Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Δωρεές για υποτροφίες και ευαρέσκειες για τον π. Νικόαλο Τριανταφύλλου οι εξετάσεις στη Σχολή

Του Θεόδωρου Καλμούκου

SXOLH - APOFOITHSH- TRIANTAFYLOU

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το ποσό των εκατό χιλιάδων δολαρίων έδωσε η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότητα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για υποτροφίες σε φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, οι οποίοι προορίζονται για ιερείς. Την ανακοίνωση έκανε η πρόεδρος της Φιλοπτώχου δικηγόρος Μαρία Λογοθέτη (Logus) στα πλαίσια της 73ης τελετής απονομής των πτυχίων το Σάββατο 16 Μαΐου. Η κ. Λογοθέτη αναφέρθηκε στο έργο της Σχολής, συνεχάρη τους αποφοιτήσαντες και τόνισε πως η Φιλόπτωχος όπως πάντοτε θα είναι στο πλευρό της Σχολής.

SXOLH APOFOITHSH - LOGUSΗ 73η τελετή απονομής των πτυχίων ήταν αφιερωμένη εξ’ ολοκλήρου στον επί 15ετία απερχόμενο πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής του Τιμίου Σταυρού π. Νικόλαο Τριανταφύλλου, στον οποίον απενεμήθη επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα, ενώ με την κεντρική του ομιλία αποχαιρέτησε τους φοιτητές, τους καθηγητές και τα μέλη της Εφορείας, τους οποίους και ευχαρίστησε για την αγαστή συνεργασία τους.
Στην ομιλία του, ο π. Τριανταφύλλου τόνισε ότι «η αιτία που είμαστε εδώ είναι οι αποφοιτήσασες τάξεις» και προέτρεψε τους φοιτητές λέγοντας «να είστε μέρος του Χριστού». Σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως «όπου τελείται η Ευχαριστία, εκεί είναι όλη η Εκκλησία». Ανέφερε ακόμα απευθυνόμενος προς τους αποφοιτήσαντες, πως «πήρατε το πνεύμα του Χριστού για να το μεταδώσετε στις κοινότητες» και πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι προσβλέπουν σε σας τους ανερχόμενους ηγέτες». Υπογράμμισε επίσης, πως «οι άνθρωποι σέβονται την εντιμότητα», ενώ κατέκλεισε την ομιλία του με την προτροπή «εξακολουθήστε να μελετάτε, να μελετάτε».
SXOLH -DEMETRIOS -BEHRAKISΟ Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ξεκίνησε την ομιλία του διαβιβάζοντας τις ευχές, τις ευλογίες και τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τους αποφοιτήσαντες από το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή.
Επίσης, διαβίβασε την ευαρέσκεια της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς τον απερχόμενο π. Νικόλαο Τριανταφύλλου και τόνισε πως «δεν υπάρχει συνεδρίαση της Συνόδου που να μην γίνεται λόγος για τη Θεολογική Σχολή». Ο Αρχιεπίσκοπος διάβασε μακροσκελές έγγραφο της Επαρχιακής Συνόδου απαριθμώντας τα επιτεύγματα του π. Τριανταφύλλου, το οποίο στο τέλος υπέγραφαν οι συνοδικοί αρχιερείς καθώς αναχωρούσαν.
SXOLH - APOFOITHSH -EVANGELOSΕκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο παρευρέθησαν οι Μητροπολίτες: Βοστώνης Μεθόδιος, Ατλάντας Αλέξιος, Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, Πίτσμπουργκ Σάββας. Επίσης, παρόντες ήταν τρεις βοηθοί Επίσκοποι του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου οι εξής: Φασιανής Αντώνιος Πρωτοσυγκελεύων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Ζήλων Σεβαστιανός Αρχιγραμματεύων της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, Μωκησσού Δημήτριος, ο οποίος κατ’ ανάθεση είναι πρωτοσυγκελεύων στη Μητρόπολη Σικάγου. Παρόντες ήταν επίσης ο συνταξιούχος Επίσκοπος Ξάνθου Δημήτριος, ο Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης, καθώς και ο Αντιοχειανός Επίσκοπος Ιωάννης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μίλησε στην αγγλική γλώσσα για την αξία της Ελληνικής και τόνισε την ιδιαιτερότητα «της μουσικότητας και της δομής της γλώσσας» και υπενθύμισε ότι πηγαίνει πίσω «πέντε χιλιάδες χρόνια μέσα στην ιστορία». Αναφέρθηκε ακόμα «στη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας».
Εκανε επίσης αναφορά στους ραβίνους της Νέας Υόρκης για τους οποίους είπε ότι «χρησιμοποιούν εκτενώς την εβραϊκή γλώσσα».
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον π. Νικόλαο Τριανταφύλλου για την 15ετή υπηρεσία του στη Σχολή, ενώ ο κοσμήτορας της Σχολής Δημήτρης Σκέδρος διάβασε ένα εκτενές βιογραφικό σημείωμα του π. Τριανταφύλλου, της πολυετούς, πολυδιάστατης και πολυεπίπεδης υπηρεσίας και διακονίας του στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής από πολλές και διάφορες θέσεις.
Η γενική πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη Ιφιγένεια Καναρά συνεχάρη τους αποφοίτους για την επιτυχία τους, σημειώνοντας ότι «η σημερινή είναι μια μέρα χαράς για εσάς και τις οικογένειές σας. Διανύσατε δρόμο μακρύ, με δυσκολίες και πολλές θυσίες, όμως τα χρόνια αυτά μάθατε, γνωρίσατε νέους ανθρώπους και πάνω από όλα εμβαθύνατε αληθινά την πίστη σας. Η πίστη αυτή θα σας καθοδήγει στις δύσκολες στιγμές της ζωής σας».
SXOLH - APOFOITHSH -KANARAΗ κ. Καναρά αναφέρθηκε επίσης στη σημασία ενίσχυσης των προσπαθειών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στο Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή. Ενθάρρυνε τους φοιτητές να συνεχίσουν τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, λέγοντας ότι «πολλοί από εσάς ήρθατε για πρώτη φορά σε επαφή με την ελληνική γλώσσα, μια γλώσσα απαράμιλλης ομορφιάς και γλωσσικού πλούτου. Θα ήθελα ειλικρινά να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να μελετάτε τη γλώσσα αυτή. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο εργαλείο που θα σας καθοδηγήσει στα δύσβατα μονοπάτια των πηγών και θα συμβάλλει καθοριστικά στην πνευματική σας καλλιέργεια και την ηθική σας ανάταση».
Μήνυμα απηύθυνε ο Γεώργιος Τσαντίκος, πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100». Η Οργάνωση δίνει στη Σχολή ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο για υποτροφίες.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Τόμας Λέλον αντιπρόεδρος της Εφορείας.
Από τη Θεολογική Σχολή απεφοίτησαν συνολικά 34 φοιτητές και φοιτήτριες εκ των οποίων 25 έλαβαν το δίπλωμα Μάστερ οφ Ντιβίνιτι, το οποίο είναι το Θεολογικό δίπλωμα ιερατικής κατευθύνσεως για όσους προορίζονται για να γίνουν ιερείς. Επίσης, 5 έλαβαν το δίπλωμα Μάστερ των Θεολογικών Σπουδών και 3 το δίπλωμα Μάστερ της Θεολογίας.
SXOLH - APOFOITHSHΑπό το Ελληνικό Κολέγιο απεφοίτησαν συνολικά 20 φοιτητές και φοιτήτριες. Ομιλήτρια από το Ελληνικό Κολέγιο ήταν η Ραχήλ Κόντου και από τη Θεολογική Σχολή ο Πίτερ Χασιάκος. Αμφότεροι εκτός από τον χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη», δεν είπαν ούτε μία λέξη στην ελληνική γλώσσα. Στην τελετή συμμετείχε η χορωδία του Ελληνικού Κολεγίου υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Λυμπεράκη και της Θεολογικής Σχολής «Ρωμανός ο Μελωδός» υπό τη διεύθυνση του Γραμμένου Καράνου.
Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο ναϊδριο του Τιμίου Σταυρού. Το βράδυ της Παρασκευής έγινε δείπνο προς τιμήν του απερχόμενου προέδρου π. Νικολάου Τριανταφύλλου στο ξενοδοχείο «Νιούτον Μάριοτ» στην πόλη Νιούτον της Μασαχουσέτης.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου