Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ο Δημήτρης Σκέδρος διορίστηκε κοσμήτορας στη Θεολογική Σχολή

Του Θεόδωρου Καλμούκου

skedros demetrios 2
Παρασκευή, 24 Μαίου, 2014

Ο νεοδιορισθείς κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Δημήτρης Σκέδρος
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Δημήτρης Σκέδρος διορίστηκε κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και ο διορισμός του ισχύει αμέσως. Η εξέλιξη αυτή έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εφορίας της Σχολής την Παρασκευή 16 Μαϊου 2014, μία μέρα πριν την τελετή της απονομής των πτυχίων. Ο κ. Σκέδρος διδάσκει στη Σχολή από το 1998 και διετέλεσε και στο παρελθόν τόσο αναπληρωτής κοσμήτωρ, όσο και αναπληρωτής πρόεδρος.
Σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» και στην ερώτηση πώς έγινε αυτή η εξέλιξη κι αν ήταν αναμενόμενη, είπε «έγινε την Παρασκευή, δεν ήταν αναμενόμενο αλλά το ψήφισε η Εφορία». Πρόσθεσε δε, πως «με ρώτησαν και αποδέχθηκα την υποψηφιότητα».
Οταν τον ρωτήσαμε ποιο είναι το όνειρό του για τη Σχολή, είπε «να γίνει η καλύτερη Θεολογική Σχολή εδώ στην Αμερική και να προετοιμάζει τους καλύτερους ιερείς για την Εκκλησία».
Η εξέλιξη αυτή του διορισμού του Δημήτρη Σκέδρου στην κοσμητεία της Σχολής έγινε αναπάντεχα καθότι επί δύο σχεδόν χρόνια η επιτροπή εξεύρεσης νέου κοσμήτορα εργάσθηκε εντατικά και κατέληξε σε τέσσερις υποψηφίους εκ των οποίων μάλιστα προτάθηκε ο ένας. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή σταμάτησαν τα πάντα.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή εξεύρεσης κατέληξε στους εξής τέσσερις υποψηφίους: Γεώργιο Παρσένιο από το πανεπιστήμιο Πρίνστον, ιερέα Ευγένιο Πέντιουκ καθηγητή της Παλαιάς Διαθήκης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, ιερέα Αριστείδη Παπαγεωργίου ή όπως είναι ευρύτερα γνωστός, Χάρη Πάππα, ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας των Αρχαγγέλων στην πόλη Στάμφορντ του Κονέκτικατ, ο οποίος παράλληλα διδάσκει και στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Βλαδίμηρου στη Νέα Υόρκη, η οποία ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική (OCA) που είναι η πρώην Ρωσική Μετροπόλια και Χριστόφορο Βενιαμίν, καθηγητή της Πατρολογίας στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Τύχωνα στην Πενσιλβάνια, η οποία και αυτή ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική (OCA).
Επίσης, υποψηφιότητα είχε θέσει και ο Δημήτρης Αλεξανδράκης, καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας στην Ακαδημία «Σωκράτης» της Βόρειας Καρολίνας, πλην όμως η Επιτροπή δεν τον συμπεριέλαβε ανάμεσα στους τελικούς υποψηφίους. Ο κ. Αλεξανδράκης είχε διατελέσει στο παρελθόν καθηγητής στο Ελληνικό Κολέγιο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είχε διορίσει πρόεδρο της επιτροπής εξεύρεσης τον πρωτοπρεσβύτερο Αλκιβιάδη Καλύβα, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε καθηγητής της Λειτουργικής και επίσης κοσμήτορας της Σχολής ενώ σήμερα είναι συνταξιούχος.
Εκ των τεσσάρων τελικών υποψηφίων, η επιτροπή εξεύρεσης είχε προτείνει την πρόσληψη του Γεωργίου Παρσένιου, πλην όμως οι απαιτήσεις μισθού και ευεργετημάτων (benefits) ήταν μεγάλες, σε μία εποχή μάλιστα που η Σχολή αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυξ» σε άρθρο του, με τίτλο «Θέματα για συζήτηση στην Κληρικολαϊκή», που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014, στην ενότητα για τη Σχολή πρότεινε να μη διοριστεί κάποιος εξωτερικός στην κοσμητεία, αλλά να την αναλάβει ένας εκ των υπαρχόντων καθηγητών.
Συγκεκριμένα, γράψαμε ότι «το Ελληνικό Κολέγιο είτε να καταστεί ένα επιφανές Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι όπως είναι συντηρείται σε ημιθανή κατάσταση, είτε να γίνει μία σε βάθος εξυγίανση της διοικητικής και διδασκαλικής δομής της Σχολής. Χρειάζονται όλοι αυτοί οι γραμματείς, οι καθηγητές και οι απασχολούμενοι; Είναι δυνατόν να ξοδεύει η Ομογένεια δώδεκα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για διακόσιους φοιτητές σε αμφότερα τα σχολεία, δηλαδή Κολέγιο και Σχολή;
Να μην προσληφθεί κάποιος καινούργιος εξωτερικός για την κοσμητεία της Σχολής για να μην προστεθεί άλλος ένας μισθός στους πολλούς υπάρχοντες. Ας αναλάβει κάποιος από τους υπάρχοντες καθηγητές».
SKEDROS DEMETRIOS 1Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2013 σε σχόλιό του ο «Ε.Κ.» είχε προτείνει να αναλάβει την κοσμητεία ο Δημήτρης Σκέδρος, σημειώνοντας: «αλήθεια, γιατί να προστεθεί κι άλλος ένας στο μισθολόγιο της Σχολής, δηλαδή στην πλάτη της Ομογένειας, δεν φτάνουν τόσοι που κουβαλά;».
Εξάλλου, δόθηκε πενταετές συμβόλαιο στον Μοναχό Μάξιμο Κώνστα από την Μονή Σιμωνόπετρας του Αγίου Ορους για να κάνει «έρευνα». Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος για κάποιους άγνωστους λόγους πίεζε φορτικά να διοριστεί καθηγητής στη Σχολή ο μοναχός Μάξιμος αλλά υπήρξε αντίδραση από τους καθηγητές κι έτσι ο Αρχιεπίσκοπος βρήκε τη λύση της «έρευνας». Τον οποίο έφερε εδώ πριν από δύο χρόνια με το πρόσχημα του επισκέπτη καθηγητή. Ο μοναχός Μάξιμος, κατά κόσμον Νικόλαος Κώνστας, τυγχάνει απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, διετέλεσε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Χάρβαρντ απ’ όπου έφυγε για άγνωστους λόγους και βρέθηκε καλόγηρος στη Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Ορους.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου