Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Από τη Χαλκίδα η καταγωγή του Σάββα Σαβόπουλου

Δευτέρα, 26 Μαΐου, 2015

Άρωμα καλοκαιριού με εικόνες ελληνικών νησιών. Αυτό ήταν το σκηνικό στο οποίο «ταξίδευε» το τελευταίο διάστημα η πενταμελής οικογένεια Σαββόπουλου, μια οικογένεια με ισχυρούς ελληνικούς δεσμούς και λατρεία για τη χώρα μας.
Ο ομογενής Σάββας Σαββόπουλος, η σύζυγός του Εϊμι και τα τρία παιδιά τους είχαν ήδη κανονίσει τις διακοπές τους στη Μύκονο, αφού μετά την επιλογή του σκάφους που θα τους ταξίδευε στα καταγάλανα νερά της Ελλάδας περίμεναν πώς και πώς να έρθει ο Αύγουστος και να επιστρέψουν στην πατρίδα. Δυστυχώς όμως τους πρόλαβε ο θάνατος. Αργός και βασανιστικός από τα χέρια του ανθρώπου στον οποίο ο Σάββας Σαββόπουλος κάποτε είχε δώσει δουλειά, αγνοώντας το γεγονός ότι ο Αφροαμερικανός οξυγονοκολλητής υπήρξε σεσημασμένος για επιθέσεις, κλοπές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Αλλωστε, ο 46χρονος ομογενής ήταν φιλάνθρωπος και βοηθούσε όποιον είχε ανάγκη, χωρίς ποτέ να κάνει επίδειξη πλούτου και να προκαλεί.

O δολοφόνος: Ο 34χρονος απότακτος πεζοναύτης και μανιακός δολοφόνος της οικογένειας Σαββόπουλου, Ντάρον Ντίλον 

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία των ΗΠΑ χρειάστηκε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα για να εξιχνιάσει ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που σημειώθηκαν ποτέ στην πρωτεύουσα της Αμερικής. Ο απότακτος πεζοναύτης Ντάρον Ντίλον βασάνιζε για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο τον Σάββα Σαββόπουλο, τη σύζυγό του Εϊμι, τον δεκάχρονο γιο τους Φίλιππο και τη μία από τις δύο οικιακές βοηθούς τους, την 57χρονη Βεραλίσια Φιγκερόα, προκειμένου να του αποκαλύψουν πού έκρυβε η οικογένεια τον θησαυρό, πριν τους δολοφονήσει έναν-έναν και βάλει φωτιά στην έπαυλη των 4.500.000 ευρώ για να εξαφανίσει τα ίχνη του. Η δεύτερη οικιακή βοηθός, η Ντελίτζα Γκουτιέρεζ, δεν μπορεί, ακόμη και σήμερα, να πιστέψει τον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια Σαββόπουλου την προστάτεψε στέλνοντάς της ένα μήνυμα προκειμένου να μη μεταβεί στην υπό ομηρία εστία της. Η Ντελίτζα εργαζόταν για την οικογένεια 20 χρόνια και αυτό που την παραξένεψε ήταν το γεγονός ότι ο σκύλος-φύλακας του σπιτιού, η Τζίντζερ, δεν αντέδρασε καθόλου από την παρουσία του δράστη παρόλο που ήταν επιθετική. Το βράδυ της 13ης Μαΐου της φάνηκε περίεργο το μήνυμα που έλαβε, ότι δηλαδή η άλλη οικιακή βοηθός θα έμενε το βράδυ στο σπίτι προκειμένου να βοηθήσει τον μικρό γιο που είχε χτυπήσει σε αγώνες καρτ, καθώς η Εϊμι ήταν εκείνη που αναλάμβανε πάντα προσωπικά τη φροντίδα των παιδιών της οικογένειας όποτε ήταν άρρωστα.

             

Αμπιγκέιλ, 19 ετών και Κατερίνα, 16 ετώνΤα δύο κορίτσια της οικογένειας Σαββόπουλου γλίτωσαν από τη μανία του Αφροαμερικανού καθώς είναι εσώκλειστες σε σχολείο

Η ελληνική κοινότητα της Ουάσινγκτον, συγκλονισμένη από την τραγική είδηση, αδυνατεί να αποδεχτεί ότι ο Σάββας και η οικογένειά του χάθηκαν για πάντα από κοντά τους τόσο ξαφνικά και κυρίως τόσο άγρια. «Ο Σάββας ήταν ένας πολύ δυνατός επιχειρηματίας, με πολλές δραστηριότητες, πολλές εταιρείες και πολλαπλά συμφέροντα. Κάθε χρόνο έδινε εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις», λέει ο στενός του φίλος κ. Γιώργος Πετρόχειλος.

Φίλιππος, 10 ετών. Το άτυχο αγοράκι δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια του πατέρα του προκειμένου ο 34χρονος μανιακός δολοφόνος να τον αναγκάσει να του δώσει τα λεφτά 

Ο άξιος γιος του αυτοδημιούργητου Φίλιππου Σαββόπουλου
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1924, με την ανταλλαγή των πληθυσμών ο παππούς του Σάββα Σαββόπουλου φεύγει από το Προκόπι της Καππαδοκίας και μέσω Θεσσαλονίκης εγκαθίσταται στη Χαλκίδα. Εκεί μεγαλώνει τα δύο παιδιά του, τον Φίλιππο (πατέρα του θύματος) και τη μικρότερη αδελφή του. Τελειώνοντας το σχολείο ο γιος φεύγει για την Αμερική όπου σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ πολιτικός μηχανικός. Ο παππούς του δολοφονηθέντος πάλεψε και κατάφερε να σπουδάσει τον μεγάλο του γιο ώστε να του δώσει τα εφόδια να ξεκινήσει τη δική επιχειρηματική πορεία. Το 1948 ο Φίλιππος Σαββόπουλος, πατέρας του άτυχου Σάββα, καταφέρνει δειλά-δειλά να στήσει την εταιρεία American Iron Works που ειδικεύεται στον τομέα των μεγάλων μεταλλικών κατασκευών. Οι δουλειές πάνε καλά και η οικογένεια αθόρυβα και χωρίς να προκαλεί αρχίζει να ανεβαίνει κοινωνικά και οικονομικά. Από τον γάμο του με την Αμερικανίδα Γκέιλ, ο Φίλιππος αποκτά το μοναχοπαίδι του, τον πολυαγαπημένο του γιο Σάββα. Πριν από 20 χρόνια τα ηνία της εταιρείας αναλαμβάνει ο Σάββας και τα κέρδη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Πλέον, η American Iron Works αναλαμβάνει μόνο μεγάλες δουλειές, κατασκευές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο μεγάλο κοντράτο είναι ένας πύργος γραφείων στην Ουάσινγκτον που  θα αποτελούσε και το υψηλότερο κτίριο της πρωτεύουσας των ΗΠΑ.

Αν και ο Φίλιππος Σαββόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας, μιλάει άπταιστα ελληνικά σαν να μην έφυγε ποτέ από την πατρίδα, ο γιος του Σάββας δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη. Αγνωστο γιατί δεν έμαθε ποτέ τη μητρική του γλώσσα. Παρ’ όλα αυτά φρόντισε να εμφυσήσει την ελληνική κουλτούρα και σκέψη στα τρία παιδιά του και να επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Η Μύκονος ήταν ο αγαπημένος του προορισμός και πάντα εκφραζόταν σε φίλους και γνωστούς με ενθουσιασμό για το Νησί των Ανέμων.

Η οικογένεια Σαββόπουλου, παραδοσιακή και βαθύτατα θεοσεβούμενη,  παρακολουθούσε σχεδόν κάθε Κυριακή τη θεία λειτουργία στον ελληνορθόδοξο ναό της Αγίας Σοφίας στην Ουάσινγκτον. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε ενισχύσει οικονομικά το ταμείο της ενώ, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, προσέφερε τουλάχιστον 100.000 δολάρια στο θρησκευτικό σχολείο θηλέων National Cathedral School.

Παράλληλα, τόσο ο Σάββας όσο και η σύζυγός του συμμετείχαν ενεργά στην ίδρυση της οργάνωσης American Institute of Welding, η οποία ενισχύει ανθρώπους που έχουν χάσει την εργασία τους, βοηθώντας τους σε ένα νέο ξεκίνημα. Το φιλανθρωπικό έργο της οικογένειας δεν εξαντλείται ωστόσο στις ΗΠΑ, με την ευαισθησία της να φτάνει μέχρι την Ελλάδα «Η οικογένεια, αθόρυβα και διακριτικά έστελνε βοήθεια και στην Ελλάδα προσφέροντας κάθε χρόνο για υποτροφίες στον σύλλογό μας 10.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα πηγαίνουν σε νέους Καππαδόκες για να συνεχίσουν τις σπουδές τους είτε σε μεταπτυχιακό είτε σε ερευνητικό επίπεδο και ασχολούνται με δραστηριότητες που αφορούν είτε στην ενδυμασία είτε στο γλωσσικό ιδίωμα», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο ταμίας της Πανελλήνιας Ενωσης Καππαδοκικών Σωματείων Κωνσταντίνος Αβανίδης. «Πριν από τέσσερα χρόνια πατέρας, γιος και εγγονός πέταξαν από την Ουάσινγκτον στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Καππαδοκία όπου συνόδευσαν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να λειτουργήσουν μαζί», λέει οικογενειακός φίλος και προσθέτει: «Αν και πολύ πλούσιοι, δεν έπαιρναν κανένα μέτρο ασφαλείας. Δεν είχαν μπόντιγκαρντ και άνοιγαν σε οποιονδήποτε χτυπούσε την πόρτα του σπιτιού τους. Αυτό έκαναν και στον δολοφόνο τους. Του άνοιξαν την πόρτα οι ίδιοι».

Οι πολεμικές τέχνες, το Πουέρτο Ρίκο και οι πίνακες
Ο Σάββας Σαββόπουλος αν και δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του δικηγόρου, σπούδασε Νομική στο American University, Φιλοσοφία στο Μέριλαντ, ενώ από μικρό παιδί δούλευε δίπλα στον πατέρα του στις κατασκευές. Πριν καλά-καλά συμπληρώσει τα 25 του χρόνια παντρεύεται την Αμερικανίδα Εϊμι και αποκτούν τρία παιδιά: τη 19χρονη σήμερα Αμπιγκέιλ, τη 16χρονη Κατερίνα και τον 10χρονο Φίλιππο ο οποίος πήγαινε σε ένα από τα ακριβότερα ιδιωτικά σχολεία της Ουάσινγκτον, στην περιοχή του εθνικού καθεδρικού ναού που ήταν ορατός από την έπαυλη της οικογέ

Οσοι γνώριζαν τον Σάββα λένε ότι εκτός από την Ελλάδα, μεγάλη αγάπη είχε και στις πολεμικές τέχνες. Περνούσε ώρες ατέλειωτες κάνοντας προπόνηση για να βελτιώσει τις τεχνικές του, ενώ τον τελευταίο χρόνο είχε αποφασίσει να επενδύσει σε αυτό το αντικείμενο, φτιάχνοντας ένα σύγχρονο γυμναστήριο πολεμικών τεχνών στη Βιρτζίνια. Μάλιστα, πληροφορίες λένε ότι τα 40.000 δολάρια που έφερε η οικονόμος στο σπίτι και άρπαξε ο δολοφόνος προορίζονταν για το γυμναστήριο.



Τα τελευταία χρόνια ο Σάββας Σαββόπουλος ξεκίνησε να ανοίγεται επιχειρηματικά και στο Πουέρτο Ρίκο. Βέβαια την τελευταία δεκαετία, στο διπλανό σύμπλεγμα των Παρθένων Νήσων, λίγα μίλια μακριά από το Πουέρτο Ρίκο, η οικογένεια διατηρεί εξοχική κατοικία αξίας 240.000 δολαρίων την οποία τόσο ο ίδιος όσα και οι μεγάλες του κόρες επισκέπτονταν συχνά για να περνούν τις διακοπές τους. Μάλιστα, ανέφερε συχνά στους δικούς του ανθρώπους ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα να μετακομίσουν για πάντα εκεί. Ωστόσο δεν είχε κάνει ακόμη την κίνηση να πουλήσει την έπαυλη των 4.500.000 δολαρίων για να μετοικήσει στον μικρό παράδεισο της Καραϊβικής. Η κατοικία της οικογένειας του Σάββα Σαββόπουλου αποτελεί μια κατοικία εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων η οποία ωστόσο δεν προκαλεί. Οσοι έχουν περάσει το κατώφλι της μιλούν για ένα εξαιρετικό σπίτι που ξεχώριζε για την αισθητική και κυρίως για την τέχνη στην οποία φαίνεται πως η οικογένεια είχε επενδύσει. Ακριβοί πίνακες και σπάνια έργα τέχνης κοσμούν τους τοίχους και τα δωμάτια της κατοικίας του Ελληνα επιχειρηματία, ο οποίος, όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, αν και επισήμως δεν δήλωνε συλλέκτης, φρόντιζε να κάνει καλές επενδύσεις αποκτώντας κομμάτια διαχρονικά που αποτελούν σταθερή αξία στο χρηματιστήριο της τέχνης. «Ομως, ως άνθρωπος ήταν αθόρυβος. Δεν του άρεσε να μιλάει και πάντα φρόντιζε να βρίσκεται στο παρασκήνιο. Για παράδειγμα, ποτέ σε ένα εστιατόριο δεν θα έκλεινε το καλύτερο τραπέζι για να φανεί. Θα καθόταν πίσω, διακριτικά και ήρεμα. Δεν ήθελε να προκαλεί», περιγράφει ο κ. Πετρόχειλος.



Αμπιγκέιλ, 19 ετών και Κατερίνα, 16 ετών
Τα δύο κορίτσια της οικογένειας Σαββόπουλου γλίτωσαν από τη μανία του Αφροαμερικανού καθώς είναι εσώκλειστες σε σχολείο
Το πάρτυ για την Ολύμπια Σνόου και ο Λευκός Οίκος
Την έπαυλη των 4.500.000 δολαρίων, μια κατοικία στο πιο ακριβό προάστιο της Ουάσινγκτον, στον δρόμο με τις πρεσβείες, δίπλα στην κατοικία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σπίτι του ζεύγους Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον, η οικογένεια την άνοιγε μόνο για φιλανθρωπικές δεξιώσεις ή για να προωθήσει ομογενείς στο Κογκρέσο.
Πριν από πέντε χρόνια είχε οργανώσει ένα από τα πλέον λαμπερά πάρτυ προκειμένου να ενισχύσει την Ολύμπια Σνόου, την Ελληνίδα γερουσιαστή που κατάγεται από τη Σπάρτη και τη Μυτιλήνη και με την οποία διατηρούσε οικογενειακούς δεσμούς. Μάλιστα, όσοι τον γνώριζαν καλά λένε ότι όποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα ήθελε να διοργανώσει ένα event για να ενισχυθεί οικονομικά, ο Σαββόπουλος άνοιγε το σπίτι του χωρίς να παίρνει δολάριο και πως όλα τα έσοδα πήγαιναν σε καλό σκοπό, ενώ η σύζυγός του είχε αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς της σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Πρόσφατα, ο Σάββας Σαββόπουλος είχε προσκληθεί και στον Λευκό Οίκο, ένα κάλεσμα που απευθυνόταν σε κάποιους από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες των ΗΠΑ.  
Οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν λύσει ακόμα το μυστήριο αναφορικά με το κίνητρο του Αφροαμερικανού οξυγονοκολλητή. Για ποιους λόγους δηλαδή σκότωσε την οικογένεια Σαββόπουλου. Οι λόγοι ήταν μόνο οικονομικοί, να καρπωθεί δηλαδή τις 40.000 ευρώ που έφερε η οικονόμος στο σπίτι του επιχειρηματία, ή πίσω από την εν λόγω δολοφονία κρύβεται κάτι βαθύτερο;
Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία των ΗΠΑ κάνει λόγο για έναν σαδιστή δολοφόνο που απολάμβανε αυτό που έκανε και πως το βράδυ της 13ης Μαΐου, όταν είχε εισβάλει στο σπίτι της οικογένειας Σαββόπουλου βασανίζοντάς την, παρήγγειλε δύο πίτσες για να φάει, πιθανότατα μαζί με τον συνεργό του. Αυτό ήταν και το λάθος του καθώς ένα κομμάτι πίτσας που απέμεινε τον κάρφωσε στους διώκτες του.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις ανίχνευσαν το DNA του και όταν το βράδυ της Πέμπτης τον εντόπισαν να κινείται με φίλους του με δύο αυτοκίνητα στη Νέα Υόρκη τον συνέλαβαν. Αξίζει να τονιστεί ότι οι δύο κόρες του Σαββόπουλου γλίτωσαν καθώς είναι εσώκλειστες σε σχολείο.
Η 19χρονη Αμπιγκέιλ Σαββόπουλος φοιτά στην Αcademy Mercersburg στην Πενσιλβάνια, ενώ η 16χρονη  Κατερίνα  στο ιδιωτικό Peddie School του Νιου Τζέρσεϊ. Η πρωτότοκη κόρη της οικογένειας είχε μάλιστα συγκινήσει πρόσφατα τους φίλους της στο Facebook με μήνυμά της που ανάρτησε την ημέρα της Γιορτής της Μητέρας: «Είμαι τόσο ευγνώμων για όσα κάνεις. Σ’ ευχαριστώ που πάντα πιστεύεις σε μένα και με στηρίζεις. Σ’ ευχαριστώ για τις πρωινές κατασκευές, τους ανάποδους κλόουν στα γενέθλιά μου, τα πάρτυ με τα κουλουράκια πιπερόριζας και που πάντα είσαι εδώ… Σ’ ευχαριστώ για τα περασμένα 19 χρόνια και προσδοκώ για ακόμα περισσότερα. Σε αγαπώ τόσο πολύ», έγραφε στο τρυφερό μήνυμά της η 19χρονη. Λίγες ημέρες αργότερα θα μάθαινε για το τραγικό συμβάν που συγκλόνισε ολόκληρη την υφήλιο...
Οι συγγενείς στη Χαλκίδα
Οι δεσμοί αίματος της οικογένειας Σαββόπουλου με την Ελλάδα δεν έσπασαν ποτέ. Εκτός από τις διακοπές στη Μύκονο επισκέπτονταν συχνά και τη Χαλκίδα όπου ζει η θεία του Σάββα Σαββόπουλου με τα παιδιά της. Μάλιστα, το 2012, στον γάμο της εξαδέλφης του, είχε ταξιδέψει όλη η οικογένεια στην Ελλάδα για να παραστεί στην τελετή στην Εύβοια. Τη βραδιά εκείνη, τόσο ο πατέρας Φίλιππος όσο και ο γιος του Σάββας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και αποτέλεσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των προσκεκλημένων. Η είδηση της δολοφονίας έσκασε σαν βόμβα στη Χαλκίδα.

Οι συγγενείς του Σάββα δεν μπορούν ακόμη και σήμερα να πιστέψουν πως ο άνθρωπος που βοηθούσε οικονομικά όλο τον κόσμο έσβησε τόσο ξαφνικά και άγρια για μόλις 40.000 δολάρια.
Φίλοι και συγγενείς θα αποχαιρετήσουν το αδικοχαμένο ζευγάρι και τον μικρό Φίλιππο την 1η Ιουνίου σε νεκρώσιμη ακολουθία που θα τελεστεί στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον.

Business από σίδερο

Πώς δημιουργήθηκε η εταιρεία-κολοσσός των κατασκευών
Αν κάποιος επιχειρούσε να χαρακτηρίσει με μία μόνο λέξη την επιχειρηματική δραστηριότητα του Σάββα Σαββόπουλου, αυτή θα ήταν σίγουρα «πολυσχιδής», απόρροια της ταυτόσημης προσωπικότητάς του.
Ιδιοκτήτης της American Iron Works (AIW), μιας εταιρείας με ιστορία 67 ετών, κύκλο εργασιών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και ισχυρά deals με επιχειρηματικούς κολοσσούς, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Sigma Enterprises Ltd με βάση το Χονγκ Κονγκ, δημιουργός μιας τρίτης εταιρείας στο Σαν Χουάν και έτοιμος να δημιουργήσει μια σχολή εκμάθησης πολεμικών τεχνών στο Σαντιγί της Βιρτζίνια, ο Ελληνας ομογενής γεννήθηκε με το επιχειρηματικό δαιμόνιο γραμμένο με χρυσά γράμματα στο προσωπικό του ριζικό. Η εταιρεία του Σαββόπουλου ήταν αυτή που, μεταξύ άλλων, είχε κατασκευάσει τα κεντρικά γραφεία της Verison, της Νο 1 εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, και είχε ανακαινίσει το θρυλικό κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Ουάσινγκτον, MCI Center, που σήμερα φέρει την ονομασία The Verison Center Sports Arena. Στο έργο της περιλαμβάνονται εμπορικά κτίρια, ξενοδοχεία, κλειστά γήπεδα, πολυώροφοι χώροι στάθμευσης, κυβερνητικά κτίρια, καθώς και σχολεία και νοσοκομεία. Ο άτυχος Σαββόπουλος λάτρευε τη δουλειά του και, παρά την ξέφρενη επαγγελματική πορεία του στη λεωφόρο της επιτυχίας, λαχταρούσε να κατακτήσει ακόμη περισσότερους δρόμους επιχειρηματικής καταξίωσης όντας κάτι παραπάνω από βέβαιος για τις δυνατότητές του. «Γιατί πρέπει να κάνουμε το επόμενο πρότζεκτ; Γιατί πρέπει να σκεφτείτε να μας πληρώσετε περισσότερο για τις υπηρεσίες μας; Απλώς, γιατί το αξίζουμε», έγραφε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας του στοχεύοντας σε ακόμη περισσότερες συνεργασίες που θα του εξασφάλιζαν αυτό στο οποίο στόχευε από φοιτητής: στην πληρότητα και την ευτυχία τού να κάνεις αυτό που πραγματικά αγαπάς...

Η χρυσή American Iron Works
H εταιρεία του αδικοχαμένου Σάββα Σαββόπουλου αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής προκάτ δομικών στοιχείων και πάνελ από επεξεργασμένα μέταλλα και χάλυβα στις ΗΠΑ. Το βασικό πεδίο δραστηριοποίησής της αφορά κατά βάση τις κατασκευές εμπορικών κτιρίων και οικοδομικών συγκροτημάτων και σπανιότερα την κατασκευή κτιρίων οικιστικής χρήσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία είναι ο κύριος προμηθευτής ειδικών δομικών στοιχείων στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Ουάσινγκτον, διατηρώντας παράλληλα μεγάλο μερίδιο αγοράς σχεδόν σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ. Η AIW πρωταγωνιστεί επίσης και στην αγορά κτιρίων υπό ανακαίνιση, με τα προϊόντα της να χρησιμεύουν, εκτός από τις δομικές, σε διακοσμητικού και αισθητικού τύπου παρεμβάσεις. Με παρουσία στην αγορά από το 1948, όχι μόνο έχει ανελιχθεί στην κορυφή της κατηγορίας της, αλλά παράλληλα έχει πατεντάρει μια πρωτοπόρο μέθοδο κατασκευής και σύνθεσης του εκάστοτε οικοδομικού σχεδίου, η οποία οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος και μικρότερη χρονική διάρκεια παράδοσης κάθε έργου. Πέραν της ισχυρής του θέσης στον επιχειρηματικό κολοσσό με την επωνυμία American Iron Works, ο Σάββας Σαββόπουλος κατείχε παράλληλα τη θέση του προέδρου στο διοικητικό συμβουλίου της εταιρείας Sigma Enterprises Ltd, η οποία εμφανίζεται να έχει τυπική έδρα στο Λονδίνο, αλλά λειτουργική έδρα και βάση στο Χονγκ Κονγκ, και να δραστηριοποιείται ως πάροχος υπηρεσιών logistics σε πλοία και ναυτιλιακές εταιρείες. Ελάχιστα είναι γνωστά για την εν λόγω εταιρεία, καθότι ιδιωτική και όχι εισηγμένη, κάτι που ισχύει στον υπέρτατο βαθμό και για τη μητρική της εταιρεία με την επωνυμία Wattrus Limited, μια offshore εταιρεία συμμετοχών (holding company) με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Παράλληλα με την ενασχόλησή του στις προαναφερόμενες εταιρείες, ο Σάββας Σαββόπουλος φέρεται να είχε συστήσει τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο, Σαν Χουάν, και μια επενδυτική εταιρεία -για την ακρίβεια ένα hedge fund- με την επωνυμία Sigma Investment Strategies, το οποίο το τελευταίο διάστημα απορροφούσε ολοένα περισσότερο από τον χρόνο του. Παρ’ όλα αυτά, είχε στα σκαριά ακόμη ένα επαγγελματικό όραμα: όντας ο ίδιος φανατικός με τις πολεμικές τέχνες, λογάριαζε να ανοίξει μέσα στην ερχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με ειδικούς των martial arts, μια σχολή εκμάθησης πολεμικών τεχνών στη Σαντιγί της Βιρτζίνια. 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου