Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Νίκες για Καμίνη, Δούρου και ΣΥΡΙΖΑ - κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ

Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή, τέταρτη η Ελιά - για «πολιτικό άθλο» μιλάει το Ποτάμι

Θρίαμβος για τον Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, νίκη για τον Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά.

Νίκες για Καμίνη, Δούρου και ΣΥΡΙΖΑ - κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ
Νικητής των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με σημαντική διαφορά από τη ΝΔ, όπως αυτή καταγράφηκε ήδη από τις 9.30 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής από την επίσημη εκτίμηση αποτελέσματος του υπ. Εσωτερικών. Στις 2 π.μ. της Δευτέρας η Singular Logic εκτίμησε την τελική διαφορά στο 3,9% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα κέρδη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η νίκη, οριακή μεν αλλά νίκη, της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής - τη μόλις δεύτερη Περιφέρεια που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με αυτήν των Ιονίων Νήσων.

Λίγο μετά τις 2 π.μ. μετά τα μεσάνυχτα και με ποσοστό ενσωμάτωσης εκλογικών τμημάτων πάνω από 50%, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν να λαμβάνει ποσοστό 26,52% ενώ η ΝΔ περιοριζόταν στο 23,18%, αποτέλεσμα που μεταξύ άλλων συνιστά ιστορικά την πρώτη νίκη αριστερού κόμματος σε εθνική κάλπη στην Ελλάδα. Η Singular Logic υπολόγισε το τελικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στο 26,7% και της ΝΔ στο 22,8%.

«Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός έστειλε ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση, αλλά απέρριψε και την ανατροπή που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι προσπάθησαν να δώσουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές απέτυχαν!» τόνισε το βράδυ της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε: «Από το συνδυαστικό αποτέλεσμα προκύπτει η απόρριψη του εκβιασμού του κ. Τσίπρα».

Ωστόσο άλλη ήταν η άποψη του Αλέξη Τσίπρα: «Για πρώτη φορά η Αριστερά αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Αύριο όλη η Ευρώπη θα μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που το χαρακτήρισε «νίκη του λαού».
«Ο λαός καταδίκασε την κυβέρνηση» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. «Η ΝΔ χάνει επτά μονάδες από το ποσοστό της τον Ιούνιο του 2012 και το ΠΑΣΟΚ, που άλλαξε όνομα και δεν το συγκρίνουν, χάνει πέντε μονάδες» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει «ηθική νομιμοποίηση» και ζήτησε την «προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο δυνατόν».

Τρίτη η Χρυσή Αυγή, καθίζηση για ΔΗΜΑΡ
Τρίτο ελληνικό κόμμα είναι πλέον η Χρυσή Αυγή με 9,4%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελιά με 8 %.
Το νεοπαγές Ποτάμι είναι πέμπτο με 6,56% και έκτο το ΚΚΕ με 6%, ενώ οι ΑΝΕΛ εκλέγουν ευρωβουλευτή με 3,4%, με εντυπωσιακή μείωση των ποσοστών τους από το 2012.
«Για πολιτικό άθλο» έκανε λόγο από την πλευρά του ο ιδρυτής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης που κατήγγειλε μάλιστα πιέσεις προς τους ψηφοφόρους του κόμματος να αλλάξουν γνώμη την τελευταία στιγμή.
Στον αντίποδα εκλογική κατάρρευση καταγράφεται για τη ΔΗΜΑΡ, που με 1,2% - σύμφωνα με την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το υπ. Εσωτερικών - βρέθηκε κάτω από το ΛΑΟΣ και το κόμμα του Γιώργου Χατζημαρκάκη! Το ποσοστό του ΛΑΟΣ εκτιμήθηκε στο 2,7%, ενώ οι Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες στο 1,4%.
Για «ξεκάθαρη καταδίκη των επιλογών της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ» έκανε λόγο από το πάνελ του Mega, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ και ο μέχρι και πέρυσι γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης μίλησε για «παταγώδη αποτυχία» των επιλογών της Αγίου Κωνσταντίνου τον τελευταίο χρόνο.
Στην κατανομή των εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει έξι βουλευτές, η ΝΔ πέντε, η Χρυσή Αυγή τρεις, η Ελιά δύο, όσους το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εκλέγουν έναν ευρωβουλευτή.
Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2009, το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 36,65% και οκτώ έδρες, η ΝΔ 32,30% και οκτώ έδρες, το ΚΚΕ 8,35% και δύο έδρες, ο ΛΑΟΣ 7,15% και δύο έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,70% και μια έδρα και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,49% και μια έδρα.

Το θρίλερ στην Περιφέρεια Αττικής
Μολονότι η ευρωκάλπη φαινόταν από νωρίς να βγάζει ξεκάθαρο νικητή, θρίλερ προμήνυαν τα αποτελέσματα των exit polls για την Περιφέρεια Αττικής, με τον Γιάννη Σγουρό και τη Ρένα Δούρου στο 50%!
Λίγο μετά τις 9.15 μ.μ. πάντως ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος προέβλεψε από τα πλατό του Mega νίκη της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.
Και όντως τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών έδιναν ένα προβάδισμα στην υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής όπως και στον Γιώργο Καμίνη για τον Δήμο της Αθήνας.
Στον Δήμο Αθηναίων και με την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων στο 11,15%, λίγο μετά τις 9.40 μ.μ., προηγείτο ο συνδυασμός του Γιώργου Καμίνη με 51,76% έναντι 48,24% του συνδυασμού του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Λίγο πριν τις 11 μ.μ. μάλιστα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επικοινώνησε με τον Γιώργο Καμίνη και τον συνεχάρη για τη νίκη του. «Οι Αθηναίοι έβαλαν την πόλη πάνω από την πόλωση και τον κομματισμό»τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Καμίνης ο οποίος ευχαρίστησε τον αντίπαλό του.

Στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Μπουτάρης επανεξελέγη με μεγάλη διαφορά, ενώ στον Πειραιά εξελέγη ο Γιάννης Μώραλης.
Στις 2 π.μ. στην περιφέρεια Αττικής και με την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων στο 47% προηγείτο ο συνδυασμός της Ρένας Δούρου με 50,42% έναντι 49,58% του συνδυασμού του Γ. Σγουρού.
Ηταν η ώρα που η Ρένα Δούρου μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσαν τη νίκη της υποψηφιότητας του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια. «Δώσαμε έναν σπουδαίο αγώνα με ήθος. Θα πορευτούμε όλοι μαζί. Ετσι θα διακυβερνήσουμε τη μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας» τόνισε η Ρένα Δούρου.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Δεν θα τους κάνουμε την χάρη να φύγουν μόνοι τους. Θα τους ρίξουμε με τους αγώνες μας!». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «σήμερα κερδίσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη, σύντομα θα κερδίσουμε και τον πόλεμο». Ο ίδιος έδωσε συγχαρητήρια σε πολλούς από τους δήμαρχους που εξελέγησαν ως υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε δε ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι ο αληθινός νικητής στην Αθήνα.

Λίγο μετά τις 2.20 π.μ. ο Γιάννης Σγουρός αποδέχτηκε την ήττα του. «Η μάχη αυτή οριακά δεν δικαιώθηκε, αλλά ήταν μια μάχη που δόθηκε με αλήθεια. Δώσαμε δύσκολη μάχη, μόνοι μας. Ευχαριστούμε όσους μας στήριξαν σε ακραίο πολιτικό κλίμα». Ο ίδιος συνεχάρη τον αντίπαλο συνδυασμό για τη νίκη του και δήλωσε «παρών» στην Περιφέρεια. 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά τα exit polls
Στελέχη της Κουμουνδούρου υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls, που έφερναν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση. Υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας είναι πρώτο ένα κόμμα της Αριστεράς.
Λίγο αργότερα προσερχόμενος στα γραφεία της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανώς ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης δήλωσε: «Όταν σας είπα ότι στο δεύτερο ημίχρονο μπαίνουν τα καλύτερα γκολ δεν με ακούγατε».
Ικανοποίηση ωστόσο επικράτησε μετά τα πρώτα exit polls στη Χαριλάου Τρικούπη που σημείωναν ότι από τα ποσοστά προκύπτει πως η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ «δεν πέρασε».
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία διατήρησαν χαμηλούς τόνους, παρέπεμψαν στην επίσημη τοποθέτηση, που θα γίνει στη βάση των πραγματικών αποτελεσμάτων.
Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν πάντως ότι η στρατηγική της «προοδευτικής σταθερότητας», που αναπτύχθηκε προεκλογικά, φαίνεται ότι είχε απήχηση στην κοινωνική βάση της δημοκρατικής παράταξης και παράλλληλα επισήμαναν ότι το θέμα του προσκλητηρίου για την ανασύνθεση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, ούτως ή άλλως, ισχύει και μετεκλογικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Παντελής Καψής δήλωσε ότι το ποσοστό 8% δίνει στην Ελιά την εντολή για διεύρυνση της προσπάθειάς, να στηθεί ο τρίτος πόλος της Κεντροαριστεράς, μαζί με τη ΔΗΜΑΡ και Το Ποτάμι.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι η Ελιά παρουσίασε συσπείρωση. «Ο χώρος της Κεντροαριστεράς θα είναι χώρος εξελίξεων την επόμενη ημέρα. Θα υπάρξει καθολικό προσκλητήριο, και δεν μιλώ μόνο για τον κ. Παπανδρέου, αλλά και για την ΔΗΜΑΡ» σημείωσε.
Από το Μαξίμου υπογράμμιζαν ότι με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου exit poll, δεν υπάρχει ζήτημα για τη σταθερότητα της κυβέρνησης ή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Οι ευρωεκλογές παραδοσιακά είναι μια χαλαρή ψήφος, μια ψήφος διαμαρτυρίας, που είθισται να ενισχύεται η αντιπολίτευση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στον ΑΝΤ1, σχολιάζοντας το exit polls των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με τον Σίμο Κεδίκογλου, «δεν στοιχειοθετείται η εικόνα της ανατροπής που ήθελε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Καταστροφικό» για τη ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των exit polls ο βουλευτής του κόμματος Βασίλης Οικονόμου.
Η επίσημη εκτίμηση του υπ. Εσωτερικών επιβεβαίωσε λίγο-πολύ τα ποσοστά που είχε προβλέψει η ολοκληρωμένη ανάλυση των αποτελεσμάτων των exit polls λίγο μετά τις 8.30 μ.μ. της Κυριακής. Σύμφωνα με αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ κυμαινόταν μεταξύ του 26%-28%, ενώ η ΝΔ είχε περιοριστεί στο 23-25%. Τρίτο κόμμα ήταν η Χρυσή Αυγή με ποσοστά από 9% έως 10%, τέταρτη η Ελιά με 8% έως 9% και την πέμπτη θέση κέρδιζε το Ποτάμι με ποσοστά που κυμαινόταν από 6% έως 7%. Το ΚΚΕ είχε 5,5% με 6,5%, οι ΑΝΕΛ 3,3% με 4,3%, ενώ η ΔΗΜΑΡ περιοριζόταν μεταξύ 1,5% με 2,5%.

Το πρώτο exit poll 
Το πρώτο exi poll που μεταδόθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 7 μ.μ. της Κυριακής, με το κλείσιμο δηλαδή της κάλπης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο με 26-30% έναντι της ΝΔ που λάμβανε 23-27% στις ευρωεκλογές.
Στην Περιφέρεια Αττικής το πρώτο exit poll έδινε και πάλι θρίλερ με τον Γιάννη Σγουρό και τη Ρένα Δούρου να έχουν ίση εκτίμηση αποτελέσματος με ποσοστά από 48% έως 52%.
Τρίτο κόμμα στην ευρωκάλπη εμφανιζόταν εξ αρχής, σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση των συνεντεύξεων εξόδου, η Χρυσή Αυγή, ενώ τέταρτη ήταν η Ελιά.
Τα αποτελέσματα του πρώτου exit poll ήταν: ΣΥΡΙΖΑ 26-30%, ΝΔ 23-27%, Χρυσή Αυγή από 8-10%, Ελιά: 7-9% ενώ για την πέμπτη θέση κονταροχτυπιούνταν το ΚΚΕ με το Ποτάμι με ποσοστά 5-7%. Ευρωβουλευτή εξέλεγαν και οι ΑΝΕΛ το ποσοστό των οποίο εκτιμήθηκε αρχικά μεταξύ 3,5% και 5%. Αντίθετα ήταν εξ αρχής σχεδόν βέβαιο ότι η ΔΗΜΑΡ, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 1,5 - 2,5% μένει εκτός Ευρωβουλής.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου