Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Σφαγή στη ΔΗΜΑΡ!


  • Σε δύσκολη θέση βρίσκει τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών και ο καταποντισμός του κόμματος που έφτασε στο 1%. Η παραίτηση του Φώτη Κουβέλη επέτεινε τα φαινόμενα διάλυσης και οι υποψίες στελεχών ότι «η παραίτηση δεν είναι πραγματική» δείχνουν ότι το κλίμα καχυποψίας έχει ριζώσει στη Δημοκρατική Αριστερά και τα μαχαίρια βγήκαν από τη θήκη τους.
Ποιοι είναι οι 4 βουλευτές που είναι σε γραμμή προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ
Τέσσερα προβεβλημένα στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης και άνοιξαν γραμμή προσέγγισης με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.Αναλυτικά, οι βουλευτές Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιώργος Κυρίτσης και Ασημίνα Ξηροτύρη εκτιμούν ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιηθεί η αριστερή κεντροαριστερά. Αποκλείουν την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά δεν αποκλείουν την προσέγγιση με άλλα κόμματα του κεντροαριστερού χώρου, όπως είναι η Ελιά, Το Ποτάμι, οι Οικολόγοι και άλλες πολιτικές κινήσεις του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Αγνωστες είναι οι προθέσεις της Μαρίας Ρεπούση, η οποία, ωστόσο, δεν δείχνει και εκείνη να τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Απέναντί τους βρίσκουν άλλα στελέχη, οκτώ τον αριθμό, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της «μεγάλης κεντροαριστεράς», η οποία θα περιλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ.
Ποιοι θέλουν Ελιά και ΣΥΡΙΖΑ μαζί
Είναι οι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα, Κατερίνα Μάρκου, Θωμάς Ψύρρας, καθώς και ο πρώην εκπρόσωπος τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος οι οποίοι πιστεύουν ότι η μονοσήμαντη προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι λάθος και ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί μια μεγάλη κεντροαριστερά με την Ελιά, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις πασοκογενείς πολιτικές κινήσεις.
Λυκούδης: Μια ανασυγκροτημένη κεντροαριστερά και με τον ΣΥΡΙΖΑ
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Σπύρος Λυκούδης ζήτησε επί της ουσίας την δημιουργία ενός «κεντροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ» λέγοντας πως «είναι ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς, μια ενιαία δημοκρατική παράταξη, όχι ένα κόμμα, και να εξελιχθεί σε παράγοντα σταθεροποίησης. Μια ανασυγκροτημένη κεντροαριστερά μπορεί να παίξει ρόλο. Αυτή πρέπει να κάνει στρατηγική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ οτιδήποτε άλλο θα διαλυθεί μέσα σε έξι μήνες» εξήγησε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.
  Για τα σενάρια που τον έφερναν να αναλαμβάνει την προεδρία της ΔΗΜΑΡ ο Λυκούδης δήλωσε ότι «δεν είναι μέσα στις σκέψεις μου, δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση και στόχευση για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ». Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τη διαφωνία του με τη στάση του Φώτη Κουβέλη, διευκρινίζοντας ότι είτε έπρεπε να παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών ή να προσπαθήσει να κρατήσει με μαχητικότητα «ό,τι έχει απομείνει». «Από κάθε άποψη λάθος η άκαιρη παραίτηση» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σημείωσε ότι η «ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμβάλει στη διαμόρφωση πλειοψηφίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν προκύπτει η περίπτωση Κουβέλη (σ.σ για την Προεδρία) θεωρώ ότι είναι καλή επιλογή»
Πανούσης: Το μέλλον της ΔΗΜΑΡ βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ
Το πολιτικό μέλλον της ΔΗΜΑΡ βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ «για την κυβερνώσα Αριστέρα» και όχι «σε μια κεντροαριστερά με δεξιά αντίληψη στην λειτουργία», σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος, Γιάννη Πανούση. Παρακάτω η συνέντευξη που έδωσε στο TVXS: Παράλληλα, αναφέρει, συμφωνώντας σε αυτό το σημείο με την άποψη της Μαρίας Ρεπούση, ότι τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας της Αγίου Κωνσταντίνου είναι πολλά με βασικότερο την απουσία σαφούς τοποθέτησης στον πολιτικό χώρο. Ακόμη, σχολιάζει ότι η πολιτική δύναμη του κόμματος δεν είναι το 1,2% αλλά οι 13 βουλευτές του.

Η ΔΗΜΑΡ Α' πέθανε
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα διαδοχής όχι επαναβεβαίωσης. Δεν του ζήτησε κανείς να παραιτηθεί αλλά το έκανε. Τώρα πρέπει να περάσουμε σε μια ΔΗΜΑΡ Β’. Η ΔΗΜΑΡ Α’ τελείωσε. Η νέα εποχή θα πρέπει να έχει νέα πρόσωπα.

Υπάρχει εικόνα ποια θα είναι αυτά τα νέα πρόσωπα;
Δεν νομίζω. Ο καθένας έχει μια εικόνα για τον διπλανό του και ξέρει την δημοφιλία του. Όμως θα αποφασίσει το Συνέδριο και όχι 10 άτομα σε κλειστό κύκλο. Και το Συνέδριο δεν θα πρέπει να γίνει σε ένα μήνα με 300 άτομα, όπου οι 290 θα δηλώσουν στήριξη στον Κουβέλη. Μετά την προκήρυξη Συνεδρίου θα προκύψουν οι προσωπικότητες.

Μετά την εκλογή νέας ηγεσίας, προς τα που θα πρέπει να κατευθυνθεί η ΔΗΜΑΡ πολιτικά;
Κατά την άποψή μου, δεν αποποιούμαι τις δηλώσεις μου περί κυβερνώσας Αριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμβάλλει σε αυτό που είναι η απαίτηση των καιρών: να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις λοιπές αριστερές δυνάμεις ώστε να κυβερνηθεί η Ελλάδα αλλιώς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια κεντροαριστερά που θα έχει δεξιές αντιλήψεις στην λειτουργία της.
Ο Βενιζέλος θέλει να ρουφήσει ό,τι είναι αριστερό και να το παραδώσει στη Δεξιά
Άρα εσείς δεν θα θέλατε διάλογο με την Ελιά; Ο Βενιζέλος έχει μια αυτοκρατορική αντίληψη. Θέλει να ρουφήξει ότι είναι αριστερό και να το παραδώσει σε μια συντηρητική κυβέρνηση που λειτουργεί δεξιά. Αυτή είναι όμως η προσωπική μου άποψη. Δεν ξέρω τι θα συμβεί. Η ιστορία του Ιουνίου του 2012 ήταν μια ιστορική αναγκαιότητα. Κλείσαμε αυτό το κομμάτι. Δεν χρειάζεται να το ξανανοίξουμε τώρα.

Για την αποτυχία ευθύνεται η αποχώρηση από την κυβέρνηση;
Για το αποτέλεσμα φταίνε πολλά πράγματα και όχι μόνο ένα. Φταίει ο τρόπος με τον οποίο μπήκαμε στην κυβέρνηση. Φταίει ο τρόπος που βγήκαμε. Όλα συμψηφίζονται. Αλλά ένα χρόνο μετά, εκτός κυβέρνησης, κατάλαβε κανένας τι κάναμε; Ήξερε κανένας που τοποθετείται πολιτικά η ΔΗΜΑΡ, όσον αφορά την θεσμική της λειτουργία; Τα μέλη της είναι αριστερά, όμως το κόμμα δεν έδωσε σαφές στίγμα. Εγώ καταψήφισα νομοσχέδια όπως εκείνο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ή το σχέδιο Αθηνά. Άλλοι τα υπερψήφισαν. Αυτό τι δείχνει; Δείχνει αριστερά; Όχι. Δημιουργούσε μια θολούρα. Το 1,2% δείχνει όχι μόνο ότι δεν ήρθαν άλλοι, αλλά ότι έφυγαν και δικοί μας. Η ΔΗΜΑΡ είχε ένα σκληρό πυρήνα της τάξης του 2,5%. Αυτό σημαίνει ότι μπερδέψαμε και τους δικούς μας.
Με το 1,2% τι πρωτοβουλίες είναι σε θέση να πάρει; Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι το κόμμα. Είναι οι 13 της βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι έχει μια μεγάλη δύναμη για τις πολιτικές εξελίξεις, είτε πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε για κάποιο νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να φέρει θέματα μέσα στην Βουλή.

Υπάρχουν τάσεις ανεξαρτητοποίησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα;
Εκφράστηκαν κάποιες προσωπικές αντιλήψεις από διάφορους, όπως ο Βασίλης Οικονόμου και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Όμως αυτές είναι προσωπικές εκτιμήσεις. Δεν απορρέει από πουθενά ότι οι βουλευτές σχεδιάζουν να φύγουν. Τώρα σε κάθε περίπτωση ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει και αύριο το πρωί. Αν υπάρξει πρόταση για συμμετοχή στην κυβέρνηση προς την ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, πως θεωρείτε ότι θα πρέπει να αντιδράσει; Δεν ξέρω αν θα γίνει στην ΔΗΜΑΡ ή αν θα γίνει σε πρόσωπα. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρξει εμπλοκή σε αυτά τα πράγματα. Ούτε η ΔΗΜΑΡ ως κόμμα ούτε κάποιος από εμάς. Εάν με ρωτάτε προσωπικά, σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόμουν.
Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου