Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

Deutsche Welle: «Ο Τσίπρας δεν θα έπρεπε να χαίρεται και τόσο»

Πέμπτη, 26 Απριλίου, 2018

Έπαινος αλλά και κριτική από τον γερμανικό Τύπο με αφορμή την υπέρβαση του στόχου για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα
Deutsche Welle: «Ο Τσίπρας δεν θα έπρεπε να χαίρεται και τόσο»

Το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το 2017 δεν περνά απαρατήρητο από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. «Η Ελλάδα ξεπερνά τους στόχους που είχαν τεθεί», γράφει η ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD (tagesschau.de), επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα επτά δισ. ευρώ, ξεπερνώντας έτσι αισθητά τους όρους των δανειστών.

 Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν υπερδιπλάσιο από τον απαιτούμενο στόχο». Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είχε υπερβεί αισθητά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και το 2016 (3,9%) και επισημαίνει ότι «οι όροι για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι επίμαχοι. Επικριτές φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο ανακόπτεται η ανάπτυξη». Το περιοδικό Focus σχολιάζει στην ηλεκτρονική του έκδοση ότι «η Ελλάδα κατάφερε να εκπλήξει τους διεθνείς δανειστές.

Στη διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης για το 2017 ξεπέρασε αισθητά τους στόχους που είχαν τεθεί». Κι ενώ η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων εξαίρει τις αριθμητικές επιδόσεις της Ελλάδας, η αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland, σχολιάζει ότι «ο Τσίπρας δεν θα έπρεπε να χαίρεται και τόσο» για το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπέρασε αισθητά τον στόχο του 1,75% που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές.

 «Βεβαίως πρωτεύων στόχος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να τα βγάζουν πέρα από τον Αύγουστο χωρίς τα δάνεια της τρόικας. Ότι αυτός ο δρόμος δεν ήταν εύκολος και ότι τόσο ο Τσίπρας όσο και οι υπουργοί του αναγκάστηκαν να πιουν πολλά πικρά ποτήρια, είναι γνωστό. (…)

Ωστόσο υπάρχει και μια δεύτερη, σκοτεινή όψη του νομίσματος. Με αυτήν ήρθε αντιμέτωπος κατά πρόσωπο ο Τσίπρας τη Δευτέρα: Τα συνδικάτα καλούν σε απεργία κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Και δεν πρόκειται για την πρώτη κοινωνική διένεξη που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ως αριστερό κόμμα που είναι, αυτό θα πρέπει να τον βάλει σε σκέψεις», σχολιάζει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι ο Τσίπρας και οι περί αυτόν «ίσως θα πρέπει να παραδεχθούν ότι το παράκαναν με την τακτική τους να εκπληρώνουν τις επιθυμίες των δανειστών και θα πρέπει να θυμηθούν γιατί είχαν εκλεγεί κάποτε: ως κοινωνική εναλλακτική ενάντια στην επιβολή της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων».

 «Έξαρση βίας στη Λέσβο»

Στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ προσφύγων, ακροδεξιών και δυνάμεων της αστυνομίας τη νύχτα της Κυριακής στη Λέσβο αναφέρονται ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

 «Η αστυνομία σταματά διαμαρτυρία μεταναστών στη Λέσβο», γράφει το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση. Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, «πρόσφυγες έφτιαξαν στη Λέσβο έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας επειδή θέλουν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα. Μετά την επίθεση ακροδεξιών ο χώρος εκκενώθηκε με τη βία». Για «έξαρση βίας στη Λέσβο» κάνει λόγο ανταπόκριση της Handelsblatt από την Ελλάδα.

 Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση, «ολοένα και περισσότεροι μετανάστες φθάνουν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης από την Τουρκία. Τώρα εξεγείρονται αγανακτισμένοι κάτοικοι του νησιού. Έλληνες νεοναζί προκάλεσαν εντάσεις», σημειώνει ο γερμανός ανταποκριτής, που αναφέρει ότι «σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες γνωστοί υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής έκαναν έφοδο στην πλατεία (σ.σ. Σαπφούς) για να διώξουν τους πρόσφυγες και φώναζαν: 'Κάψτε τους ζωντανούς'».

 Η HB περιγράφει τα επεισόδια στη Λέσβο, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για δεκάδες τραυματισμούς, ενώ στηλιτεύονται για άλλη μια φορά οι απάνθρωπες συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών. «Η υπερβολική πληρότητα των καταυλισμών είναι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στις διαδικασίες ασύλου. Αυτές μπορεί να διαρκέσουν χρόνια στην Ελλάδα εάν οι αιτούντες άσυλο αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες ενστάσεων στα διοικητικά δικαστήρια», γράφει η HB, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση στην Αθήνα δέχεται αυξανόμενες πιέσεις στο πεδίο της προσφυγικής πολιτικής.

 Η προσφυγική συμφωνία, την οποία είχε κάνει η ΕΕ τον Μάρτιο του 2016 με την Τουρκία, έχει μεν οδηγήσει σε αισθητή μείωση του αριθμού των προσφύγων (σ.σ. που φθάνουν στην Ελλάδα). (…) Όμως εδώ και μερικούς μήνες αυξάνεται και πάλι ο αριθμός τους.

Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 16ης Απριλίου έφθασαν 7.145 άτομα που αναζητούν προστασία στα νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία, μια αύξηση άνω του 30% συγκριτικά με το 2017. Το προσφυγικό ρεύμα δεν αυξάνεται μόνο στο Αιγαίο.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι περνούν μέσω του Έβρου από την Τουρκία στη βόρεια Ελλάδα». Το δημοσίευμα επισημαίνει τέλος ότι «παρά το γεγονός ότι τα σύνορα έχουν επίσημα κλείσει, πολλοί δρόμοι οδηγούν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ: μέσω Αδριατικής στην Ιταλία, από μυστικά μονοπάτια μέσω Βαλκανίων ή με πλαστά διαβατήρια αεροπορικώς από κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο. Δημοφιλέστερος προορισμός η Γερμανία. Μεταξύ Νοεμβρίου (2017) και Μαρτίου (2018) εντοπίστηκαν σε ελληνικά αεροδρόμια 2.021 μετανάστες με πλαστά έγγραφα που ήθελαν να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη με προορισμό τη Γερμανία». Άρης Καλτιριμτζής.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου