Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Κυριακή, 27 Αυγούστου, 2017

Η ΗΝΑ έχει ξοδέψει πάνω από 30 δισ. δολάρια για την εξαγορά μεριδίων κολοσσών όπως η Deutsche Bank. Στη φωτογραφία βλέπουμε τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην πόλη Χαϊκού της επαρχίας Χαϊνάν στην Κίνα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ερωτήματα για τη σκιώδη ιδιοκτησία και διακυβέρνηση του ομίλου ΗΝΑ, ενός από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Κίνας με πλούσιο χαρτοφυλάκιο εξαγορών, κινούν τις υποψίες των αρμοδίων αρχών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Παράλληλα, κάποιες τράπεζες της Wall Street παίρνουν αποστάσεις από αυτόν. Το μυστήριο που περιβάλλει τον όμιλο ΗΝΑ γίνεται αντιληπτό από τη σχέση του με την Pacific American Corporation (PAC), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Η ΗΝΑ είχε δηλώσει ότι η PAC είναι ανεξάρτητη εταιρεία που αγοράζει αεροπλάνα, ανταλλακτικά και, γενικότερα, εξοπλισμό από τη Hainan Airlines, θυγατρική της ΗΝΑ. Μάλιστα, η ΗΝΑ είχε ισχυριστεί ότι δεν κατέχει κανένα μερίδιο στην PAC. Εν τούτοις, λεπτομερής μελέτη εγγράφων που απέκτησε η New York Times οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει στενότερη σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών. Η PAC διοικείται από τον Τσενγκ Φεν, υιό και τον νεότερο αδελφό του συνιδρυτή και ενός εκ των προέδρων της ΗΝΑ, αντίστοιχα.
Ο νεότερος αδελφός του προαναφερθέντος προέδρου της ΗΝΑ έπαιξε, επίσης, καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του αρχικού καθεστώτος ιδιοκτησίας του κινεζικού γίγαντα, σύμφωνα με τα έγγραφα που μελέτησε η αμερικανική εφημερίδα. Και προκύπτει ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΗΝΑ εκτός της Κίνας ξεκίνησε μέσω ενός δικτύου εταιρειών στο Χονγκ Κονγκ και στα Νησιά Κέιμαν. Επικεφαλής αυτών των παράκτιων εταιρειών ήταν συγγενείς ή υψηλόβαθμα στελέχη της ΗΝΑ.
Το γεγονός ότι αυτές οι πληροφορίες δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ στις αρμόδιες αρχές των αγορών μπορεί να είναι η αφορμή για την έναρξη ερευνών από την Κίνα. Η παράλειψη αυτών των πληροφοριών δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα για το ποιος ελέγχει τελικά τον όμιλο ΗΝΑ, ο οποίος δεν είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο, αλλά έχει ξοδέψει πάνω από 30 δισ. δολάρια για την εξαγορά μεριδίων σε παγκόσμιους κολοσσούς όπως είναι η Deutsche Bank. Η ΗΝΑ αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο.
Η απουσία τόσο σημαντικών στοιχείων μπορεί να θέσει, επίσης, τον όμιλο στο στόχαστρο των Αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, όπου η ΗΝΑ θέλει να λάβει έγκριση για την ολοκλήρωση εξαγορών. Μάλιστα, η Bank of America σταμάτησε κάθε συνεργασία με τον κινεζικό κολοσσό λόγω ανασφάλειας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της, σύμφωνα με εσωτερικό e-mail.
Μέχρι σήμερα, καμία ρυθμιστική αρχή δεν έχει κατηγορήσει τον όμιλο ΗΝΑ για παράβαση. Ομως η σχέση της ΗΝΑ με την PAC είναι σημαντική, διότι μπορεί να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο ο κολοσσός διευθύνει τις διεθνείς δραστηριότητές του αλλά και στην ταυτότητα εκείνων που είναι επικεφαλής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία της ΗΝΑ αποτιμάται στα 100 δισ. δολάρια και λαμβάνει μεγάλη στήριξη από τις κρατικές κινεζικές τράπεζες.
Οι διασυνδέσεις των δύο εταιρειών έχουν καταγραφεί από δικαστικά έγγραφα στις ΗΠΑ, από την υποβολή καταστάσεων στη Σιγκαπούρη και πηγές του Διαδικτύου, όπως το δίκτυο επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn. Για παράδειγμα, δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ΗΝΑ στις ΗΠΑ, ο Ντάνιελ Τσεν, υιός του Τσενγκ Φεν, ενός από τους προέδρους της ΗΝΑ, και ο Τσεν Κουοκίνγκ, νεότερος αδελφός του Τσενγκ Φεν, είχαν δηλώσει ότι εργάζονταν την ίδια περίοδο στην ΗΝΑ και στην PAC ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα. Πάντως, μέλη της οικογενείας Τσεν δεν εμφανίστηκαν για να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Σε δύο διαφορετικές δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν μία θυγατρική της ΗΝΑ, την αεροπορική εταιρεία Hainan Airlines, υψηλόβαθμα στελέχη και μακροχρόνιοι συνεργάτες έχουν δηλώσει ενώπιον δικαστηρίου ότι η PAC ήταν κάποτε «συγγενής εταιρεία» της ΗΝΑ ή της θυγατρικής Hainan Airlines. Από μια λεπτομερή εξέταση των εγγράφων που έχουν κατατεθεί κατά περιόδους στις Αρχές, προκύπτει ότι αρκετές από τις συμφωνίες ανάμεσα στην ΗΝΑ και στην PAC δεν έχουν καταγραφεί επίσημα από εισηγμένες εταιρείες της ΗΝΑ ή από τον ίδιο τον όμιλο στο πλαίσιο έκδοσης ομολόγων. Η ΗΝΑ δεν έχει αποκαλύψει, επίσης, τη συμμετοχή μελών της οικογενείας του Τσεν Φενγκ –ενός από τους προέδρους του ομίλου– στη διοίκησή του ή τη διοίκηση της PAC. H PAC περιγράφεται από την ΗΝΑ ως δανειστής ή αγοραστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου