Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

«Ερασιτεχνισμοί» στην εθνική άμυνα της Ελλάδας σε μία κρίσιμη περίοδο


 Τετάρτη, 25 Απριλίου, 2018

O έξω δεξιά και ο έξω αριστερά συναντήθηκαν στο Άμυνας.  Περιμένουμε με αγωνία πότε θα φορέσει στολή “παραλλαγής” ο Κουβέλης...


Ο κ. Φώτης Κουβέλης με τον κ. Πάνο Καμμένο. Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.
ΑΘΗΝΑ. «Ερασιτεχνικοί» χειρισμοί σε θέματα μεγάλης σημασίας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπως είναι οι εξοπλισμοί, αποκαλύφθηκαν την Τρίτη, όταν έγινε γνωστό από γαλλικής πλευράς ότι δεν θα καταπλεύσουν στην Ελλάδα οι δύο γαλλικές φρεγάτες με χρονομίσθωση, όπως είχε διαβεβαιώσει την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώτης Κουβέλης.
Μάλιστα, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), δεν αναφέρθηκε τίποτα περί φρεγατών.
Αντίθετα, η λιτή ανακοίνωση του Μαξίμου ανέφερε ότι στην 3ωρη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφάσισε την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27.
Αμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που σε πρώτη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «μόλις προ τεσσάρων ημερών η κυβέρνηση, μέσω του νέου αναπληρωτή υπουργού Αμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι ‘θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο’. Με δήλωσή της η Υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα», ανέφερε η ανακοίνωση της ΝΔ και κατέληγε με τη σημείωση:
«Η κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;».
Ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση με τη ΝΔ να αναφέρει πως «λόγω της παροιμιώδους ανικανότητας της κυβέρνησης, τις τελευταίες ημέρες εμφανίζουν πρόβλημα τα emails διαφόρων υπουργείων, με συνέπεια να μην επικοινωνούν με τον έξω κόσμο».
Η Πειραιώς επαναδιατύπωσε την πρωϊνή ανακοίνωσή της για το θέμα των γαλλικών φρεγατών και πρόσθεσε: «Καθώς πιθανολογούμε η βλάβη να έχει πλήξει και το Μαξίμου, επανεκδίδουμε την πρωινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας και τα ερωτήματα που απευθύναμε για τις γαλλικές φρεγάτες, καθώς έχουν περάσει 7 ολόκληρες ώρες και το μόνο που μάθαμε από τον κ. Τζανακόπουλο, είναι ότι, είτε ο πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τον κ. Μακρόν, είτε ο κ. Κουβέλης που την γνωστοποίησε, κάπου χάθηκαν στην μετάφραση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει συμφωνία, παρά τον ισχυρισμό του κ. Κουβέλη, αδειάζοντας εμμέσως τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Αμυνας.
Η ακριβής δήλωση του κ. Κουβέλη πριν από τέσσερις ημέρες ήταν: «Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι».
Το θέμα προχώρησε περαιτέρω, με το «Γαλλικό Πρακτορείο» να φέρεται να έχει επικοινωνήσει με πηγή του ελληνικού Πενταγώνου που του μετέφερε πως το θέμα έχει κλείσει. Ετσι, κι ενώ όλοι περίμεναν πως στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, θα ξεκαθάριζε το θέμα και μάλιστα θα υπήρχαν και αποφάσεις ανακοινώσιμες σχετικά με την χρονομίσθωση των δύο γαλλικών φρεγατών, αυτό δεν συνέβη.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος θα δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα, μετά και τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπήρξε ένταση σχετικά με τους χειρισμούς σε θέματα που αφορούν στην Αμυνα και τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Εν τούτοις αναμένονται με ενδιαφέρον και οι λεπτομέρειες που θα δώσει ο Υπουργός για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F16, που είχε συζητηθεί στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Λευκό Οίκο και για την οποία η προθεσμία τελειώνει εντός των ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου