Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ζάκυνθος: Σε πύρινο κλοιό το νησί – Τρεις νέες εστίες φωτιάς σε απόσταση ενός χιλιομέτρου

Δευτέρα, 28 Αυγούστου, 2017


Ε, ρε οικόπεδα που θα φτιάξει ο μεγαλο-εργολάβος, Καλογρ....., κολλυτός του Τσί...

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου η βόρεια πλευρά της Ζακύνθου, με τις φλόγες να έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσος και ελαιώνες.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο μέτωπο της πυρκαγιάς, που μαίνεται σε πευκοδάσος πάνω στο βουνό, ανατολικά του χωριού Μαριές, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να κινδυνεύει. Γύρω από το χωριό Μαριές, απ’ όπου πέρασε η φωτιά το Σάββατο, υπάρχουν αναζωπυρώσεις, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Στις 22:45 τη νύχτα της Κυριακής, η Πυροσβεστική κάνει λόγο για τρεις νέες εστίες, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου! Και αυτό, την ώρα που οι εμπρηστές που εντόπισε ελικόπτερο κοντά στις Μαριές, κατάφεραν, καθώς φαίνεται, να ξεφύγουν!
Αναλυτικότερα, αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε ότι μία από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκε χθες στη Ζάκυνθο στην περιοχή της Αναφωνήτριας, η οποία έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με κατεύθυνση κυρίως νότια προς το χωριό Μαριές, κι ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να αναχαιτίσουν το πιο επικίνδυνο μέτωπο προς ανατολικά και να οριοθετήσουν ένα μεγάλο μέρος του τις απογευματινές ώρες σήμερα, τρεις νέες εστίες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου εκδηλώθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα μέτωπα σε ιδιαίτερα πυκνή υψηλή δασική βλάστηση».
»Με τα νέα αυτά δεδομένα οι δυνάμεις κατάσβεσης ενισχύονται επιπλέον με 60 πυροσβέστες και 15 οχήματα από την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος θα επιχειρήσει ο μέγιστος αριθμός διαθέσιμων εναερίων μέσων, για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη πυρκαγιά. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις μεσημβρινές ώρες από ελικόπτερο που επιχειρούσε κατάσβεση εθεάθησαν δυτικά του οικισμού των Μαριών δύο άτομα τα οποία επιχείρησαν να προκαλέσουν νέες εστίες πυρκαγιάς. Στο νησί βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο ερευνά κάθε ενδεχόμενο για τα αίτια που προκάλεσαν αυτόν τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών».
»Επιπλέον στο νησί έχει μεταβεί ισχυρή αστυνομική δύναμη, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και ιδιαίτερα το προανακριτικό έργο».
Αργά τη νύχτα της Κυριακής, η πύρινη λαίλαπα έκαψε σπίτι που βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό Μαριές, μέσα στο δάσος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει μέσα στο χωριό και βρίσκονται στις αυλές των πρώτων σπιτιών, για να τα προστατέψουν.
Στο χωριό βρίσκονται λεωφορεία του Δήμου Ζακύνθου, για να απομακρύνουν τους κατοίκους, σε περίπτωση που χρειαστεί.
Καλά ωστόσο είναι τα νέα από το άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς βορειοδυτικά του νησιού, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Αναφωνήτρια, το οποίο πλέον δεν κινδυνεύει από τις φλόγες.
Όλο το βράδυ, οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες έξω από το χωριό των Μαριών, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή των πυροσβεστικών ενισχύσεων, που έφτασαν κατά την διάρκεια της νύχτας.
Με το πρώτο φως της ημέρας, ένα αεροσκάφος τύπου Canadair και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο Erisscon, άρχισαν ρίψεις νερού από αέρα, βοηθώντας το έργο των επίγειων δυνάμεων.
Σημειώνεται πως, με έκτακτο δρομολόγιο, έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ζάκυνθο ενισχύσεις, ώστε να συνδράμουν στο έργο των τοπικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.
Πιο συγκεκριμένα, με έκτακτο δρομολόγιο, με το πλοίο «Mare Di Levante» της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Levante Ferries», έφτασαν στην Ζάκυνθο 20 πυροσβεστικά οχήματα, με 40 πυροσβέστες, τρία ερπυστριοφόρα του στρατού, και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Συνολικά, σήμερα στη Ζάκυνθο έχουν ξεσπάσει άλλες έξι πυρκαγιές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 82, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου