Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ελληνικό stealth «μαχητικό» αεροπλάνο «made in Φλώρινα»!


Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2015

Το όνομα αυτού «Άρχων» (Archon): η εμφάνισή του παραπέμπει σε εξελιγμένο stealth μαχητικό (κάτι ανάμεσα στο F-22 και στο F-35), ακόμα και αν πρόκειται για ένα μικρού μεγέθους μονοθέσιο ελικοφόρο αεροπλάνο, ωστόσο αυτό που το κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει είναι ότι είναι φτιαγμένο από πλήρως ελληνικά χέρια.

Όπως γράφει στην ιστοσελίδα aerosports.gr ο Γιώργος Ηλιόπουλος, δημιουργός του, «όταν ήμουν παιδί, όπως πολλοί άλλοι, εκτιμούσα τα “Freedom Fighters”- τα θρυλικά αεροσκάφη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου- και ονειρευόμουν να πετάξω με ένα από αυτά. Η αγάπη μου και ο ενθουσιασμός μου για αυτά τα αεροσκάφη με οδήγησε στο να σχεδιάσω και να φτιάξω τον “Λυγκηστή” (1987-1994). Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ήμουν ενεργός στον χώρο της Ultralight και αθλητικής αεροπορίας, με αμέτρητες ώρες άμεσης εμπειρίας πάνω στον σχεδιασμό, την κατασκευή, την επισκευή, τη δοκιμή και την εκπαίδευση, και χρησιμοποίησα όλες τις δεξιότητες του αεροπόρου».
«Κατά την ίδια περίοδο, σχεδίαζα επίσης να κατασκευάσω ένα σπορ, υπερελαφρύ “μαχητικό” νέας γενιάς. Ωστόσο, εξαιτίας των υψηλών τεχνολογικών και οικονομικών απαιτήσεων της κατασκευής του είχα εμπόδια πάνω στην υλοποίηση αυτής της ιδέας. Επιπλέον, πίστευα ότι μια τέτοια ιδέα θα υπήρχε σίγουρα μέσα στα μυαλά και τα σχέδια άλλων σαν εμένα, και κάποια στιγμή θα εμφανιζόταν στην αεροπορική αγορά. Οπότε αντί να περιμένω αυτή την εξέλιξη, αποφάσισα να προχωρήσω και να δώσω σάρκα και οστά στην ιδέα μου. Το αποτέλεσμα της δουλειάς μου ήταν ο “Άρχων”. Είναι κατασκευασμένος από αεροπορικό κράμα αλουμινίου και είναι σχεδιασμένο με δυνατές γραμμές, όπως ένα πραγματικό μαχητικό...το σλόγκαν κάποτε ήταν “μόνο οι καλύτεροι γίνονται πιλότοι μαχητικών, τώρα είναι “ο καθένας μπορεί να γίνει πιλότος μαχητικού, και οι καλύτεροι γίνονται άσσοι».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Ράδιο Φλώρινα, το αεροσκάφος, που έχει παραχθεί στην Φλώρινα, είναι μόλις 200 κιλών, με κινητήρα 46 ίππων και ο δημιουργός του, κ. Ηλιόπουλος, δεν είναι αεροναυπηγός ή μηχανικός αεροσκαφών, αλλά αστυνομικός με πάθος για την αεροπλοΐα και πρόεδρος της αερολέσχης Φλώρινας. Όπως σημειώνεται, έχει ήδη δεχτεί email και τηλεφωνήματα από αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να το αξιοποιήσουν εμπορικά.
Το αεροσκάφος πωλείται σε κιτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου