Κοτζιάς μετά από συνάντηση με Ντιμιτρόφ: Θετικά βήματα αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά

Απορούν οι αναγνώστες μας και ρωτούν “Καλά ο κ. Κοτζιάς είναι υπουργός των Εξωτερικών μόνο για τα Σκόπια; Ο υπόλοιπος κόσμος και σε μέρη που υπάρχουν Έλληνες τι κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών; Τίποτα;”

Κοτζιάς μετά από συνάντηση με Ντιμιτρόφ: Θετικά βήματα αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά
Νέος γύρος επαφών με τον ομόλογό του της πΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας
Στα θετικά βήματα που έγιναν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Οχρίδα, αναφέρθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη μετά την συνάντησή τους, υπογράμμισαν ωστόσο ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά».
«Κάναμε τα βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα, θετικά, και πάντα ελπίζουμε να κάνουμε εύκολα και τα δύσκολα και πιο μεγάλα θέματα. Τα προβλήματα τα μεγάλα και δύσκολα τα βρήκαμε μπροστά μας και ο Νικόλα και εγώ, προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές από άλλους, αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας», είπε ο κ. Κοτζιάς ενώ ευχαρίστηκε τον «φίλο» του όπως είπε Νικολά για την εξαιρετική φιλοξενία.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσε για τις προσεχείς συναντήσεις που θα έχει με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, με την πρώτη να έχει κανονιστεί για τις 3 και 4 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, και τη δεύτερη, στις 11 και 12 του ίδιου μήνα στην Αττική.
«Το πλαίσιο της κοινής δράσης και συνεργασιών προέκυψε μέσα από την πολύ καλή διπλωματική δράση. Πολύ σοβαρό είναι για εμάς το ζήτημα του αλυτρωτισμού. Όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα», είπε ο κ. Κοτζιάς
Από την πλευρά του ο Νικολά Ντιμιτρόμ δήλωσε: «Είχαμε πολύ ειλικρινείς συζητήσεις, συζητήσαμε για όλα τα ερωτήματα τα οποία εμπεριέχονται στο θέμα της ονομασίας, σε κάποια ερωτήματα υπάρχει πρόοδος, για ένα μέρος υπάρχουν ακόμα διαφορές. Συζητήσαμε για πρώτη φορά για το χρονικό πλαίσιο και για τα βήματα εφόσον προκύψει συμφωνία. Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας, η διαδικασία συνεχίζεται»

Στην Οχρίδα ο έλληνας ΥΠΞ

Ο έλληνας ΥΠΕΞ έφτασε στην Οχρίδα χθες το απόγευμα οπότε και τον υποδέχθηκε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος παρέθεσε δείπνο εργασίας στον Έλληνα ομόλογό του και τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες.
Συγκεκριμένα, οι συνομιλίες, στις οποίες  συμμετέχουν και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών ξεκίνησαν στις 09:00 τοπική ώρα και θα ολοκληρωθούν στις 12 το μεσημέρι
.Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται υπό το πρίσμα μιας συγκρατημένης αισιοδοξίας, αφού τώρα πλέον οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα σημαντικό στάδιο, καθώς έχουν ταυτοποιηθεί και καταγραφεί τα κύρια σημεία για κάθε πλευρά, όπως και τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο μερών
Στο πλαίσιο αυτό, θα τεθεί σε συζήτηση και η θετική μελλοντική ατζέντα της συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την αίρεση της επίλυσης του ονοματολογικού.
Από το Βελιγράδι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, τόνισε ότι «το κλειδί για την επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές».
«Και συμβιβασμός» όπως αποσαφήνισε «σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη». «Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις» συμπλήρωσε ο Ν. Κοτζιάς.
Μετά την ολοκλήρωσή τους, αναμένονται δηλώσεις από τους δύο υπουργούς για τα αποτελέσματα των επαφών.

Σερβία: «Σημαντικές οι σχέσεις με την Ελλάδα»

Προηγούμενος σταθμός της περιοδείας του έλληνα υπουργού Εξωτερικών ήταν η Σερβία, με τον κ. Κοτζιά να συναντά τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η Προεδρία της χώρας τονίζεται ότι «η Σερβία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται σε σταθερή φιλία, ιστορικά επιβεβαιωμένη εγγύτητα και αλληλεγγύη των δύο λαών».
Ο σέρβος πρόεδρος -αναφέρεται στο ανακοινωθέν- σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου τόνισε ότι το Βελιγράδι εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.
Παράλληλα, ο κ. Βούτσιτς ενημέρωσε τον κ. Κοτζιά για τα προβλήματα και τη στασιμότητα στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών και ευχαρίστησε την Ελλάδα για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ντιμιτρόφ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσουν για την Πρίστινα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον «πρόεδρο» του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Το βράδυ ο Νίκος Κοτζιάς επιστρέφει στην Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου