Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 26 Μαΐου, 2015

  • Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το Ηράκλειο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτήρισε «νοσταλγική ανάμνηση» το mail Χαρδούβελη συγκριτικά με όσα φέρνει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι «μας πάνε σε νέο μνημόνιο» και κατήγγειλε ότι «η χώρα βουλιάζει στην ασφυξία». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα δώσει λευκή επιταγή και μίλησε για εθνική συνεννόηση με αλλαγή πολιτικής. Παράλληλα, έστειλε αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ.
  • Με άρθρο - παρέμβαση στο Βήμα της Κυριακής, ο Κώστας Σημίτης τοποθετείται για το επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Προχωρά σε μια καταγραφή της πολιτικής κατάστασης και των παθογενειών της χώρας, επισημαίνει ότι ο νέος διπολισμός που δημιουργείται είναι μεταξύ της εθνικιστικής συντηρητικής Δεξιάς και της εθνικολαϊκιστικής Αριστεράς και υπογραμμίζει ότι ο μοναδικός ουσιαστικός ρόλος για το ΠΑΣΟΚ είναι να χαράξει έναν καινούριο δρόμο, με στόχο να ανατρέψει το νέο διπολισμό και να γίνει φορέας ενός μηνύματος αναγέννησης του τόπου.
  • Με τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών στη θεωρητική κατεύθυνση και των Μαθηματικών στη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση συνεχίζονται αύριο Δευτέρα, οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους περίπου 105.000 υποψήφιους που διεκδικούν μια από τις 68.345 θέσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Διορθώσεις ζητά το Συμβούλιο της Επικρατείας στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη δημιουργία του «Περιφερειακού Πάρκου Κόλπου Κυπαρισσίας» στις περιοχές όπου αναπαράγεται η χελώνα Caretta caretta.
  • Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το κείμενο πολιτικής απόφασης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή. «Λευκό» από την Αριστερή Πλατφόρμα, της οποίας η σκληρή τροπολογία καταψηφίστηκε με 20 ψήφους διαφορά, «όχι» από την ΚΟΕ. Στην πολιτική απόφαση τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία -αναφορά που ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια εσωκομματικού συμβιβασμού, μετά από ένα διήμερο σφυροκόπημα για τη διαπραγματευτική τακτική με τους εταίρους.

Κόσμος

  • Με φόρα προς τη «μητέρα των μαχών», τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2015, τρέχουν οι νεόκοποι Podemos και Ciudadanos καταγράφοντας βάσει των exit poll μεγάλα κέρδη στις κάλπες των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Χάνει για πρώτη φορά από το 1991 το προπύργιο της Μαδρίτης το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι. Στα χέρια της αριστερής συμμαχίας υπό το Podemos δείχνει να περνά και η Βαρκελώνη, νίκη-εμπόδιο για τα κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
  • Η κυβέρνηση της Μιανμάρ υιοθέτησε αμφιλεγόμενο νόμο περί οικογενειακού προγραμματισμού, ο οποίος σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στοχεύει τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης στη Νοτιοανατολική Ασία καθώς χιλιάδες μέλη της χάθηκαν στη θάλασσα, εγκαταλειμμένα μεσοπέλαγα από τους διακινητές τους. Την ίδια στιγμή, η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές χαρακτηρίζει «ψυχασθενείς» τους μετανάστες, λέγοντας ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας της...
  • Ανησυχητικό βήμα σε μία σειρά περιορισμών που επιβάλλονται στην κοινωνία των πολιτών, την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και την αντιπολίτευση χαρακτηρίζει η ΕΕ το νόμο για τις «ανεπιθύμητες» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που προωθήθηκε και κυρώθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Ανησυχητικές αναφορές έρχονται από την Παλμύρα της Συρίας, η οποία έπεσε στον έλεγχο των τζιχαντιστών της ISIS: Τα συριακά ΜΜΕ, που πρόσκεινται στο καθεστώς του Άσαντ, υποστηρίζουν πως στην πόλη δολοφονήθηκαν 400 άτομα, κυρίως γυναικόπαιδα. Οι αναφορές από την άλλη πλευρά, από τις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, επίσης μιλούσαν για εκατοντάδες σορούς στους δρόμους μετά την κατάληψη της Παλμύρας και του σύγχρονου Ταντμούρ. Συριακό ελικόπτερο έπεσε στην επαρχία του Χαλεπίου.
  • Στα πιο σκληρά λόγια που βγαίνουν από τα «χείλη» της κυβέρνησης Ομπάμα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ δηλώνει ότι η κατάληψη του Ραμάντι από το Ισλαμικό Κράτος καταδεικνύει πως οι ιρακινές δυνάμεις «δεν έχουν τη θέληση να πολεμήσουν» και να αμυνθούν απέναντι στην ISIS. Υπερείχαν αριθμητικά των αντιπάλων τους, όμως επέλεξαν να οπισθοχωρήσουν, τονίζει ο Κάρτερ διαμηνύοντας ότι οι αμερικανικές επιδρομές δεν είναι υποκατάστατο της υπεράσπισης του Ιράκ από τις δυνάμεις του.

Οικονομία

  • Με το νέο γύρο διαπραγμάτευσης στο Brussels Group να είναι προγραμματισμένος για την Τρίτη, ελληνικές πηγές κάνουν λόγο για σημεία σύγκλισης, βάσει των οποίων εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια αρχική συμφωνία έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας,
  • Από την ερχόμενη Τρίτη θα συνεχιστεί ο κύκλος των τεχνικών διαβουλεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών σε επίπεδο Brussels Group. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εύρος των εκκρεμών ζητημάτων έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές.
  • Η ελληνική πλευρά «έχει κάνει τεράστια βήματα» για να επιτευχθεί συμφωνία «και τώρα είναι σειρά των θεσμών να κάνουν αυτό που τους αναλογεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. «Τους έχουμε συναντήσει στα τρία τέταρτα της απόστασης που μας χώριζε, πρέπει να καλύψουν το ένα τέταρτο» είπε.

Αθλητισμός

  • Η Φιορεντίνα εξασφάλισε την ευρωπαϊκή έξοδο για την επόμενη περίοδο μετά τη νίκη με 3-2 στο «Ρέντσο Μπαρμπέρα» απέναντι στην Παλέρμο. Οι «βιόλα» είναι πλέον πέμπτοι με δύο βαθμούς διαφορά από την έκτη Τζένοα, μία αγωνιστική για την ολοκλήρωση του Campionato, όμως αν τελικά οι «ροσομπλού» (αυτή τη στιγμή κατέχουν τη θέση που οδηγεί στους προκριματικούς του Europa League) δεν λάβουν άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τότε θα επωφεληθεί η άλλη ομάδα της Γένοβας, η Σαμπντόρια, που θα πάρει τη θέση της.
  • Σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην ειδική βαθμολογία των πλέι οφ, στην Σούπερ Λιγκ, απέκτησε απόψε ο Παναθηναϊκός, καθώς στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής, νίκησε 2-0 τον Ατρόμητο στο «Απόστολος Νικολαϊδης». Τα τέρματα των «πρασίνων», που αποσπάσθηκαν στην ειδική βαθμολογία, σημείωσε ο Μάρκους Μπεργκ στο 61ο και στο 67ο λεπτό της αναμέτρησης.
  • Στα... πόδια των παικτών Παναθηναϊκού βρίσκεται η πρώτη θέση των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ, καθώς οι «πράσινοι» υποδέχτηκαν τον Ατρόμητο στη Λεωφόρο και παρά το... πεταμένο πρώτο ημίχρονο, κατάφεραν να φτάσουν στην επικράτηση (Παναθηναϊκός - Ατρόμητος 2-0) έπειτα από την είσοδο του Μπεργκ (46'). Έτσι, πέρα από την επιτυχημένη πρεμιέρα, το «τριφύλλι» εκμεταλλεύτηκε και την ισοπαλία ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Αστέρα στην Τούμπα (ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης 0-0) στην αναμέτρηση που άνοιξε την αυλαία της 2ης αγωνιστικής. Πλέον, το «τριφύλλι» βρίσκεται μπροστά με 8 βαθμούς, έναντι 4 του ΠΑΟΚ με τις δύο ομάδες να είναι αντίπαλοι την Τετάρτη στην Τούμπα.
ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου