Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Πατριαρχείο, ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρος τιμούν τον «Ε.Κ.»

Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2015

Του Θεόδωρου Καλμούκου

BARTHOLOMAIOS
Υπογραμμίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης πως «εις τον τομέαν της ενημερώσεως των εν Αμερική ομογενών πρωτοποριακόν και σημαντικόν ρόλον διεδραμάτισεν, αναμφιβόλων επί ένα ανά αιώνα ο ‘Εθνικός Κήρυξ’, εφημερίς καταστάσα δεσμός μεταξύ Ομογενείας και μητροπολιτικής Ελλάδος και κήρυξ των αθανάτων αξιών της Ορθοδοξίας και του ευσεβούς ημών Γένους, εκπροσωπουμένων υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου».ΒΟΣΤΩΝΗ. Οι κορυφαίοι ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών με επίσημα μηνύματά τους εξαίρουν την εκατονταετή προσφορά του «Εθνικού Κήρυκα» στην Εκκλησία, την Ομογένεια, την Ελλάδα και την Αμερική. Με επιστολή του προς τον εκδότη-διευθυντή του «Ε.Κ.» Αντώνη Η. Διαματάρη, με ημερομηνία 14 Μαΐου 2015, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξαίρει με φιλόφρονα λόγια την πολυετή προσφορά του «Ε.Κ.» τον οποίον χαρακτηρίζει «φωνήν της Ομογενείας», τονίζοντας ότι γράφει την ιστορία των ομογενών «δια των στηλών του εορτάζοντος την εκατοστήν επέτειον του ‘Εθνικού Κήρυκος’».
Σε άλλο σημείο του βαρυσήμαντος μηνύματός του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρει πως «ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ κατόρθωσε να γίνει η φωνή της Ομογενείας, η μόνιμος υπενθύμισις της γλώσσης, η έγκαιρος πληροφόρησις, η φωνή της Ορθοδοξίας και μάλιστα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η προβολή και η στήριξις των ομογενειακών και των ελληνικών εν γένει θέσεων».
Επίσης, ο Πατριάρχης τονίζει πως «θαυμαστή βεβαίως η παρουσία της εφημερίδος και εις την αμερικανικήν πολιτικήν και κοινωνικήν ζωήν, καθώς και η προσπάθεια προωθήσεως και κατισχύσεως ομογενειακών δικαίων αιτημάτων κατά τας δεκαετίας των πολέμων, αλλά και η αναγνωριζομένη υποστήριξις των νέων εις τους τομείς του Πολιτισμού, του Εμπορίου, της Πολιτικής, της Επιχειρήσεως, της Παιδείας και γενικώτερον».
Ο Πατριάρχης αναφέρεται στον ιδρυτή του «Ε.Κ.» αλλά και στον σημερινόν εκδότην του, τον Αντώνη Η. Διαματάρη, υπογραμμίζοντας πως «ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ κατά την θαυμαστήν διαδρομήν του πρώτου αιώνος της ζωής αυτού, μέσω της πολυμερούς φροντίδος και μερίμνης και των ακαμάτων προσπαθειών του εμπνευστού και ιδρυτού αυτού αλλά και των διατελεσάντων διευθυντών και κατά καιρούς συντακτών και δημοσιογράφων αυτού, έφθασεν εις ζηλευτήν σήμερον θέσιν χάρις και εις την πολυετή διακονίαν και στερεάν επιχειρηματικότητα του σημερινού οιακοστρόφου αυτού, της υμετέρας ελλογιμότητος κύριε Διαματάρη, ο οποίος αξιοποιείτε με σταθερά προμελετημένα βήματα πάσαν τεχνολογικήν εξέλιξιν, πάσαν νέαν μορφήν ενημερώσεως, ηλεκτρονικής και εντύπου, με πυκνόν δίκτυον δημοσιογράφων και ανταποκριτών, με ζηλευτάς επιτυχίας, με ευρείαν κυκλοφορίαν».
Pavlopoulos efxesΟ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με επιστολή του με ημερομηνία 7 Μαΐου 2015 αναφέρεται στο επίτευγμα «συμπλήρωσης εκατό χρόνων διαρκούς κυκλοφορίας» και υπογραμμίζει ότι «ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ εφημερίδα σύμβολο για τους Ελληνες της Διασποράς, μεριμνά εδώ και τέσσερις γενεές για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των απανταχού Ελλήνων, με προσήλωση στις αρχές της αντικειμενικότητας και της ελευθερίας της έκφρασης, προασπιζόμενος τα εθνικά συμφέροντα της Μητέρας Πατρίδας».
Barack ObamaΟ πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα με επιστολή του ημερομηνίας 13 Μαϊου 2015, μαζί με τις θερμές του ευχές για την επέτειο των 100 χρόνων τονίζει πως «για 100 χρόνια, ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ έχει αποτελέσει μια πλατφόρμα ειδήσεων για τους Ελληνοαμερικανούς καταγράφοντας παράλληλα τη μοναδική συνεισφορά τους στη χώρα, αλλά και στον Κόσμο. Δημοσιεύοντας ειδήσεις που αποτελούν απαίτηση να δημοσιεύονται, εφημερίδες σαν και τη δική σας διατηρούν την ελευθερία του Τύπου που είναι απαραίτητη για το σύστημα της διακυβέρνησής μας και συμβάλλουν στη διασφάλιση της υπόσχεσης ότι η διαφορετικότητα των ανθρώπων μας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μας πλεονεκτήματα.

Καθώς γιορτάζετε αυτό το ορόσημο, συγχαίρω τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ για το γεγονός ότι δίνει φωνή στους Ελληνοαμερικανούς, εδώ και έναν εξαιρετικό αιώνα, και εύχομαι ό,τι το καλύτερο για τα χρόνια που έρχονται».
Εξάλλου, ο Aντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόσεφ Μπάιντεν με επιστολή του με ημερομηνία 2 Απριλίου 2015, τονίζει για την επέτειο των εκατό χρόνων του «Ε.Κ.» πως «πρόκειται πραγματικά για ένα σημαντικό ορόσημο». Υπογραμμίζει πως «ο τομέας των εφημερίδων έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων, αλλά ένα πράγμα έχει παραμείνει το ίδιο: ο Τύπος είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας στη διατήρηση της Δημοκρατίας του έθνους μας. Εσείς συνεχίζετε να διευρύνετε την κάλυψή σας – από τα τρέχοντα γεγονότα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ στα ταξίδια, το φαγητό και τον αθλητισμό. Η προσήλωσή σας έχει συμβάλει στο να ενισχυθούν οι δεσμοί της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας όπως επίσης και οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Μέσω της σκληρής δουλειάς σας, διατηρείτε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Ελληνοαμερικανών και για τις επόμενες γενιές».
Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον με μήνυμά του υπογραμμίζει «την καταγραφή της εξαιρετικής ιστορίας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας» από τον «Ε.Κ.».
Αναφέρει ακόμα, πως «από την ίδρυσή τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπνευστεί από την Ελλάδα. Οι πρώτες γενιές των ηγετών μας ήταν ακαδημαϊκοί με ελληνική σκέψη που διακρίνονταν από το πάθος τους για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία», ενώ εξαίρει την Ομογένεια λέγοντας πως «πιο σημαντική στη ζωή του έθνους μας είναι η παλλόμενη από ζωντάνια δύναμη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας».
Ο πρώην Πρόεδρος της Αμερικής Τζίμι Κάρτερ με μήνυμα του τονίζει «συγχαρητήρια για την 100ή επέτειο του ‘Εθνικού Κήρυκα’ που καταγράφει την Ιστορία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην Αμερική. Η Ιστορία που αφηγείται η εφημερίδα σας για έναν αιώνα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του αμερικανικού ονείρου».
Τονίζει ακόμα, πως «ανέκαθεν θαύμαζα το πνεύμα και το χαρακτήρα των Ελληνοαμερικανών και είμαι τυχερός που έχω αρκετούς Ελληνοαμερικανούς φίλους. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν στενός μου φίλος και χάρη σε αυτόν είχα την τιμή να γίνω ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που επισκέφθηκα τον πνευματικό ηγέτη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και τη δεύτερη μεγαλύτερη Χριστιανική Εκκλησία στον Κόσμο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Με ικανοποίηση είδα ότι μετά την επίσκεψή μου, η κυβέρνηση της Τουρκίας άλλαξε την επί χρόνια αρνητική της στάση στην ανοικοδόμηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Από τότε, έχω δει με χαρά να αποκαθίστανται κάποιες από τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Θερμό μήνυμα, εξάλλου, προς τον «Εθνικό Κήρυκα», με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, απέστειλε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτηρίζει ανεκτίμητη την προσφορά της εφημερίδας προς την πατρίδα και τον Ελληνισμό, και εξαίρει τον καθημερινό δύσκολο και αδιάλειπτο αγώνα, που από τις 2 Απριλίου 1915 δίνει ο «Ε.Κ.» για την ενίσχυση του Ελληνισμού, και την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει, συγχρόνως, την ευγνωμοσύνη του λαού και της κυβέρνησης της Κύπρου προς την εφημερίδα για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου