Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Νέος μεγάλος κίνδυνος για τη ΔΕΗ

Τετάρτη, 30 Αυγούστου, 2017

Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή δημοσίευμα του Βήματος
Νέος μεγάλος κίνδυνος για τη ΔΕΗ
Σε μια περίοδο που η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, η κυβέρνηση φαίνεται ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μια  αλλαγή προς το αυστηρότερο της περιβαλλοντικής κοινοτικής νομοθεσίας, που προκαλεί πρόσθετα προβλήματα στην επιχείρηση καθώς θέτει αυστηρότερα όρια στην λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων.

Αυτό το ζήτημα θέτει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ.  Κωστής Χατζηδάκης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, διερωτώμενος αν η ΔΕΗ μπορεί να σηκώσει το βάρος των πρόσθετων επενδύσεων που απαιτούνται για την αναβάθμιση των λιγνιτικών της μονάδων ή η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα καίριο χτύπημα στην επιχείρηση.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σημειώνει ότι πλέον τέθηκε σε ισχύ νέα περιβαλλοντική νομοθεσία (συμπεράσματα για τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές (ΒΔΤ) στις μεγάλες μονάδες καύσεις) που θέτει νέα αυστηρότερα όρια  για τις εκπομπές αερίων ρύπων (πλην  του διοξειδίου του άνθρακα), όπως αναφέρει αναλυτικά δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής.

Επίσης, σύμφωνα με την Οδηγία Βιομηχανικών Εκπομπών (2010/75/ΕΕ) όλες οι μονάδες καύσης έχουν πλέον διορία τεσσάρων ετών να συμμορφωθούν με τα νέα όρια.

Τα δεδομένα αυτά, όπως υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην πολύπαθη ΔΕΗ η οποία πρέπει να κάνει σημαντικές επενδύσεις για να προσαρμοστεί στη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, καθώς τα νέα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών ρύπων βγάζουν εκτός προδιαγραφών σημαντικές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, μπορεί να ανακύψουν προβλήματα και να επηρεαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στην πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στην Τρόικα.  

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό αν η κυβέρνηση και η ΔΕΗ έχει εκπονήσει κάποιο σχέδιο για να αντιμετωπισθούν τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ. Επίσης, ζητάει να πληροφορηθεί την εκτίμηση του κόστους των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια για την αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων και αν η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει αυτές τις επενδύσεις.  
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου