Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Μεσόγειος: "SOS" για την υδρόλυση χημικών

Σάββατο, 31 Μαϊου, 2014

Μηχανότρατες και φουσκωτά θα κυκλώσουν το πλοίο

ploio_ximikonΕντείνονται οι προετοιμασίες για την έναρξη της διαδικασίας υδρόλυσης των χημικών της Συρίας στη θάλασσα μας και ταυτόχρονα, όπως γράφει το ekriti.gr, η προετοιμασία της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα χημικά προκειμένου με ειρηνικό τρόπο να «χαλάσει» τα σχέδια όσων σκοπεύουν να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε χωματερή επικίνδυνων ουσιών.
Η Επιτροπή συνεδρίασε και αποφάσισε να διερευνήσει πόσοι αλιείς και ιδιοκτήτες φουσκωτών σκαφών είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν στην προσπάθεια της, αρχικά να εντοπίσει το cape ray και στη συνέχεια να σταματήσει το επικίνδυνο πείραμα του δυτικά της Κρήτης.
Ζητούμενο μας, όπως εξηγεί το μέλος της Επιτροπής Γιάννης Χαρωνίτης, είναι να βρεθούν αλιευτικά σκάφη με τα οποία θα βγούμε ανοικτά της Κρήτης να αναζητήσουμε το σημείο όπου θα γίνει η υδρόλυση των χημικών.
Τα αλιευτικά θα τραβούν μαζί τους φουσκωτά σκάφη, τα οποία από μόνα τους δεν μπορούν, λόγω καυσίμων, να καλύψουν τόσο μεγάλες αποστάσεις ως τα διεθνή ύδατα. Σε σημείο που θα επιλεγεί θα σταματήσουν τα αλιευτικά και θα αναλάβουν δράση τα φουσκωτά για τον πλήρη προσδιορισμό του χώρου όπου θα βρίσκεται το cape ray και τα συνοδευτικά προς αυτό σκάφη. Μόλις αυτό εντοπιστεί τότε θα σπεύσουν και τα αλιευτικά ώστε όλοι μαζί ,με ειρηνικό τρόπο ,να προσπαθήσουν να σταματήσουν την υδρόλυση των χημικών.
Μάλιστα προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την κάλυψη των εξόδων των καυσίμων όσων συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια γίνονται συζητήσεις από την Συντονιστική Επιτροπή ώστε να οργανωθεί μια μεγάλη συναυλία.
Την ίδια ώρα έντονο προβληματισμό αλλά και ερωτηματικά δημιουργεί η απόφαση που εκδόθηκε στις 22 Μαΐου και δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β 1307 η οποία απαγορεύει από τις 24 Μαΐου ως τις 15 Ιουλίου την αλιεία στα διεθνή ύδατα.
Από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης η προϊσταμένη κ. Καούρη δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη πως πράγματι έχει φθάσει αυτή η απόφαση στα χέρια τους αλλά χωρίς διευκρίνιση για τους λόγους που οδήγησαν στη λήψη της.
Αφορά στα διεθνή ύδατα όχι μόνο γύρω από την Κρήτη αλλά και στο Αιγαίο και η ίδια δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει το εάν έχει σχέση με τα χημικά της Συρίας. Να πούμε παράλληλα πως σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου η τουρκική Υδρογραφική - Γεωγραφική Διεύθυνση της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων δημοσιοποίησε την επιχειρησιακή δραστηριότητα των πλοίων επιστημονικών ερευνών της χώρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για το έτος 2014.
Σε αυτό τον προγραμματισμό περιλαμβάνονται και έρευνες που θα πραγματοποιήσει το πλοίο «Piri Reis», από 20 έως 30 Μαΐου 2014, και θα αφορούν στη μελέτη του ιζηματοειδούς σε συγκεκριμένες περιοχές του βυθού του Αιγαίου, προκειμένου να βελτιωθεί η κατανόηση του κλιματικού συστήματος και να γίνουν εκτιμήσεις για το μέλλον.
Οπότε έχουμε σε διεθνή ύδατα την επίμαχη περίοδο απαγόρευσης της αλιείας δύο γεγονότα που προβληματίζουν και δεν αποκλείεται να συνδέονται μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου