Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

KE ΣΥΡΙΖΑ: Υπερψηφίστηκε η πρόταση Τσίπρα

ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΡΗΞΗ

KE ΣΥΡΙΖΑ: Υπερψηφίστηκε η πρόταση ΤσίπραΜε την υιοθέτηση της πρότασης της πλειοψηφίας, με ανάταση χεριών, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει μνημονιακή συμφωνία», αναφέρει το κείμενο που αποτέλεσε την εισήγηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς την ΚΕ του κόμματος. Η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε δική της πρόταση για ρήξη με τους εταίρους και δανειστές μας, η οποία απερρίφθη.

Η τροπολογία Λαφαζάνη- Ρινάλντι στην Κεντρική Επιτροπη του ΣΥΡΙΖΑ, για ρήξη με τους εταίρους και δανειστές απερρίφθη με 95 ψήφους κατά και 75 υπέρ και ένα λευκό.Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο πως υπέρ του σχεδίου τάχθηκε το 35% των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
"Λευκό" στην πρόταση της πλειοψηφίας ψήφισε η Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ κατά του σχεδίου τάχθηκε η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος, η οποία μέχρι στιγμής είχε ταχθεί στο πλευρό των προεδρικών αλλά σήμερα είχε συνταχθεί με την Αριστερή Πλατφόρμα σε μια τροπολογία την οποία κατέθεσαν στο σχέδιο πολιτικής απόφασης.

Η πρόταση Τσίπρα
Στην πρόταση Τσίπρα, η οποία και υπερψηφίστηκε, τονίζεται ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία" και σημειώνεται: "τέσσερις μήνες τώρα, αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα. Αντιστεκόμαστε στην επιχείρηση στραγγαλισμού της οικονομίας και της κοινωνίας. Αψηφούμε τη διεθνή εκστρατεία λάσπης. Κλείνουμε τα αυτιά στις σειρήνες της ενσωμάτωσης και της υποταγής".
KE ΣΥΡΙΖΑ: Υπερψηφίστηκε η πρόταση ΤσίπραΔιευκρινίζεται ωστόσο ότι η απόρριψει των τελεσιγράφων δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκεται μια αμοιβαία επωφελής λύση.
Γίνεται ακόμη λόγος για υπονόμευση της διαπραγμάτευσης από τους "φανατικούς της λιτότητας" που υιοθετούν αδιάλλακτες στάσεις και επιχειρούν τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας. "Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά", τονίζεται.
Υπάρχει, δε, σαφής προειδοποίηση ότι "αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος".
Βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού, όπως αναφέρεται, συμβιβασμού είναι χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση χρέους και ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
Δευτέρα, 26 Μαΐου, 2015
Εκ τω ων ουκ άνευ είναι επίσης η επαναφορά των συλλογικών συμβάσων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, ενώ επισημαίνεται ότι "οι όποιες αλλαγές στη φορολογική πολιτική πρέπει να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη, ελαφραίνοντας τους οικονομικά ασθενίς και υποχρεώνοντας επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν".
«Οχι» σε προετοιμασία για δημοψήφισμα, πολιτική διαπραγμάτευση και συνεχείς συνεδριάσεις της ΚΕ
Επίσης, Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τρείς ακόμη τροπολογίες που κατέθεσε ο Ανδρέας Καρίτζης και αναφέρονταν στην διαρκή ετοιμότητα του κόμματος και της ΚΕ ειδικότερα, την αποχώρηση της κυβέρνησης από το Brussels Group, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο και στην τεχνική προετοιμασία για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Με την πρώτη τροπολογία ο κ. Καρίτζης πρότεινε να τεθεί σε κατάσταση διαρκούς συνεδρίασης η ΚΕ λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων.
Με την δεύτερη τροπολογία ο κ. Καρίτζης , εκτιμούσε ότι η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί και ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλες τις δυνατότητές της για να επιτευχθεί αμοιβαία επωφελής συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, κάτι που δεν έκαναν οι πιστωτές. Πρόταση του κ. Καρίτζη προς την κυβέρνηση ήταν να επικεντρώσει και να εντείνει τη διαπραγμάτευση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, θεωρώντας περαιωμένες τις εργασίες σε επίπεδο Brussels Group.
Με την τρίτη τροπολογία, ο κ. Καρίτζης αφού επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει πλήρης εγρήγορση της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας , καλούσε την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την τεχνική προετοιμασία του κράτους για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η διεξαγωγή του.
Νωρίτερα, υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ».
«Οι δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ, αρχής γενομένης από τις 5 μέχρι τις 19 Ιουνίου, είναι 1,6 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία» δήλωσε ο Ν. Βούτσης.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στη στρατηγική της ασφυξίας που έχουν οι δανειστές, αλλά τόνισε και πως δεν είναι στα σχέδιά της ένα πιστωτικό γεγονός, εκφράζοντας την εκτίμησή του ότι τα πράγματα είναι ώριμα για μια συμφωνία λογικής.

Τι είπαν Λαφαζάνης, Λεουτσάκος, Παπαδημούλης
«Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει το λαό σε περίπτωση συμφωνίας μη συμβατής με το πρόγραμμά μας» επισήμανε από την πλευρά του, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι «κάθε εναλλακτική λύση που καταργεί παλιά μνημόνια και αποτρέπει νέας μορφής πιθαναγκασμούς, όσες δυσκολίες και αν έχει, είναι πολύ προτιμότερη από εξουθενωτικούς συμβιβασμούς γιατί δίνει ελπίδα και προοπτική στη χώρα», ενώ πρόσθεσε:
«Ο κόσμος είπε ότι πρέπει να καταργηθεί το μνημόνιο εντός ευρωζώνης και να μη χρεοκοπήσουμε. Κι αν αυτό δεν γίνεται; Οι άλλοι κάνουν τη ρήξη, οι άλλοι επιδιώκουν να μας εξοντώσουν. Βλέπετε τον Σόιμπλε, είναι σαν το μαντρόσκυλο που επιτίθεται. Όταν δεν πάει άλλο λέμε στοπ δεν θα πληρώσουμε. Είναι αυτό καταστροφή ή αυτό που μας επιβάλλουν; Γιατί να τρομοκρατηθεί ο λαός από επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Μόνο εδώ ισχύει το εθνικό νόμισμα=καταστροφή».
Να περάσει η κυβέρνηση άμεσα στην αντεπίθεση με ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε με ομιλία του στην ΚΕ, ο Στάθης Λεουτσάκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας.

Ο Σ. Λεουτσάκος είπε ότι οι «θεσμοί» δεν επιδιώκουν «έντιμο συμβιβασμό», γιατί έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαικά στρώματα, χωρίς άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.
Ο κ. Λεουτσάκος πρότεινε άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών, εγκαθίδρυση της δημοκρατικής νομιμότητας και διαφάνειας στα κυρίαρχα ΜΜΕ, άμεσο τερματισμό «κάθε πλέγματος προστασίας της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας», άρση των προνομίων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και πλήρη επαναφορά των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν η ομιλία του ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας -ενός «δύσκολου συμβιβασμού» για να αποφευχθεί «μια καταστροφική ρήξη».
Ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να φανεί κατώτερος των περιστάσεων και πρόσθεσε ότι η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι να κρατήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό όρθιους και τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο. Σημείωσε ότι είναι ανάγκη να αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και κοινωνική οπισθοδρόμηση, αλλά και σε γρήγορη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχουν δύο επιλογές σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη είναι ένας δύσκολος συμβιβασμός και η δεύτερη η ρήξη και η χρεοκοπία. Η ρήξη και η χρεοκοπία, είπε ο κ. Παπαδημούλης, συνιστούν αντιλαική επιλογή που θα πλήξει τη χώρα και τα μεσαία και χαμηλά λαικά στρώματα. Είναι αντίθετη στην λαική εντολή και θα οδηγήσει την Αριστερά 50 χρόνια πίσω.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, αναρωτήθηκε μήπως η κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτη τη δυναμική του αποτελέσματος των εκλογών και τόνισε πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν μια σχετικά καλή συμφωνία. Ο ίδιος τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η συνέχεια της πρότερης κατάστασης και εξέφρασε την άποψη να κατατεθούν ορισμένα νομοσχέδια στη Βουλή χωρίς τη συμφωνία των δανειστών.
Ο Π. Σκουρλέτης είπε πως μερικές φορές είναι σχιζοφρενικό το μήνυμα που δίνει στον κόσμο το κόμμα και πρέπει να υπάρξει κλίμα ενότητας σε πολιτική βάση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας επανέλαβε την πρότασή του για ρήξη και επιστροφή στη δραχμή.
Την πλήρη διαφωνία του με την τακτική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε ο Ρούντι Ρινάλντι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και επικεφαλής της ΚΟΕ.

Ο κ. Ρινάλντι, μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι συντελείται «μια μνημονιακή εμβάθυνση» και πρόσθεσε ότι η νέα συμφωνία θα παρουσιαστεί περίπου ως επιτυχία, αλλά θα έχει αυξήσεις του ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, κανένα αφορολόγητο 12000, παράδοση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κλπ

Ο κ. Ρινάλντι εκτίμησε ότι «με την ασκούμενη πολιτική θα έρθουμε σε σύγκρουση με μια πλατιά κοινωνική βάση και όχι μόνο ή αποκλειστικά με τις ολιγαρχικές ελίτ.

Υπάρχουν, είπε ο κ. Ρινάλντι και άλλα ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής όπως η ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών για τα 25 χρόνια ελληνοισραηλινών σχέσεων, η δήλωση του υπουργού άμυνας για νέα αμερικάνικη βάση στην Κάρπαθο και διερωτήθηκε αν αυτά είναι εκτός κυβερνητικού συντονισμού

Επίσης, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «Θα λογοδοτήσουμε στην ιστορία αν το μόνο δυνατό να γίνει στην Ελλάδα ήταν η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και η συμφωνία της 20 Φλεβάρη» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επιδεικνύει ατολμία και μεγάλη έλλειψη ιδεών
Ζωή για ΕΡΤ: Δεν μπορεί να στηριχθεί η επιλογή Ταγματάρχη
Τη διαφωνία της με την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ εξέφρασε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
"Δεν υπάρχουν μονόδρομοι, δεν μπορεί να υποστηριχθεί η επιλογή Ταγματάρχη. Δεν συγκρούομαι ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με την κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε πιο συλλογικοί και να μην διαλέγουμε φθαρμένα πρόσωπα", είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Στη δική του ομιλία το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει μήνυμα προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, χωρίς να κατονομάζει, για την καθυστέρηση στον ορισμό της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που θα κρίνει τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την "άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ χωρίς άλλη κωλυσιεργία" και κάλεσε όλους και όλες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Σημειώνεται ότι αύριο Δευτέρα συνεδριάζει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με αντικείμενο την έγκριση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ.

"Ζήτημα δημοκρατίας η διαπραγμάτευση"
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση η κ. Κωνσταντοπούλου είπε στην εισήγησή ότι είναι "ζήτημα δημοκρατίας και όχι οικονομία" και τόνισε ότι "χρέος μας να ενισχύσουμε την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας τη λαϊκή εντολή".

Η ίδια επισήμανε ότι "η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να καταλήξει ούτε σε διαχείριση ούτε σε ενσωμάτωση", ενώ πρόσθεσε ότι "η επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους μπορεί να ζητήσει αναστολή της πληρωμής χρέους μέχρι να τελειώσει το έργο της".

Οι χθεσινές τοποθετήσεις
Χθες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, είπαν πως ήταν λάθος η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αλλά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η επιλογή της ρήξης καθώς αυτή θα οδηγήσει σε εθνική τραγωδία.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Πετράκος ζήτησε να ενημερωθεί ο λαός για όλες τις εναλλακτικές λύσεις και πρόσθεσε: "Για μας δεν είναι ούτε πάση θυσία στο ευρώ, ούτε στη συμφωνία. Δεν είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ".
Επικριτικός κατά του Γ. Βαρουφάκη ήταν ο Γιάννης Μηλιός, ο οποίος είπε: "Κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για εξασφάλιση ρευστότητας. Αυτά που δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία".
Πηγές: megatv-AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου