Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

΄Όπως βλέπουμε αντί Τσίπρα πήγε ο Αμερικανός Πρέσβυς. Φαίνεται ότι αυτός ξέρει καλύτερα!

Αιχμές Πάιατ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ - Τι ανέφερε για τους Ελληνες στρατιωτικούς

gre1919309_31987740
«Υπάρχει ένας στρατηγικός στόχος πίσω από τη συμμετοχή μας στη ΔΕΘ αυτή τη χρονιά. Πρώτα απ' όλα, φυσικά, να προβάλλουμε ό,τι καλύτερο από την αμερικανική τεχνολογία, την αμερικανική καινοτομία, την αμερικανική επιχειρηματικότητα, χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν τα ανταγωνιστικά και δυναμικά κομμάτια της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και να μεταδώσουμε το μήνυμα στο διεθνές κοινό ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο επιχειρείν, ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ότι υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες εδώ σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές και διεθνείς επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρεσβευτής.
Υπογράμμισε ότι η αμερικανική συμμετοχή στη ΔΕΘ, φέτος, έρχεται σε μια στιγμή που οι αμερικανικές σχέσεις είναι πιο ισχυρές απ' ό,τι υπήρξαν εδώ και πολλά χρόνια και πρόθεση των ΗΠΑ είναι να λειτουργήσει η ΔΕΘ ως εφαλτήριο για την ανανέωση της αμερικανικής δέσμευσης σε αυτό το τμήμα της Ελλάδας.
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε εκτενώς στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) σημειώνοντας πως «είναι μία από τις μεγάλες ανείπωτες ιστορίες επιτυχίας στην Ελλάδα» ενώ σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στην κορυφή της λίστας των αμερικανικών επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως είπε, «φέρνουν διαφάνεια και υψηλά στάνταρτ εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν ακριβώς το ίδιο από τους Έλληνες εταίρους τους».
Ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σημειώνοντας: «Έχω μιλήσει εμφατικά γι' αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα για τη διαφάνεια της συναλλαγής και την πηγή της χρηματοδότησης, που περιλαμβάνει μια εγγυητική επιστολή από ρωσική τράπεζα, η οποία βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις. Οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις άλλων λιμανιών της περιοχής -Αλεξανδρούπολη και Καβάλα- παρουσιάζουν νέες ευκαιρίες για επιχειρηματική και αγροτική ανάπτυξη. Είδα από πρώτο χέρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και γνωρίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικό σημείο διαμετακόμισης».
Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των αμερικανικών επιχειρήσεων και πολλές ευκαιρίες γι' αυτές στη βόρεια Ελλάδα και πλέον εναπόκειται στην κυβέρνηση να επιβεβαιώσει το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη. «Οι ξένοι επενδυτές, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιζητούν σιγουριά, και το να προχωρήσει η πρόοδος που έχουμε δει ήδη να συντελείται σε πρότζεκτ-κλειδιά σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα και στο κανονιστικό καθεστώς, όλα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσέλκυση νέου ξένου κεφαλαίου σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει μπροστά» τόνισε.
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στα διάφορα ενεργειακά έργα, τον Διαδριατικό Αγωγό που «εξελίσσεται ωραία» και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που αποτελεί πρόσθετο έργο υποδομής και θα φέρει νέες (μη ρωσικές) πηγές φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Για το Nordstream II είπε πως είναι ένα έργο που "θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και κατ' επέκταση την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια".
Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τη χώρα μας ως «κόμβο οικονομικής ανάπτυξης και ηγέτιδα σε ζητήματα πολιτικής», και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται την κοινή δέσμευση για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Για τους στρατιωτικούς
Ο κ. Πάιατ εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία θα επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού: «Η Ουάσιγκτον είναι πλήρως προσηλωμένη στην υπόθεση και ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουν σπίτι τους» είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής.
Σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις προοπτικές επίλυσής του, ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση υπό την αιγίδα του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς καθώς και τις προσπάθειες που κάνουν τώρα οι πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
«Πιστεύουμε σθεναρά ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών η επίλυση του ζητήματος μετά τόσο πολύ καιρό και αναγνωρίζουμε επίσης ότι η μόνη βιώσιμη λύση θα είναι αυτή που θα υποστηρίξουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις των δύο χωρών» σημείωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής και πρόσθεσε: «στην αμερικανική πλευρά έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο πνεύμα που έχουν δώσει σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και πιστεύουμε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και ελπίζουμε ότι αυτή η πρόοδος θα μπορέσει να διατηρηθεί. Αλλά θα δείξει ο χρόνος».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου