Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Αμφίβολη η έξοδος από τα μνημόνια λέει η «Handelsblatt»


Σάββατο, 26 Αυγούστου, 2017



Το 3ο μνημόνιο
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ανάλυση για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και την στρατηγική του πρωθυπουργού δημοσιεύει η εφημερίδα Handelsblatt. Υπό τον τίτλο «Θερμό φθινόπωρο για τον Τσίπρα» ο αρθρογράφος αναφέρει: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα στόχο: Σε ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές – έπειτα από οκτώ χρόνια εξάρτησης από τους διεθνείς δανειστές. Ετσι ο Τσίπρας θα μπορούσε επιτέλους να εκπληρώσει αυτό που υποσχέθηκε ήδη για το 2015: να βγάλει τη χώρα από την κρίση».
Στη συνέχεια σημειώνεται η δυσκολία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων: «Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει τώρα ο Τσίπρας είναι πολύ απαιτητικό. Πολλά σημεία βρίσκουν τον ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικά τελείως αντίθετο. Για παράδειγμα θα πρέπει οι εργαζόμενοι του δημοσίου να περνούν τακτικά από αξιολόγηση. Αυτό βρίσκει αντίθετους τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν συνηθίσει να παίρνουν προαγωγή ανεξάρτητα από ικανότητες και απόδοση».
Και συνεχίζει η εφημερίδα «Handelsblatt»: «Ακόμη όμως και αν τα καταφέρει (σ.σ. να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αλλά και να βγει στις αγορές), κάτι το οποίο θα ήταν ένα μικρό θαύμα αν σκεφτεί κανείς τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις, ακόμη και τότε δεν διασφαλίζεται ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα πετύχει την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα. Τους επενδυτές ανησυχεί προ πάντων το χρέος που αγγίζει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ».
Τέλος, ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν σκέψεις για την Ελλάδα και για την μεταμνημονιακή εποχή: «Στην ΕΕ και στον κύκλο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υπάρχει η σκέψη να συνδράμουν τη χώρα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος με μια πιστωτική γραμμή. Ενα τέτοιο δίχτυ ασφαλείας θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μειώσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Μία πιστωτική γραμμή θα σήμαινε όμως ότι η Ελλάδα θα συνέχιζε να βρίσκεται υπό την αυστηρή επιτήρηση των χρηματοδοτών: Οι κανονισμοί του ESM προβλέπουν έλεγχο κάθε τρεις μήνες. Επομένως ο Τσίπρας που ήθελε να διώξει την Τρόικα ήδη το 2015, δεν πρόκειται να την ξεφορτωθεί τόσο γρήγορα».
Σε άλλο άρθρο της, η ίδια εφημερίδα υπό τον τίτλο «Ενα ταμείο για δύσκολους καιρούς» αναφέρεται στα σχέδια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ).
Οπως σημειώνει η εφημερίδα, «ο Σόιμπλε είναι γνωστός για το καυστικό του χιούμορ. Κάποια μέρα θα του στήσουν μνημείο στην Ελλάδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το ότι ανάγκασε τη χώρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, φέρεται να είπε την περασμένη εβδομάδα σε προεκλογική συγκέντρωση. Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είναι πεπεισμένος ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα πετύχει ποτέ».
Σύμφωνα με την «Handelsblatt», «η διάσωση της Ελλάδας απασχολεί τον Σόιμπλε πάνω από επτά χρόνια ενώ η χώρα της κρίσης αποτελεί θέμα και σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα. Σε περίπτωση που η Αθήνα χρειαστεί το 2018 εκ νέου βοήθεια, τότε ο Σόιμπλε προτίθεται να θέσει το τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης σε μια νέα βάση.
Μετά τη διαμάχη των τελευταίων χρόνων με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στη διάσωση της Αθήνας, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών θέλει να κρατήσει το ΔΝΤ μελλοντικά εκτός Ευρώπης και αντ’ αυτού να μετατρέψει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Η ιδέα αυτή απασχολεί τον Σόιμπλε εδώ και καιρό και την προωθεί. Σε συνέντευξή του στη «Stuttgarter Zeitung» εξειδίκευσε τα σχέδιά του αυτά: ο ESM θα πρέπει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη κρίσεων στην Ευρωζώνη, είπε ο Σόιμπλε.
Αυτό δεν ισχύει μόνον όταν μια χώρα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, αλλά επίσης ‘όταν μια τραπεζική κρίση ή μια τεράστια φυσική καταστροφή οδηγούν μια χώρα στα όριά της’. Με τις δηλώσεις του αυτές ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών προκάλεσε αρκετή ανησυχία. Οι ‘φυσικές καταστροφές’ είναι ένας ευρύς όρος. Θα μπορούσε δηλαδή η Ιταλία με κάθε σεισμό να ζητά χρήματα από το ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο;», διερωτάται ο αρθρογράφος.
Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια σε χθεσινό δημοσίευμα της «Bild» που υποστήριξε ότι ο Β. Σόιμπλε προετοιμάζει οικονομική βοήθεια για τις χώρες της νοτίου Ευρώπης από την πίσω πόρτα, πληροφορίες, τις οποίες διέψευσε όμως στο μεταξύ εκπρόσωπός του. Τα σχέδιά του, σύμφωνα με την ΗΒ, δείχνουν περισσότερο προς την αντίθετη κατεύθυνση. «Ο Σόιμπλε ελπίζει ότι ένα ισχυρό ΕΝΤ θα παρακολουθεί πιο ανεξάρτητα και συνεπώς πιο αυστηρά τους προϋπολογισμούς των χωρών της ΕΕ απ’ ό,τι η πολιτικοποιημένη κατά τον ίδιο Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Ο Σόιμπλε εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να θεμελιώσει με την αναδιοργάνωση του ESM και έναν μηχανισμό για χρεοκοπίες κρατών στην ΕΕ».
Πηγή: «Deutsche Welle»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου