Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Μεράλ Ακσενέρ: Ο εφιάλτης του Ερντογάν στις εκλογές

Τρίτη, 24 Απριλίου, 2018

Η «Γκρίζα Λύκαινα» ασκεί σκληρή κριτική στον σουλτάνο
Μεράλ Ακσενέρ:  Ο εφιάλτης του Ερντογάν στις εκλογές
Την αποκαλούν «Τουρκάλα Μαρίν Λεπέν» ή «Γκρίζα Λύκαινα» εξαιτίας της πολυετούς συμμετοχής της στο ακροδεξιό Εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ.
Είναι ο εφιάλτης του Ταγίπ Ερντογάν στο δρόμο προς τις εκλογές. Όχι γιατί θα έχει ένα ποσοστό εφάμιλλο του Σουλτάνου. Αλλά γιατί αν καταφέρει, όπως όλα δείχνουν να ξεπεράσει το 10% τότε μπορεί να ανακόψει την πορεία του προέδρου προς τον απόλυτο θρίαμβο.
Είναι η Μεράλ Ακσενέρ, 61 έτους, που θεωρείται από πολλούς ως η ανερχόμενη δύναμη στην Τουρκία και αυτή που θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Ερντογάν.
Η ίδρυση ενός κεντροδεξιού κόμματος μόλις πριν από μερικούς μήνες δεν ήταν τίποτε άλλο από μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού ως προς τις προθέσεις της. Η Ασκενέρ ήταν, είναι και θα είναι σκληρή εθνικίστρια, απλά η πολιτική της καριέρα επιβάλλει να ρίξει νερό στο κρασί της, τουλάχιστον στις ομιλίες της.
Η «Γκρίζα Λύκαινα» ίδρυσε το «Καλό Κόμμα» και πάει παντού. Χτυπάει τα πιο ταπεινά ένστικτα των Τούρκων, απευθύνεται στο λαϊκό, αγράμματο κόσμο της βαθιάς Ανατολίας και η αλήθεια είναι πως τα έχει καταφέρει.
Τον κορμό του νέου κόμματος αποτελούν πρώην μέλη του Εθνικιστικού Κόμματος ΜΗΡ, υπό την σκέπη του οποίου βρίσκονται οι γνωστοί στην Ελλάδα «Γκρίζοι Λύκοι». Υπάρχουν ωστόσο και πρώην στελέχη από την κεντροδεξιά και κεντροαριστερά της Τουρκίας. Ακόμα και κάποια πρώην στελέχη του ΑΚΡ, του Ερντογάν.
Σε παλαιότερο ρεπορτάζ της η Hurriyet αναφέρει ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια διάσπαση στον ακροδεξιό χώρο μετά την απόφαση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να συμμαχήσει με τον Ερντογάν.
Η Ακσενέρ ασκεί σκληρή κριτική στον Σουλτάνο για όλα τα θέματα. Για τον πόλεμο στο Αφρίν είχε πει: «Δυστυχώς η Τουρκία είναι πλέον μια χώρα όπου δεν υπάρχει διάλογος ούτε για την εξωτερική πολιτική, στο κοινοβούλιο ή δημόσιος διάλογος. Η εξωτερική πολιτική διαμορφώνεται από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν και εξαιτίας αυτού υπάρχουν συνέπειες. Σε ό,τι αφορά τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Έχουμε ξεκινήσει μια καθυστερημένη επιχείρηση στο Αφρίν η οποία στοχεύει στην παροχή ασφάλειας για την Τουρκία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτό δεν λέγεται πόλεμος. Ξεκινήσαμε μια επιχείρηση. Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία για την Τουρκία. O ίδιος ο Ερντογάν έχει πει ότι πρέπει να γίνει κάτι και θα γίνει. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ελεύθερος συριακός στρατός εμφανίζεται με την όψη του φίλου, σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο και την εξωτερική πολιτική. Από την άλλη πλευρά είναι οι ΗΠΑ η Ρωσία και το Ιράν. Η πολιτική που διαμορφώνεται μόνο από τον ηγέτη του κυβερνώντος AKP, καθιστά ανενεργό ακόμα και το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν έχουμε τα μέσα να πούμε ναι ή όχι».
«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «Καλό Κόμμα» βρίσκεται κοντά στο 10%» του εκλογικού πλαφόν, επισημαίνει ο Σονέρ Τσααπτάι, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον και συγγραφέας της βιογραφίας του Ερντογάν «Ο Νέος Σουλτάνος».
«Και ο τούρκος πρόεδρος», προσθέτει, «γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο περισσότερο χρόνο έχει η Ακσενέρ για να χτίσει την εκλογική βάση της τόσο πιο πιθανό είναι να εξελιχθεί σε βασικό εκφραστή της τουρκικής Ακροδεξιάς, στερώντας και από το AKP ψήφους».
Και να μην απορήσει κανείς αν περάσει στο δεύτερο γύρο και πάρει μαζί της όλη την αντιπολίτευση κατά του Ερντογάν.
Σύμφωνα με το Politico, η  Ακσενέρ είναι ιδιαίτερα υπερήφανη που αποτελεί απειλή για τον Τούρκο πρόεδρο και θεωρεί ότι η συνεχής στοχοποίησή της από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση ανησυχεί για αυτήν.
Σε πρόσφατη ανάλυση του BBC για το λόγο που ο Ερντογάν έκανε πρόωρες εκλογές τονίζεται: «Γιατί τέτοια πρεμούρα; Οι κυνικοί θα έλεγαν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επιχειρεί να “κόψει τα φτερά” της βασικής αντιπάλου του, Μεράλ Ακσενέρ που έχει ήδη ιδρύσει εδώ και λίγους μήνες ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα. Και με την τουρκική λίρα να πιάνει ιστορικά χαμηλά – αυτή τη στιγμή οι επιδόσεις της είναι οι χειρότερες στις αναδυόμενες αγορές – ένα διαρκώς διογκώμενο έλλειμμα, υψηλότατο πληθωρισμό ο κ Ερντογάν πιθανότατα θα ήθελε να ήθελε να αποφύγει μια περαιτέρω κατάρρευση της οικονομίας. Οι οπαδοί του λένε πως απλά θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά το περσινό δημοψήφισμα που άνοιξε τον δρόμο για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα. Τα πλεονεκτήματα είναι σαφή: να συνεχίσει το ρεύμα του εθνικισμού μετά την πρόσφατη επιχείρηση στη βόρεια Συρία αλλά και να πιάσει “στον ύπνο” την αντιπολίτευση.
Κι αν κάποιοι έχουν αμφιβολίες για τις προθέσεις της Ασκερέν ως προς την Ελλάδα και την Κύπρο ας διαβάσουν τις παρακάτω δηλώσεις της και θα καταλάβουν.
Η Μεράλ Ακσενέρ επικρίνοντας την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης για το Κυπριακό ανέφερε: “Απευθύνομαι από εδώ. Όπως θα στηθούν κάλπες ενώπιόν μας το 2019 έτσι να στηθούν και στην Κύπρο. Άντε να δούμε αν τολμάτε, φέρτε τις κάλπες ενώπιον των “Κυπρίων πολιτών” να αποφασίσουν αν θέλουν προσάρτηση με την Τουρκία και να δούμε τον πατριωτισμό σας. Να δούμε ποιοι είστε εσείς οι πατριώτες του γλυκού νερού”.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου