Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Ολο το deal για την αναβάθμιση των F-16 που θα κοστίσει 1,1 δισ. ευρώ

Τι λέει το Πεντάγωνο

Ολο το deal για την αναβάθμιση των F-16 που θα κοστίσει 1,1 δισ. ευρώΔευτέρα, 30 Απριλίου, 2018
H αναβάθμιση των F-16 είναι πλέον γεγονός καθώς το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε το σχέδιο το οποίο συνολικά θα κοστίσει στην Ελλάδα περί το 1,1 δισ. ευρώ. Μια συμφωνία που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον πριν μερικούς μήνες.

Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, το σχέδιο για την αναβάθμιση προβλέπει:

-Η πρώτη δόση θα ανέλθει σε 40 με 50 εκατ. ευρώ
-Έως το 2021 η ετησία δόση δεν θα υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων
-Η ολοκλήρωση προγράμματος του πρώτου αεροσκάφους θα διαρκέσει 22 μήνες, με ορίζοντα επιστροφής στην Ελλάδα το 2020-2021
-Έπειτα θα υπάρξει γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ και ολοκλήρωση των εργασιών και των 85 μαχητικών έως το 2028

Η έκδοση Viper θα περιλαμβάνει σειρά αναβαθμίσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, με σημαντικότερη εκείνη της τοποθέτησης ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array). Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που θα φέρουν τα ελληνικά μαχητικά είναι η συλλογή δεδομένων LING 16 και ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS). 

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης έναν προσομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δύο υπαρχόντων προσομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμό υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά.

Ένα ή δύο αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ, για να χρησιμοποιηθούν ως υποδείγματα για τις τεχνικές εργασίες, και στη συνέχεια μία σειρά από ηλεκτρονικά συστήματα θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, θα έρχονται στην Ελλάδα, θα συναρμολογούνται και θα γίνονται οι υπόλοιπες κατασκευές και τροποποιήσεις.

Στην Ελλάδα θα έρθει ομάδα Αμερικανών για δοκιμές εδάφους σε τρία ή τέσσερα F-16, ώστε να επιλέξουν ένα από αυτά, που θα φύγει για ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Όπως τονίζουν στο Πεντάγωνο, η αναβάθμιση των 85 F-16 σε Viper, όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να «ανεβάσει» το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, σε μια κρίσιμη περίοδο εντάσεων με την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου