Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα


Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

Τέλος στην έπαρση της σημαίας υπό τον ήχο του Εθνικού Υμνου στα Δημοτικά

Σάββατο, 5 Αυγούστου, 2017

Συνεχίζεται το “ξήλωμα” Ελληνικής Εθνικής Συνείδησης
Σκοπεύουν να μας διαλύσουνΦωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ.
ΑΘΗΝΑ. Λίγες ώρες μετά τη διάταξη του Υπουργού Παιδείας ότι οι σημαιοφόροι θα κληρώνονται και δεν θα είναι οι άριστοι, προχώρησε σε μία ακόμη αλλαγή της παράδοσης, καθώς τερματίζεται η έπαρση της σημαίας που γινόταν υπό τον ήχο του Εθνικού Υμνου.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ίδιο διάταγμα υπήρχε και ο τερματισμός της πρωινής προσευχής, αλλά το ανάπεμψε πίσω στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που διέψευσε το υπουργείο Παιδείας.
Το θέμα έφερε στο προσκήνιο δημοσίευμα της «Καθημερινής» οπότε δεν άργησαν να εμφανιστούν σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ περιέργως από το στρατόπεδο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που τόσο κόπτονται για τέτοιου είδους θέματα έως χθες το βράδυ τηρούνταν άκρα σιωπή.
Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα της «Καθημερινής», το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παρακάτω, ορίζοντας πως στα Δημοτικά Σχολεία θα ακολουθείται το τελετουργικό της έπαρσης που τηρείται για τα δημόσια κτίρια της χώρας, και όχι το έως τώρα τελετουργικό βάσει του οποίου τα παιδιά τραγουδούσαν τον Εθνικό Υμνο με το βλέμμα στη γαλανόλευκη.
Ειδικότερα, στο άρθρο 13 παράγραφος 5 β του Π.Δ. 201/98, (υπουργός Παιδείας ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης) προβλεπόταν πως «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τις εργάσιμες ημέρες. Υποστολή της σημαίας γίνεται όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από τον σύλλογο διδασκόντων. Επίσημη έπαρση της σημαίας γίνεται: (1) την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας), (2) στις εθνικές επετείους και στις τοπικές εορτές, (3) όταν κρίνεται σκόπιμο από τον σύλλογο διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές».
Η πρόβλεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο του Συντάγματος για την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης. Η έπαρση γινόταν με τους μαθητές να λένε τον εθνικό μας ύμνο, ενώ σε αρκετά σχολεία, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων η έπαρση γινόταν κάθε Δευτέρα.
Αντίθετα, στο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) Γαβρόγλου, στο άρθρο 3 παράγραφος 7 ορίζεται μόνο ότι «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».
Επίσης, για το πρόγραμμα του σχολείου ορίζεται στο άρθρο 18 ότι «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι υποχρεωτική. Ο διευθυντής του σχολείου προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και τη μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα». Και αυτό το άρθρο δεν έχει πρόβλεψη για έπαρση της σημαίας.
Να σημειωθεί ότι τελευταία στιγμή αφαιρέθηκε και η πρόβλεψη για την πρωινή προσευχή. Οπως δήλωσε στο ραδιόφωνο «Realfm 97,8», ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, το Π.Δ. δεν περιείχε το θέμα της προσευχής και επεστράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί υπήρξε θέμα αντισυνταγματικότητας.
Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε πως «το κουμπί σε αυτό το Π.Δ. δεν ήταν η σημαία, μέσα στο ίδιο προεδρικό διάταγμα ήταν και η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Αλλά στο κομμάτι αυτό υπήρχαν πολλές παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πάνω στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες πάτησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έστειλε πίσω το συγκεκριμένο κομμάτι. Εκεί κυρίως στόχευαν, απευθύνονται στα αριστερά κομματικά τους φουσάτα, όσα τους έχουν απομείνει».
Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για «ψευδείς ισχυρισμούς» του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη αναφορικά με «κατάργηση» της πρωινής προσευχής:
«Είναι επιεικώς απαράδεκτο ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Κακλαμάνης να επιστρατεύει το ψεύδος -εμπλέκοντας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- προκειμένου να ενισχύσει την φτωχή αντιπολιτευτική εικόνα του κόμματός του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο κ. Κακλαμάνης οφείλει δημοσίως και με παρρησία να παραδεχτεί το λάθος του, προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι «με τις εμμονές της η αντιπολίτευση δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει ένα Προεδρικό Διάταγμα που έρχεται να αντικαταστήσει ένα αναχρονιστικό για τις μέρες μας Διάταγμα που είχε δημοσιευτεί πριν 20 χρόνια…».
Σχολιάζοντας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, απέδωσε τη στάση της κυβέρνησης στο γεγονός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τα μνημόνια δύο-δύο, κόβει συντάξεις, και θέλει να υπενθυμίζει στο κομματικό του ακροατήριο ότι είναι αριστερό κόμμα».
Επίσης, με μήνυμά του στο Twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολίασε: «Η γνωστή Αριστερά. Οταν δεν καταργείς το μνημόνιο, καταργείς την έπαρση της σημαίας. Ετσι, για ιδεολογικό ‘ξεκάρφωμα’».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου