Η Ινδία και η Κίνα υπέγραψαν σήμερα στην Σανγκάη 21 συμφωνίες εμπορίου και συνεργασίας, συνολικού ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων (19,3 δισ. ευρώ), παρουσία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
"Θα εργαστούμε μαζί προς το κοινό μας συμφέρον. Η Ινδία είναι έτοιμη για επιχειρηματικές δραστηριότητες", δήλωσε ο Μόντι.
Ο Ινδός πρωθυπουργός πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, επιδιώκοντας την συγκέντρωση οικονομικών πόρων για την βελτίωση των υποδομών της Ινδίας.
Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ινδίας.
Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν διάφορους τομείς, όπως αυτοί των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των λιμανιών, της χρηματοδότησης και των βιομηχανικών πάρκων, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο αξιωματούχος της ινδικής πρεσβείας στην Κίνα Νάμγκια Σ. Κάμπα κατά το πέρας της τριήμερης επίσκεψης του Μόντι στην Κίνα.
Η επίσκεψη αυτή είχε στόχο εκτός από την προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες όσον αφορά μια μεθοριακή διένεξη ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες.
Κατά την διάρκεια της περσινής επίσκεψης στην Ινδία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, το Πεκίνο είχε ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 20 δισεκ. δολαρίων (περίπου 17,5 δισεκ. ευρώ) σε περίοδο πέντε ετών, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν η δημιουργία δύο βιομηχανικών πάρκων.
Έκτοτε η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι αργή, εν μέρει λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Μόντι στο να λάβει πολιτική έγκριση για νόμους που να διευκολύνουν την απόκτηση γης.
ΑΜΠΕ