Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

800 στρατιωτικές βάσεις έχουν οι ΗΠΑ σε όλο τον πλανήτη

Από τις περίπου 800 κυριότερες βάσεις εκτός ΗΠΑ, οι περισσότερες βρίσκονται στη Γερμανία (302), στην Ιαπωνία (111), και την νότια Κορέα (106)

Δευτέρα, 26 Μαΐου, 2015
Πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις 8 του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις επιχειρήσεις του σε μια αεροπορική βάση στη Βρετανία και την παραδίδει στην κυβέρνηση της χώρας, όπως και άλλες 14 στρατιωτικές βάσεις ανά την Ευρώπη, στο πλαίσιο των μέτρων περιστολής του προϋπολογισμού του, κάτι το οποίο επιβάλλει τη μείωση των στρατιωτικών μονάδων του στο εξωτερικό.
Οι κινήσεις στις διάφορες αμερικανικές βάσεις της Ευρώπης σημειώνονται καθώς το Πεντάγωνο εντέλλεται να περιορίσει τις δαπάνες του κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μήκος χρόνου σε μια δεκαετία.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένως ζητήσει από το Κογκρέσο να κλείσει ορισμένες εγκαταστάσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου το πλεονάζον δυναμικό θεωρείται ότι είναι περίπου 20%.
Το Κογκρέσο όμως έχει αντισταθεί στο ενδεχόμενο κλείσιμο αυτών των εγκαταστάσεων με κάποιους Γερουσιαστές να ζητούν από τους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας να μειώσουν τις πλεονάζουσες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάνω από 64.000 στρατιώτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.
Παρόλα αυτά, οι βάσεις των ΗΠΑ σε όλο τον πλανήτη, παραμένουν εκατοντάδες, φτάνοντας σήμερα τις 800 συνολικά.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στη Real News, ο Νόαμ Τσόμσκι ανέφερε για τις Αμερικανικές βάσεις:
"Σήμερα, η παραδοσιακή "πίσω αυλή", το δυτικό ημισφαίριο και ειδικά τα κράτη της Ν. Αμερικής, έχουν ανεξαρτητοποιηθεί πολύ. Διώχνουν τις αμερικανικές βάσεις και αποκτούν κάποια συγκρότηση. Δεν ακολουθούν τις διαταγές των ΗΠΑ. Αυτό το είδαμε στη συνεργασία Βραζιλίας-Τουρκίας για την εξεύρεση μιας μεθόδου εμπλουτισμού του ουρανίου του Ιράν εκτός των συνόρων του. Η κυβέρνηση Ομπάμα αναγκάστηκε να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία. Ο Ομπάμα έγραψε στους Βραζιλιάνους:
"Ωραία ιδέα, προχωρήστε την!" Ίσως να πίστευε ότι αυτό θα αποτύχει διότι το Ιράν δεν θα δεχόταν κι έτσι θα δινόταν λαβή για προπαγάνδα. Μα το εγχείρημα πέτυχε. Οι ΗΠΑ έγιναν έξω φρενών και αμέσως πέρασαν νέες κυρώσεις στον ΟΗΕ που αποδείχτηκαν ασθενέστερες από τη συμφωνία Τουρκίας-Βραζιλίας-Ιράν μα τουλάχιστον έδειχναν ότι οι ΗΠΑ παραμένουν κυρίαρχες. Η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν δείχνει ξεκάθαρα τους αυξανόμενους περιορισμούς της ισχύος των ΗΠΑ. Στα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στις δηλώσεις της κυβέρνησης αυτό είναι το κύριο πρόβλημα".
Και σε άλλο σημείο, ο καθηγητής και πολιτικός αναλυτής σημειώνει:
"Παρά τις 800 στρατιωτικές βάσεις και τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες δεν μπορούν να επιβάλλουν διαταγές σε Κίνα, Τουρκία ή Βραζιλία. Μεγάλη η διαφορά από την εποχή της 'ευρείας περιοχής'!".
Για τη σημερινή ενίσχυση των βάσεων στη Μέση Ανατολή, ο Τσόμσκι αναλύει:
"Το Ιράν περιβάλλεται από βάσεις των ΗΠΑ και υπάρχει διαρκής απειλή επίθεσης. Λένε ότι «όλα είναι πιθανά», δηλαδή μπορούμε να επιτεθούμε, αν θέλουμε. Αυτή είναι πραγματικά σοβαρή απειλή. Ο στρατός και η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ το αντιλαμβάνονται. Όμως όλοι θα έπρεπε να ρωτάνε: ποια είναι τελικά η ιρανική απειλή; Αυτό θα έπρεπε να είναι πρωτοσέλιδο στον τύπο. Αν το Ιράν απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, πώς ακριβώς την απειλεί;".
Περικυκλώνοντας το Ιράν:
Να σημειώσουμε ότι σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, σήμερα υπάρχει επίσημα επί του ελληνικού εδάφους μόνο μία αμερικανική βάση, η βάση της Σούδας, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι δραστηριότητες και των άλλων αμερικανικών βάσεων που έκλεισαν (Ν. Μάκρη, Ελληνικό, Γούρνες).
Η βάση της Σούδας εντάσσεται στις "επιχειρησιακές διευκολύνσεις" που παρέχει η Ελλάδα στα αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.
Οι διευκολύνσεις των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών βάσεων αποτελούν υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της συμμαχίας στην οποία εντάσσεται.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής David Vine στο βιβλίο του Base Nation, η συντήρηση των στρατιωτικών βάσεων κοστίζει 100 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, ποσό που αφενός προσπαθεί να περιορίσει, από την άλλη όμως δεν μπορεί να κάνει με κλείσιμο περαιτέρω στρατοπέδων εξαιτίας εσωτερικών πιέσεων και μπροστά στο ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της στρατιωτικής επιβολής των Πολιτειών στον πλανήτη.
Πηγή: news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου