Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

Τις 800 πυρκαγιές «άγγιξε» η Ηλεία – Αριθμός ρεκόρ για το 2017, χτυπάει «καμπανάκι» ενόψει καλοκαιριού


Τρίτη, 24 Απριλίου, 2018

Προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον προκαλούν τα επίσημα στατιστικά της Πυροσβεστικής, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, το 2017 καταγράφηκαν στην Ηλεία 797 συμβάντα δασικής πυρκαγιάς!
Ο αριθμός προκαλεί δέος, καθώς το 2016 έκλεισε με 500, κάτι που σημαίνει τρομακτική αύξηση, ειδικά αν αναλογιστούμε τις μεγάλες πυρκαγιές σε Ροδινά και Ανάληψη το περασμένο καλοκαίρι.
Στα όρια της ΠΥ Πύργου εκδηλώθηκαν 236 συμβάντα και στα όρια της ΠΥ Λεχαινών 255. Ο αυξημένος αριθμός στα Λεχαινά προκύπτει, όπως φαίνεται στα στοιχεία, από τα πολλά περιστατικά στον νομό Αχαΐας, όπου καλείται πολύ συχνά να συνδράμει η υπηρεσία. Στα όρια κάλυψης της ΠΥ Αμαλιάδας καταγράφηκαν 155 συμβάντα, στα όρια του ΠΚ Κρεστένων 90 δασικές πυρκαγιές και στο ΠΚ Ολυμπίας 60.
Ωστόσο, οι επιμέρους αριθμοί είναι τυπικοί και καθαρά ενδεικτικοί, αφού σε κάθε σοβαρή πυρκαγιά καλούνται όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας να επέμβουν. Από τις 797 φωτιές, οι 600 περίπου εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περίδου, με σημαντικότερες στην Ανάληψη, στα Ροδινά, στον Γρύλλο και στην περιοχή Αλφειούσας-Μακρισίων, κοντά στο Φράγμα Αλφειού.
Τα πρώτα μηνύματα για το 2018 είναι ανησυχητικά, διότι έχουν ήδη σημειωθεί δεκάδες πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις, με πιο σημαντική τη φωτιά στη Φρίξα αλλά και στα Άγναντα Πηνείας τον περασμένο Μάρτιο.
Προσοχή και αξιοποίηση της επιστήμης
Ο  διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Καραμαλίκης ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ότι η αμέλεια υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να αποβεί μοιραία.
«Οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια, η οποία όταν βρει κατάλληλες συνθήκες, όπως στη Φρίξα και στη Σκιλλουντία, δηλαδή υψηλή θερμοκρασία και ισχυρούς ανέμους, είναι μετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ακόμα και αυτήν την περίοδο που διανύουμε. Οι κλιματολογικές αλλαγές δείχνουν ότι ουσιαστικά έχουμε δύο εποχές πια, χειμώνα-καλοκαίρι, χωρίς τις ενδιάμεσες, που τιθασεύουμε τη φωτιά. Για αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή με τη χρήση της φωτιάς. Πρέπει να την αποφεύγουμε ή αν καταφεύγουμε σε αυτή τη λύση,  να γίνεται υπό λελογισμένες συνθήκες», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Καραμαλίκης.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας, Παν. Κορισιάνος υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας και της επιστήμης στην αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς.
«Είναι το ευαίσθητο σημείο μας διότι οι πυρκαγιές είναι η πληγή των δασών. Είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει το μεσογειακό περιβάλλον που έχουμε εμείς, αλλά πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση. Εδώ και τρία χρόνια έχω κάνει πρόταση για νέο λογισμικό πακέτο, κόστους περίπου 70.000 ευρώ, που θα δώσει ποιοτικό άλμα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Το συγκεκριμένο λογισμικό θα καθοδηγεί ηλεκρονικά την Πυροσβεστική σε ποιο σημείο κατευθύνεται η φωτιά και να την προλαβαίνει εγκαίρως. Πρέπει κάθε χρόνο να βάζουμε ένα λιθαράκι, αλλά να το σχεδιάζουμε σοβαρά και με λεπτομέρεια, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνογνωσία», τόνισε ο κ. Κορισιάνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου