Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Πρώτη επιτυχή διόρθωση ελαττωματικών γονιδίων σε DNA εμβρύου για αποφυγή ασθένειας


Πέμπτη, 3 Αυγούστου, 2017Oregon Health Lamp; Science University via AP.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (ΑΡ). Αλλαγή της ανθρώπινης κληρονομικότητας; Για πρώτη φορά, ερευνητές διόρθωσαν με ασφάλεια μία ασθένεια που προκλήθηκε από ένα γονίδιο σε ανθρώπινο έμβυο, γνωστή κυρίως για πρόβλημα που προκαλεί στην καρδιά και έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο νέων αθλητών.
Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα εμπρός ως προς την εξάλειψη, μία μέρα, ενός καταλόγου ασθενειών που είναι κληρονομικές.
Σε μία εκπληκτική ανακάλυψη, η ερευνητική ομάδα, της οποίας ηγείται το Oregon Health and & Science University, ανακοίνωσε ότι έμβρυα μπορούν να βοηθήσουν στην επιδιόρθωσή τους αν οι επιστήμονες ξεκινήσουν τη διαδικασία αρκετά νωρίς.
Είναι, επί του παρόντος έρευνα στο εργαστήριο μόνο και σε καμία περίπτωση δεν είναι κοντά στο να δοκιμαστεί κατά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, δείχνει πως οι επιστήμονες μπορούν να αλλάξουν το  DNA με τρόπο που προστατεύει όχι μόνο ένα μωρό από μία ασθένεια κληρονομική, αλλά και των απογόνων του επίσης.
Ολα αυτά, επεσήμανε το «ΑΡ», εγείρουν και ηθικά ερωτήματα.
Ειδικότερα, σε μία σειρά από εργαστηριακά πειράματα, που αναφέρθηκαν στο περιοδικό «Nature» από τους ερευνητές του πανεπιστημίου Oregon, δοκίμασαν μία διαφορετική προσέγγιση. Στόχευσαν στην μετάλλαξη ενός γονιδίου που προκαλεί μία ασθένεια της καρδιάς, την υπερτροφική καρδιομυοπάθεια. Η εν λόγω ασθένεια προσβάλλει 1 στους 500 ανθρώπους.
Η ερευνητική ομάδα, προγραμμάτισε ένα εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων, με την ονομασία «CRISPR-Cas9», που δρα σαν ζεύγος μοριακών ψαλιδιών, να βρει αυτή τη μετάλλαξη, ένα χαμένο κομμάτι γενετικού υλικού.

O κ. Shoukhrat Mitalipov με τη βοηθό ερευνήτρια, Hayley Darby (Kristyna Wentz-Graff/Oregon Health & Science University via AP)

Επειτα ήρθε η δοκιμή. Οι ερευνητές εγχυσαν σπέρμα ενός ανθρώπου με την ασθένεια αυτή μαζί με αυτά τα «μοριακά ψαλίδια» σε ωάρια που είχαν δοθεί για το πείραμα, την ίδια στιγμή. Τα ψαλίδια έκοψαν το ελαττωματικό DNA από το σπέρμα.
Κανονικά τα κύτταρα επιδιορθώνουν ένα «κόψιμο» από το «CRISPR» στο DNA, επί της ουσίας ενώνοντας τις άκρες και πάλι. ‘Η οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν το χαμένο DNA με ένα «πακέτο επισκευής», όπως είναι το «cut-and-paste» σε υπολογιστές.
Αντίθετα, το έμβρυο στην περίπτωση αυτή, έκανε τη δική του τέλεια επισκευή χωρίς εξωτερική βοήθεια, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του IOregon Health & Science University, Shoukhrat Mitalipov.
Ολοι, κληρονομούμε δύο αντίγραφα από κάθε γονίδιο, ένα από τον πατέρα και ένα από τη μητέρα και αυτά τα έμβρυα, απλά αντέγραψαν ένα από το ωάριο που είχε δοθεί για το πείραμα.
Η επιτυχία ήταν σε ποσοστό 72%, σε 42 από τα 58 έμβρυα. Υπό κανονικές συνθήκες ένας ασθενής έχει 50% πιθανότητα να περάσει στους απογόνους του τη μετάλλαξη.
Η είδηση ότι Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να τροποποιήσουν τα ελαττωματικά γονίδια σε ανθρώπινα έμβρυα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την επαναστατική τεχνική CRISPR, έγινε γνωστή στα τέλη Ιουλίου.
Ερευνητές στην Κίνα ήταν οι πρώτοι που το 2015 τροποποίησαν τα γονίδια ενός ανθρώπινου εμβρύου, με μέτρια αποτελέσματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου