Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Παραλειπόμενα και επισημάνσεις από την παρέλαση και τις εκδηλώσεις της Βοστώνης

Πέμπτη, 26 Απριλίου, 2018


Το Χορευτικό συγκρότημα Χρυσοχωραφιτών από το Γούστερ χορεύει όμορφους ελληνικούς χορούς στον Εθνικό Κήπο Βοστώνης. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Αλλη μία παρέλαση της Ομογένειας της Βοστώνης και της Νέας Αγγλίας ευρύτερα, η 23η κατά σειρά, με τις εκδηλώσεις που την πλαισίωσαν, πέρασε μέσα στην αέναη ροή του χρόνου γράφοντας ιστορία με την αλληλουχία των γεγονότων της.
Κατ’ αρχήν να ξεκινήσουμε με τη γενική ομολογία πως τόσο οι εκδηλώσεις, όσο και η παρέλαση, σημείωσαν επιτυχία από απόψεως συμμετοχής, αλλά και επιπέδου ποιότητας. Βέβαια θα μπορούσε και θα έπρεπε η συμμετοχή στην εκδήλωση του κυβερνείου να ήταν μεγαλύτερη. Ομως, πολλοί και διάφοροι παράγοντες λειτούργησαν ανασταλτικά.
Κατ’ αρχήν νομίζω πως τόσο η ημέρα, όσο και η ώρα που γίνεται η εκδήλωση αυτή, συγκεκριμένα Παρασκευή στη 1 η ώρα, είναι δύσκολη. Είναι εργάσιμη ημέρα, η κυκλοφορία στους δρόμους είναι περισσότερο αυξημένη, η χρέωση για τη στάθμευση του αυτοκινήτου αρχίζει να γίνεται κάθε μέρα και πιο μεγάλη αφού φτάνει τα 35 ή και πλησιάζει τα 40 δολάρια.

Ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής και ιδρυτής του Χορευτικού Συγκροτήματος «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» Γώργος Παπαδόπουλος βροντοφωνάζει για την Μακεδονία μπροστά στην εξέδρα των επισήμων. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.

Φέτος μάλιστα συνέπεσαν και οι εαρινές διακοπές των σχολείων και πολλά παιδιά με τους γονείς τους απουσίαζαν. Παρ’ όλα αυτά η εκδήλωση ήταν καλή, η Ελλάδα τιμήθηκε όπως της αξίζει μέσα στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης.
Το δείπνο της Ομοσπονδίας το βράδυ του Σαββάτου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού η προσέλευση ήταν τέτοια που δημιουργήθηκε αδιαχώρητο και η αίθουσα του Καθεδρικού Ναού φάνταζε τόσο μικρή.
Η επιλογή του τιμηθέντος καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Βασίλη Ζαννή ήταν εξαιρετικά επιτυχής. Αυτός ο άνθρωπος είναι πραγματικά μεγάλος στο πνεύμα και την προσφορά, αλλά και πάρα πολύ σεμνός και σίγουρα του άξιζε το Βραβείο της Ελευθερίας της Ομοσπονδίας.

Η ομάδα των συντονιστών. Διακρίνονται: Μαρία-Αγγελική Πατσαούρα, Κυριακούλα Πατσαούρα, Νίκος Πατσαούρας, Δημήτρης Κυπραίος, Πάνος Γρηγοριάδης, Κώστας Αγγάνης Χρίστος Καρράς, Πίτερ Σερμπάνος. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.

Η παρουσία των ομογενών ευζώνων, το χορευτικό συγκρότημα της Μητρόπολης Βοστώνης και το Μουσικό Συγκρότημα «Σχήμα» προσέδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα στο δείπνο. Η παράδοση επίδοσης υποτροφιών σε παιδιά της Ομογένειας μας συνεχίσθηκε και φέτος κατά την οποία τέσσερα παιδιά επιβραβεύθηκαν για τις επιδόσεις τους.
Η παρουσία του δημάρχου Πύλου-Νέστορος και Αντιπροέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος Δημήτρη Καφαντάρη έκανε καλή εντύπωση σε όλους για την προσήνεια, τα σοβαρά μηνύματά του και τον τρόπο της εκφοράς του λόγου του. Από την Ελλάδα δεν ήλθε κανείς άλλος και φυσικά δεν νομίζω ότι έλειψε.
Η παρέλαση αυτή καθεαυτή ήταν επιτυχής από πάσης απόψεως. Είχε παλμό, συντονισμό, διοργάνωση, συμμετοχή, ενώ η καλοκαιρία έπαιξε καταλυτικό ρόλο.
Το βάρος της όλης προσπάθειας το σήκωσε η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η χρήση του όρου «με τη συνεργασία» της Μητρόπολης Βοστώνης και του γενικού προξενείου είναι περισσότερο τυπική και διόλου ουσιαστική, για να μην πω και ενίοτε ανασταλτική.

Το κατάμεστο εστιατόριο «Δεσφίνα» μετά την παρέλαση. Διακρίνεται ο δήμαρχος του Λόουελ Βασίλης Σαμαράς με το ζεύγος Δημήτρη και Δέσποινας Ματθαίου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας, Θεόδωρος Κλαμούκος.

Μ’ άλλα λόγια πιο απλά, από ουσιαστικής και πρακτικής πλευράς δεν υπήρξε καμία συμβολή ή συνεργασία. Το γενικό προξενείο απλά κρατούσε τα προσχήματα και έστελνε στις συνεδριάσεις προετοιμασίας της παρέλασης κάποια εκπρόσωπο με ρόλο διακοσμητικό και παρατηρητή αγγελιοφόρου.
Η Μητρόπολη δεν κράτησε ούτε καν τα προσχήματα και δεν έστελνε κάποιον ιερέα για να κάνει τουλάχιστον μια προσευχή.
Οφειλαν και οι δύο τόσο ο πρόξενος ο οποίος είναι μισθωτός υπάλληλος της καθημαγμένης οικονομικά Ελλάδας, όσο και ο ιεράρχης της Βοστώνης, ο οποίος είναι «υπάλληλος» της πλήθουσας Εκκλησίας ουσιαστικά, αφού από αυτήν αντλεί τον μισθό του κι όλα τα ευεργετήματα και την οποία Εκκλησία συγκροτεί εν πολλοίς η Ομογένειά μας, να ήταν παρόντες στις προετοιμασίες καθηκόντως. Καθαρές κουβέντες.
Ο ιεράρχης μάλιστα όφειλε να φερθεί φιλοτίμως προς τον Ελληνισμό και να βγάλει από τα συσσωρευμένα χρήματα της Μητρόπολης και να συνδράμει οικονομικά την παρέλαση.
Αντί όλων αυτών έγινε απέλπιδα προσπάθεια να απαγορευθεί στην Ομάδα Greek Group Tutoring, που έχουν δομήσει οι δεκάδες οικογένειες οι οποίες πήραν τα παιδιά τους από το σχολείο της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου του Αρλινγκτον λόγω των γνωστών χειρισμών του ιεράρχη και των περί αυτού αυλικών και συγκρότησαν δική τους Ομάδα μαθητείας και διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για τα παιδιά τους, κάτι δηλαδή σαν «κρυφό σχολειό» και από τότε το κυνηγητό τους είναι αδυσώπητο. Φυσικά η προσπάθεια αποκλεισμού τους έπεσε στο κενό.
Η Ομοσπονδία στάθηκε στο ύψος των ευθυνών της πολύ σωστά πράξασα διότι κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει από αυτά τα ελληνόπουλα τη χαρά της συμμετοχής τους στην παρέλαση. Αγνόησε τις μικρονοϊκές επικοινωνίες ατόμων που έχουν συντελέσει στη διάλυση και είπε πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην παρέλαση, πολύ περισσότερο τα παιδιά.


Η Ομάδα Greek Group Tutoring, διδασκαλίας και μαθητείας της Ελληνικής Γλώσσας που δόμησαν δεκάδες οικογένειες που έφυγαν από την κοινότητα του Αγίου Αθανασίου του Αρλιγκτον λόγω των γεγονότων με π. Νικόλαο Καστανά. Φωτογραφία «Εθνικός Κήρυκας», Θεόδωρος Καλμούκος.

Τα παιδιά του Greek Group Tutoring παρέλασαν καμαρωτά με τις δασκάλες και τους γονείς τους με παλμό και καμάρι. Και κάτι άλλο ακόμα, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το κακό στη Βοστώνη, κάθε λίγο και λιγάκι να διαλύεται και μία κοινότητα. Οι πληγές πολλές, ο μαρασμός εφιαλτικός, οι ναοί αδειανοί. Λιμός επερχόμενος.
Το τμήμα των ομογενών ευζώνων υπό την εποπτεία του Δημήτρη Παπασλή έδωσε και πάλι ξεχωριστό χρώμα και παλμό στην παρέλαση.
Ο Γιάννης Νικολόπουλος του Λόουελ, όπως κάθε χρόνο, σκεπασμένος με την ελληνική σημαία και με τον τηλεβόα επ’ ώμου έδωσε την καθιερωμένη του παράσταση.
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής ντυμένος με την στολή των Μακεδονομάχων φώναζε με σθένος ψυχής και φωνής για τη Μακεδονία. Ο Βασίλης Κυράνης, ντυμένος τσολιάς, με καρδιά και φωνή πάλλουσα διατράνωσε τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Ο Γιάννης Νικολόπουλος από το Λόουελ ντυμένος με την ελληνική σημαία και τον τηλεβόα στον ώμο τραγουδά την Ελλάδα. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

Μεγάλης σπουδαιότητας ήταν ο ρόλος της ομάδας των συντονιστών με επικεφαλής την Κυριακούλα Πατσαούρα, που συντόνιζαν, επέβλεπαν και καθοδηγούσαν τη ροή και τη διεξαγωγή της παρέλασης. Επίσης, μεγάλη ήταν και η συμβολή των εκφωνητριών των τμημάτων και αρμάτων της παρέλασης υπό την επίβλεψη της Ελένης Βιδάλη.
Η γιορτή και η χαρά συνεχίστηκαν στο Δημοτικό Κήπο της Βοστώνης με τα χορευτικά συγκροτήματα.
Στη συνέχεια, το εστιατόριο «Δεσφίνα» γέμισε από ομογενείς οι οποίοι απόλαυσαν νόστιμους μεζέδες και φαγητά. Ανάμεσά τους και ο δήμαρχος της ιστορικής πόλης του Λόουελ Βασίλης Σαμαράς.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου