Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Εκλογές προ των πυλών; Τα σενάρια για πρόωρες κάλπες και οι πιέσεις στο Μαξίμου

Γιατί η κυβέρνηση το σκέφτεται

Εκλογές προ των πυλών; Τα σενάρια για πρόωρες κάλπες και οι πιέσεις στο ΜαξίμουΔευτέρα, 30 Απριλίου, 2018Φουντώνουν τα εκλογικά σενάρια, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι δεν πιέζεται από τίποτε κι ότι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν τον Οκτώβριο του 2019, μαζί με τις δημοτικές εκλογές.
Και δεν είναι μόνον η αξιωματική αντιπολίτευση που επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα αυτό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ρίχνει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα. 
Είναι και το γενικότερο περιβάλλον, πολιτικό και οικονομικό, που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στο Μαξίμου αγωνιούν για μια σειρά από μέτωπα που παραμένουν ανοικτά και προκαλούν αναταράξεις. Ακόμη και ο εκνευρισμός που επιδεικνύουν κυβερνητικά στελέχη, οι άθλιες ανακοινώσεις «κύκλων», η προσπάθεια συκοφάντησης μέσω non papers ή ακόμη και δημοσιευμάτων που δείχνουν δυσανεξία στην κριτική, είναι ενδεικτικά της οριακής κατάστασης που βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το οικονομικό πεδίο, το αφήγημα της καθαρής εξόδου, έχει ήδη αρχίσει και θολώνει επικίνδυνα. Το πρόσφατο Eurogroup έστειλε τα μηνύματα προς την Αθήνα που κάποιοι προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν. Όμως, η αλήθεια είναι ότι πλέον οι Ευρωπαίοι συνδέουν ξεκάθαρα την ελάφρυνση του χρέους με την αυστηρή και διαρκή μεταμνημονιακή εποπτεία. Κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «καθαρή έξοδος».
Αλλωστε, οι διπλωματικές προτροπές των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις η ελληνική κυβέρνηση, δείχνει και τη δυσφορία που επικρατεί για το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει μια σειρά από προαπαιτούμενα από την προηγούμενη αξιολόγηση. 

Δύο γραμμές

Και βεβαίως, οι οριακές σχέσεις μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, επιβεβαιώνουν και τις δύο γραμμές που υπάρχουν μέσα στην κυβέρνηση. Η μία γραμμή είναι αυτή της εμμονής στα περί «καθαρής εξόδου» που όμως μπορεί εύκολα (δυστυχώς) να ακυρωθεί από τις αγορές που αν δουν ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι έτοιμη, θα μας τιμωρήσουν με υψηλά επιτόκια.
Η άλλη γραμμή λέει ότι είναι επιβεβλημένη η αυστηρή εποπτεία, η δημιουργία ενός μηχανισμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων ή ακόμη και η αναγκαιότητα προσφυγής σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει λιγότερους από δύο μήνες, μέχρι τις 21 Ιουνίου να αποδείξει ότι προχωρά τις μεταρρυθμίσεις και η διευθέτηση του χρέους δεν απαιτεί και σκληρούς μεταμνημονιακούς όρους.
Σε πολιτικό επίπεδο τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα στην κυβέρνηση. Οι σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου σε καμιά περίπτωση δεν είναι αγαστές και δοκιμάζονται καθημερινά καθώς ο δεύτερος κάνει το δικό του «προσωπικό παιχνίδι επιβίωσης». Η αντιπαράθεση με τον Φώτη Κουβέλη είναι φανερή σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα ενώ προβληματική είναι και η σχέση Καμμένου – Κοτζιά.
Στο σκηνικό της γκρίνιας πρέπει να προστεθούν οι συνεχείς δηλώσεις αμφισβήτησης επιλογών της κυβέρνησης από την ομάδα των «53» ή ακόμη και οι αναφορές υποστήριξης της δράσης του «Ρουβίκωνα».
Τα πολλά ανοικτά μέτωπα στα εθνικά θέματα είναι ο απρόβλεπτος παράγοντας που μπορεί να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Σαφώς και οι εκλογές στην Τουρκία συμβάλλουν στην αποτροπή ενός «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο, όμως, κανείς δεν είναι βέβαιος για την μετέπειτα αντίδραση του νικητή των τουρκικών εκλογών, κατά πάσα πιθανότητα του Ερντογάν. Μόνο αν υπάρξει ισχυρή παρέμβαση από την Ευρώπη μπορεί να αποφευχθεί μια διαρκής ένταση Ελλάδας – Τουρκίας που θα έχει πολεμικό χαρακτήρα και θα έχει σε μόνιμο συναγερμό τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. 
Και τέλος, κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει την δραματική εικόνα των ελληνικών νοικοκυριών, παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης, καθώς και υποθέσεις που εκθέτουν την κυβέρνηση, όπως η παραίτηση Κριμιζή, καταγγελίες για διαπλοκή και διαφθορά κ.λπ.

Τα σενάρια

Τα δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση για εκλογές μέσα στο φθινόπωρο και προτού ενταθούν οι πιέσεις σε οικονομικό επίπεδο.
Σύμφωνα, όμως, με το Βήμα της Κυριακής, αβέβαιη για τους δανειστές παραμένει η επόμενη μέρα μετά το τέλος του Μνημονίου. Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους δανειστές είναι τι θα κάνει η Κυβέρνηση μετά τη λήξη του προγράμματος και το κυριότερο, αν αυτό το ορόσημο θα αποτελέσει αφορμή για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάτι που απεύχονται.
Μάλιστα οι Ευρωπαίοι διεμήνυσαν στην Αθήνα ότι μέχρι και τις ευρωεκλογές του Μαΐου που είναι κρίσιμες για την Ευρώπη, λόγω της ανόδου της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, θέλουν «ήρεμα νερά» και όχι αιφνιδιασμούς που θα διαταράξουν αυτή την πορεία.
Άλλωστε οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν από κοντά τις δημοσκοπήσεις στην χώρα μας και προβληματίζονται από την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου