Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ποιες είναι οι φτωχές περιοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη

ΣΤΟ 73% ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ, ΤΟ ΜΕΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ποιες είναι οι φτωχές περιοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη
Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2013 ένδεκα ελληνικές περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2013, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 73% του μέσου κοινοτικού από 74% το 2012.

Μόνο η Αττική (98% του κοινοτικού ΑΕΠ) και το Νότιο Αιγαίο (76%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού. Tο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2013 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (52%). Ακολουθούν η Ήπειρος (55%), η Θεσσαλία (56%), η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο (57%), η Πελοπόννησος (60%), η Δυτική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα (62%), η Κρήτη (63%) και τα Ιόνια Νησιά (68%).
To 2013 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των περιφερειών της Ε.Ε. εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης κυμάνθηκε από το 27% του μέσου όρου της Ε.Ε. στη Μαγιότ (υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό, μεταξύ Μαδαγασκάρης και Μοζαμβίκης) έως 325% στη μητροπολιτική περιοχή του Λονδίνου, όπου εδρεύει το City και χτυπά η χρηματοοικονομική «καρδιά» της Ευρώπης.
Οι πλουσιότερες περιφέρειες της Ε.Ε. μετά το μητροπολιτικό Λονδίνο είναι το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου (325% του μέσου ευρωπαϊκού όρου-και εδώ χάρη στις τράπεζες), η περιοχή των Βρυξελλών στο Βέλγιο, έδρα της Ε.Ε. (207%), του Αμβούργου στη Γερμανία (195%), του Γκρόνιγκεν στην Ολλανδία (187%), της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία (184%), της Στοκχόλμης στη Σουηδία (179%), του Ile de France στη Γαλλία (175%-πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού) και της Πράγας στην Τσεχία (173%).
Μετά την Μαγιότ (που αποτελεί... ιδιαίτερη γαλλική περίπτωση), οι φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ στην κατάταξη των 20 ευρωπαϊκών περιφερειών με τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ εμφανίζονται και αρκετές περιοχές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου