Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Ο Τσίπρας και η Νέα Υόρκη

Εως τώρα δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση ή έστω ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) εφέτος θα μεταβεί ή όχι στη Νέα Υόρκη για να πάρει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως έκανε τα δύο τελευταία χρόνια. Το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγήν ιχθύος, αν και ορισμένοι από τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα θεωρούν πολύ πιθανόν να μην πάει εφέτος στη Νέα Υόρκη, αφού δεν συντρέχουν λόγοι μετάβασής του εκεί.  Αλλά τι είδους λόγοι συντρέχουν ώστε να μην πάει ο κ. Τσίπρας στον ΟΗΕ, όπου εκεί θα έχει την ευκαιρία να έχει πλήθος συναντήσεων για σημαντικά θέματα που απασχολούν τη χώρα μας, όπως το οικονομικό, το χρέος, το Κυπριακό, αλλά και το Σκοπιανό (ακόμη και το Προσφυγικό). Τι είναι αυτό που κατά τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού κάνει τον κ. Τσίπρα να μην έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα μεταβεί και εφέτος στην έδρα του ΟΗΕ;


nnn
Σε αυτό το ερώτημα υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη είναι ότι περιμένει τις γερμανικές εκλογές ώστε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση για το χρέος και η δεύτερη είναι ότι τον Σεπτέμβριο αρχίζει η νέα αξιολόγηση, η οποία, κατά ορισμένους συνεργάτες του, επιβάλλει την παρουσία του Πρωθυπουργού στην Αθήνα. Γιατί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, και στην τρίτη αξιολόγηση είναι πολύ πιθανόν να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα και οι πιέσεις προς την κυβέρνηση ώστε να τα λάβει θα είναι μεγάλες. Πρόσθετα μέτρα για αλλαγές στο Δημόσιο, στα εργασιακά και αλλαγές στο κράτος πιθανότατα να ζητηθούν στην τρίτη αξιολόγηση, η οποία να σημειώσω ότι εάν δεν κλείσει δεν μπορεί να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
nnn
Υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή. Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης που πιθανολογείται ότι θα γίνει στις αρχές φθινοπώρου. Το ερώτημα βεβαίως είναι: θα θελήσει ο κ. Τσίπρας να κάνει ανασχηματισμό της κυβέρνησής του εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση και πριν από τις γερμανικές εκλογές; Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως λένε ότι εάν και όποτε ο κ. Τσίπρας προχωρήσει σε ανασχηματισμό, τότε αυτός δεν θα είναι ένας τυπικός ανασχηματισμός για να δώσει νέα ώθηση στην κυβέρνησή του, αλλά ένας εκλογικός ανασχηματισμός. Δηλαδή θα έχει ήδη αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.


Ο Πανάγιος Τάφος στη Νέα Υόρκη
Πάντως μαθαίνω ότι υπάρχει μια πιθανότητα να μεταβεί ο κ. Τσίπρας στη Νέα Υόρκη, όχι όμως για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά για τον... Πανάγιο Τάφο. Η είδηση για πιθανή μετάβασή του στη Νέα Υόρκη βγήκε στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, όταν η καθηγήτρια του ΕΜΠ Τόνια Μωροπούλου αποκάλυπτε πως ο Πανάγιος Τάφος (και οι εργασίες που έγιναν εκεί στο Ιερό Κουβούκλιο) θα μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη με το σύστημα της εικονικής πραγματικότητας και μάλιστα έδωσε και συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 15 Νοεμβρίου. Είπε ότι έχει προσκληθεί στην εκδήλωση και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος να σημειώσω είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον (ως μηχανικός) για τις εργασίες που έγιναν για την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου.


Απομένουν 140 μεταρρυθμίσεις
Ενδεικτικό όσων ανάφερα παραπάνω είναι το ρεπορτάζ από το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο κάνει ειδική αναφορά στις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ναι μεν η χώρα έχει σημειώσει δημοσιονομική πρόοδο αλλά έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και συνεχίζει στο ίδιο πλαίσιο: «Οι απαιτήσεις των δανειστών για επιπλέον μέτρα απειλούν να καταστήσουν εκρηκτική την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα, καθώς το κόστος της οικονομικής κρίσης είναι δυσβάσταχτο για πολίτες και επιχειρήσεις»...
nnn
Οι εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων, όπως τονίζει το Bloomberg, εξαρτώνται πλέον από την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Σημειώνεται ότι Ελλάδα και πιστωτές έχουν συμφωνήσει να υλοποιηθούν 140 μεταρρυθμίσεις και επιπλέον 100 πρόσθετες δράσεις, ώστε η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στα εναπομείναντα 26,9 δισ. ευρώ του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018.


Ο προβληματισμός της Ολγας
Τούτο το διάστημα μαθαίνω ότι η Ολγα Γεροβασίλη είναι προβληματισμένη για το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δέχονται την αξιολόγηση. Το περίεργο είναι ότι την αξιολόγηση δεν τη δέχονται τα συνδικαλιστικά σωματεία, οι διοικήσεις των οποίων πρόσκεινται είτε στη ΝΔ είτε στο ΠαΣοΚ. Το επίσης περίεργο είναι ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κηρύξει μια ιδιόμορφη λευκή απεργία. Προσέρχονται στην εργασία τους, πλην όμως δεν δέχονται την αξιολόγηση. Κρίμα, μετά τα όσα κάνει αυτή η κυβέρνηση ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους.


Τι Nammos, τι Τρίκορφο
Τι Μύκονος, τι Nammos και τι Ρέμος. Στο Τρίκορφο Ναυπακτίας στο τοπικό πανηγύρι έχτισαν... τείχος ύψους 3 μέτρων από σαμπάνιες για να εμφανιστεί με τα κλαρίνα του το «αηδόνι των πανηγυριών» Γιάννης Βελισσάρης. Οι σαμπάνιες βουλγαρικής προέλευσης άνοιξαν με την εμφάνιση του τραγουδιστή. Δεν γνωρίζω εάν το ΣΔΟΕ ήταν εκεί, όπως συνέβη στο Nammos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου