Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Τις 800 πυρκαγιές «άγγιξε» η Ηλεία – Αριθμός ρεκόρ για το 2017, χτυπάει «καμπανάκι» ενόψει καλοκαιριού


Τρίτη, 24 Απριλίου, 2018

Προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον προκαλούν τα επίσημα στατιστικά της Πυροσβεστικής, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, το 2017 καταγράφηκαν στην Ηλεία 797 συμβάντα δασικής πυρκαγιάς!
Ο αριθμός προκαλεί δέος, καθώς το 2016 έκλεισε με 500, κάτι που σημαίνει τρομακτική αύξηση, ειδικά αν αναλογιστούμε τις μεγάλες πυρκαγιές σε Ροδινά και Ανάληψη το περασμένο καλοκαίρι.
Στα όρια της ΠΥ Πύργου εκδηλώθηκαν 236 συμβάντα και στα όρια της ΠΥ Λεχαινών 255. Ο αυξημένος αριθμός στα Λεχαινά προκύπτει, όπως φαίνεται στα στοιχεία, από τα πολλά περιστατικά στον νομό Αχαΐας, όπου καλείται πολύ συχνά να συνδράμει η υπηρεσία. Στα όρια κάλυψης της ΠΥ Αμαλιάδας καταγράφηκαν 155 συμβάντα, στα όρια του ΠΚ Κρεστένων 90 δασικές πυρκαγιές και στο ΠΚ Ολυμπίας 60.
Ωστόσο, οι επιμέρους αριθμοί είναι τυπικοί και καθαρά ενδεικτικοί, αφού σε κάθε σοβαρή πυρκαγιά καλούνται όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας να επέμβουν. Από τις 797 φωτιές, οι 600 περίπου εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περίδου, με σημαντικότερες στην Ανάληψη, στα Ροδινά, στον Γρύλλο και στην περιοχή Αλφειούσας-Μακρισίων, κοντά στο Φράγμα Αλφειού.
Τα πρώτα μηνύματα για το 2018 είναι ανησυχητικά, διότι έχουν ήδη σημειωθεί δεκάδες πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις, με πιο σημαντική τη φωτιά στη Φρίξα αλλά και στα Άγναντα Πηνείας τον περασμένο Μάρτιο.
Προσοχή και αξιοποίηση της επιστήμης
Ο  διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Καραμαλίκης ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ότι η αμέλεια υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να αποβεί μοιραία.
«Οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια, η οποία όταν βρει κατάλληλες συνθήκες, όπως στη Φρίξα και στη Σκιλλουντία, δηλαδή υψηλή θερμοκρασία και ισχυρούς ανέμους, είναι μετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ακόμα και αυτήν την περίοδο που διανύουμε. Οι κλιματολογικές αλλαγές δείχνουν ότι ουσιαστικά έχουμε δύο εποχές πια, χειμώνα-καλοκαίρι, χωρίς τις ενδιάμεσες, που τιθασεύουμε τη φωτιά. Για αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή με τη χρήση της φωτιάς. Πρέπει να την αποφεύγουμε ή αν καταφεύγουμε σε αυτή τη λύση,  να γίνεται υπό λελογισμένες συνθήκες», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Καραμαλίκης.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας, Παν. Κορισιάνος υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας και της επιστήμης στην αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς.
«Είναι το ευαίσθητο σημείο μας διότι οι πυρκαγιές είναι η πληγή των δασών. Είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει το μεσογειακό περιβάλλον που έχουμε εμείς, αλλά πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση. Εδώ και τρία χρόνια έχω κάνει πρόταση για νέο λογισμικό πακέτο, κόστους περίπου 70.000 ευρώ, που θα δώσει ποιοτικό άλμα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Το συγκεκριμένο λογισμικό θα καθοδηγεί ηλεκρονικά την Πυροσβεστική σε ποιο σημείο κατευθύνεται η φωτιά και να την προλαβαίνει εγκαίρως. Πρέπει κάθε χρόνο να βάζουμε ένα λιθαράκι, αλλά να το σχεδιάζουμε σοβαρά και με λεπτομέρεια, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνογνωσία», τόνισε ο κ. Κορισιάνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου