Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Έντι Ράμα: Δεν διαπραγματευόμαστε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας» με την Ελλάδα

Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2015Σχό

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι η χώρα του έχει σχέσεις καλής γειτονίας και στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά, όπως τόνισε, αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, «δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας». «Η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.

«Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την κυβέρνηση της Αθήνας. Έχω συγχαρεί τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την εκλογή του και τον έχω καλέσει να επισκεφθεί τα Τίρανα και θα ήμουν ευτυχής να επισκεφθώ την Αθήνα»δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, αλλά, όπως συμπλήρωσε «κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς» δήλωσε ο κ. Ράμα.
Σχολιάζοντας δε, την εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου, σημείωσε: «Ως προς το θέμα αυτό, όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς» δήλωσε ο Έντι Ράμα.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα.
Η απάντηση της Αθήνας
«Η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα.
«Η επιστροφή στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω» πρόσθεσε ο κ. Κούτρας.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, είχε δηλώσει στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα, ότι "δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας".
«Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται» πρόσθεσε ο κ. Ράμα, «αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση τις διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου