Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Θα επιδιώξουν ανατροπή της απόφασης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για Σικάγο



Παρασκεύη, 25 Αυγούστου, 2017

Η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προεδρευομένη υπό του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής Δημητρίου. Φωτογραφία αρχείου: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/Δημήτριος Πανάγος.
Του Θεοδώρου Καλμούκου.
ΒΟΣΤΩΝΗ.- Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος και τα μέλη της Ιερής Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μεταβαίνουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα τους δεχθεί σε ακρόαση το πρωί της Τετάρτης 30 Αυγούστου 2017 και στη συνέχεια θα συναντηθούν με την Σύνοδο του Φαναρίου.
Στόχος της επίσκεψής τους είναι να ανατρέψουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και της περί Αυτόν Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου για την απόρριψη της εκλογής του Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού στη Μητρόπολη Σικάγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναμένεται να μεταβούν όλα τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου, εκτός από τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμο, ο οποίος θα απουσιάσει για λόγους υγείας. Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο, είπε, ότι, «θα υποβληθώ σε μία μικρή χειρουργική επέμβαση στο πόδι η οποία συμπίπτει τις ίδιες ημέρες της συνάντησης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο». Στην ερώτηση τί νομίζει ότι θα γίνει σ’ αυτή τη συνάντηση, απάντησε, πως, «δεν θα ήθελα να προβώ σε σχολιασμό διότι δεν γνωρίζω» και συμπλήρωσε «θα εξαρτηθεί από τον Πατριάρχη και την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Εν τω μεταξύ ερωτηματικό παραμένει αν ο Μητροπολίτης Ντένβερ κ. Ησαΐας θα μεταβεί τελικά στο Φανάρι ή όχι.
Ήδη οι Μητροπολίτες Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος και Ατλάντας κ. Αλέξιος βρίσκονται σε διακοπές στην Ελλάδα και θα μεταβούν απευθείας από εκεί, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος θα ταξιδεύσει από Νέα Υόρκη και θα βρίσκεται στο Φανάρι από τις 29 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιουλίου 2017 η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία συνήλθε στην Αρχιεπισκοπή στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου επέλεξε και προέταξε τον Επίσκοπο Ζήλων κ. Σεβαστιανό κατά τη διαδικασία συγκρότησης του τριπροσώπου για Μητροπολίτη Σικάγου.
Το τριπρόσωπο απαρτίστηκε από τους εξής: Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός ο οποίος έλαβε 7 ψήφους επί 8 που ψήφισαν, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Νίκας ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος του Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, ο οποίος έλαβε 3 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μακρής, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν ο οποίος έλαβε και αυτός 3 ψήφους.
Παρόντες ήταν όλοι, και οι οκτώ ιεράρχες που συγκροτούν την Επαρχιακή Σύνοδο, οι εξής: Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος πρόεδρος, Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Ντένβερ κ. Ησαΐας, Ατλάντας κ. Αλέξιος, Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος, Πίτσμπουργκ κ. Σάββας, Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος και Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος.
Ψήφισαν οι επτά από τους οκτώ καθότι ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος απείχε από την ψηφοφορία. Ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος είχε καταστήσει γνωστό στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και στα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου ότι επιθυμούσε την εκλογή του Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα στη Μητρόπολη Σικάγου. Παράλληλα έθεσε ζήτημα ακαταλληλότητας του καταλόγου των υποψηφίων προς αρχιερατεία, ζητώντας την επικαιροποίηση του, πλην όμως δεν εισακούσθηκε.
Το αποτέλεσμα της συνεδρίας της Επαρχιακής Συνόδου στάλθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Σύνοδος του οποίου υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 απέρριψε το τριπρόσωπο και κατ’ ακολουθία την εκλογή, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα επικρατούσα παράδοση και συνήθεια κατά την οποία η Σύνοδος του Πατριαρχείου επικύρωνε ουσιαστικά την επιλογή εκείνου ο οποίος συγκέντρωνε τις περισσότερους ψήφους κατά τη σύνθεση του τριπροσώπου. Τονίζεται ότι ο Επίσκοπος κ. Σεβαστιανός ήταν επιλογή του ιδίου του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου.
Ο Πατριάρχης και η Σύνοδος επικαλέσθηκαν το πλημμελές του καταλόγου των υποψηφίων προς αρχιερατεία. Το Πατριαρχείο αποφάσισε να ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και την περί αυτόν Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο όπως διευρύνουν και εμπλουτίσουν τον κατάλογο των υποψηφίων προς αρχιερατεία και συμπεριλάβουν σ’ αυτόν κι άλλα ονόματα αρχιμανδριτών και αγάμων κληρικών και επίσης να αφαιρέσουν εκείνους οι οποίοι είτε είναι συνταξιούχοι, είτε άρρωστοι, όπως είχε συστήσει στην αρθρογραφία του ο «Εθνικός Κήρυξ».
Επίσης, στον κατάλογο να προστεθούν τα ονόματα εκείνων των ιεραρχών οι οποίοι υπηρέτησαν ως ιερείς στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και σήμερα είναι εκλεγμένοι ιεράρχες σε Μητροπόλεις του εξωτερικού εκτός Αμερικής, συγκεκριμένα του Τορόντο κ. Σωτηρίου, του Δαρδανελίων κ. Νικήτα, Μεξικού κ. Αθηναγόρα και Σουηδίας κ. Κλεόπα.
Παράλληλα, το Πατριαρχείο έδωσε την έγκριση για το λεγόμενο «μεταθετό» από την μία Μητρόπολη σε άλλη. Προς τούτο να προστεθούν ανάμεσα στους εκλέξιμους για τη Μητρόπολη Σικάγου, η οποία είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη Μητρόπολη της Αμερικής, τα ονόματα των υπαρχόντων Μητροπολιτών για να έχουν το δικαίωμα μετάθεσής τους διά εκλογής στη Μητρόπολη Σικάγου.
Ο διευρυμένος επικαιροποιημένος κατάλογος να αποσταλεί στο Πατριαρχείο προς έγκριση και στη συνέχεια η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να συνεδριάσει εκ νέου και να επιλέξει καινούργιο τριπρόσωπο, το οποίο να σταλεί στο Φανάρι για την εκλογή.
Την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος συγκάλεσε σε σύσκεψη την Επαρχιακή Σύνοδο, πλην όμως αντί να συμμορφωθούν και να εφαρμόσουν την προτροπή και υπόδειξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και της Συνόδου του Πατριαρχείου να διευρύνουν και εμπλουτίσουν τον κατάλογο των υποψηφίων, σε μια πρωτόγνωρη κίνησή τους αποφάσισαν όπως σταλεί αντιπροσωπεία της Επαρχιακής Συνόδου υπό τον Αρχιεπίσκοπο στο Φανάρι για να επιδιώξουν την ανατροπή και ακύρωση της απόφασης του Πατριάρχη και της Συνόδου του Φαναρίου. Κι έτσι την Τετάρτη 30 Αυγούστου πηγαίνουν όλοι μαζί.
Εν τω μεταξύ η Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής πτώχευσης, σε σημείο μάλιστα που αδυνατεί να πληρώσει αναγκαίους λογαριασμούς της. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της Αρχιεπισκοπής ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια δολάρια. Ήδη άρχισαν δραστικές περικοπές ανάκλησης των κινητών τηλεφώνων επιτελαρχών και υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής, καθώς επίσης και οι πιστωτικές κάρτες, ενώ κατά πληροφορίες του «Ε.Κ.» θα υπάρξουν και απολύσεις προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου