Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Κυριακή, 29 Απριλίου 2018

Η Χούντα και ο ατομισμός των Ελλήνων

Toυ καθηγητή Γρηγόρη Καλφέλη
Πριν από μερικές ημέρες έγιναν πολλές αναλύσεις –ξανά- για τα πενήντα χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου του 1967. Φοβάμαι όμως ότι τα «μαθήματά μας» ως Έλληνες δεν τα πήραμε από αυτή την πικρή εμπειρία!

Τι εννοώ; Η βάρβαρη στέρηση των δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της χούντας μας οδήγησε δυστυχώς μεταπολιτευτικά στο να υιοθετήσουμε – ως κοινωνία- το περίφημο σύνθημα των αναρχικών του Μάη του 1968 που έλεγε «να απολαμβάνεις τα πάντα χωρίς εμπόδια»! Έτσι όλα τα κρίσιμα μεγέθη μιας δυτικής δημοκρατίας «μετατράπηκαν» καθ’ υπερβολή στο αντίθετό τους.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο συμβολισμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συμπυκνώθηκε σιγά- σιγά στο περίφημο πανεπιστημιακό άσυλο ( όπου ποικίλης μορφής κακοποιοί μπορούν να διαπράττουν εγκλήματα χωρίς να τους εμποδίζει κανείς)!

Επίσης η ακύρωση της πολιτικής ζωής κατά τη διάρκεια της χούντας οδήγησε βδελυρά μετά το 1974 στην εγκαθίδρυση ενός ανεξέλεγκτου πολιτικού συστήματος , όπου οι πολιτικοί επιβίωναν μόνο αν έκαναν παράνομους διορισμούς κομματικών φίλων στο δημόσιο τομέα . Και φυσικά η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει τα ίδια διεφθαρμένα χαρακτηριστικά, αφού χιλιάδες «ανειδίκευτοι Συριζαίοι» μπαίνουν από το παράθυρο στον ευρύτερο κρατικό τομέα.

Και για όλα αυτά οι πολίτες επιβράβευαν – και επιβραβεύουν- τους διεφθαρμένους πολιτικούς στις επόμενες εκλογές.
Που θέλω να καταλήξω με όλα αυτά; Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ είχε βάλει ως προμετωπίδα στο έργο του «Ερμηνεία των ονείρων» το παράθεμα του Βιργιλίου « Acheronda movebo», δηλαδή θα κινήσω τις περιοχές του κάτω κόσμου. Τι ήθελε να πει και γιατί επικαλούμαι και εγώ αυτό το απόσπασμα;

Με λίγα λόγια «αν δεν αλλάξουμε τους εαυτούς μας» ( ως πολιτικοί και πολίτες) δεν θα αλλάξει τίποτε σε αυτή τη χώρα! Επίσης αν δεν τροποποιήσουμε τις αισχρές πρακτικές μας (όπως πχ το να ζητούμε να μπουν παράνομα «τα παιδάκια μας» στο δημόσιο τομέα) , τότε ακόμη και αν μας «χαρίσουν» οι δανειστές ένα μέρος του χρέους μας θα οδηγηθούμε πολύ σύντομα σε μια νέα χρεοκοπία!

Και πολλές στατιστικές έρευνες επιβεβαιώνουν, ότι ατυχώς στο επίπεδο «της ατομικής αυτογνωσίας» δεν έχει αλλάξει τίποτε! Ο καθένας Έλληνας λέει ξεχωριστά ότι δεν ευθύνεται ατομικά για τη διαφθορά και τις άλλες αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια! Για όλα αυτά φταίνε οι διπλανοί μας, οι ξένοι κλπ. «Η κόλαση είναι οι άλλοι», όπως έλεγε και ο Σαρτρ!

Το συμπέρασμα; Δεν έχει καμία σημασία να μιλάμε για τη χούντα και το παρελθόν , αν δεν αλλάξουμε τους εαυτούς μας! Σήμερα!


O κ. Καλφέλης Γρηγόρης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ
Kalfelis@law.auth.gr

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου