Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Εγινε η χειροτονία του Μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα στο Πατριαρχείο

Παρασκευή, 24 Μαίου, 2014

Του Θεόδωρου Καλμούκου

CLEOPAS - XEIROTONIA 10jpg
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τοποθετεί επί της κεφαλής του νεοχειροτονηθέντα Μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα την αρχιερατική μίτρα
ΒΟΣΤΩΝΗ. Τελέστηκε την Τετάρτη 21 Μαϊου κατά την εορτή και πανήγυρη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπα Στρογγύλη, ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού του Ευαγγελισμού Βοστώνης.
Στη θεία Λειτουργία και τη χειροτονία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι προέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμπαριστάμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι Ιωακείμ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τον Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιόππης Δαμασκηνό από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Παρέστησαν επίσης συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι Επίσκοποι Συνάδων Διονύσιος και Μωκησσού Δημήτριος, Πρωτοσυγκελεύων της Μητροπόλεως Σικάγου. Τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο εκπροσώπησε ο ιερέας Θεόδωρος Μπάρμπας, πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Βοστώνης. Επίσης, παρευρέθηκαν συγγενείς και φίλοι του νέου Μητροπολίτη από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Νικόλαος Ματθιουδάκης, ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Αγκυρα Janis Bjorn Kanavis, ο γενικός πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κωνσταντινούπολη Charles F. Hunter.
clEOPAS - XEIROTONIA 13Ο νέος Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας διένειμε το αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές και τις προσρήσεις των κληρικών και του εκκλησιάσματος. Ακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου στην οποία ο νέος Μητροπολίτης Κλεόπας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στην ομόφωνη Ιερά Σύνοδο για την ομόφωνη εκλογή τους και εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του. Ευχαρίστησε όλους, με πρώτον τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο για τη σπουδαία ενίσχυση και ειλικρινή υποστήριξή του όλα αυτά τα χρόνια της ιερατικής πορείας του στην Αμερική, ενώ επικαλέστηκε τις ευχές και του προκατόχου του Μητροπολίτου Παύλου.
CLEOPAS - XEIROTONIA 3Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συνεχάρη τον Μητροπολίτη Κλεόπα πλέκοντας του το εγκώμιο.
Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έπλεξε το εγκώμιο του νέου Μητροπολίτη Κλεόπα και αναφέρθηκε στις δράσεις και τα επιτεύγματα του στην Αμερική.
Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης τόνισε ανάμεσα στα άλλα στην ομιλία του πως «η υμετέρα Ιερότης αγωνισαμένη καλώς εν τη Αμερική μεγάλη Επαρχία του πανιέρου Οικουμενικού Θρόνου, εκλήθη και υπήκουσεν εις την φωνήν της Μητρός Εκκλησίας, την εκφρασθείσαν δια της ομοφώνου και ομοθύμου ψήφου αδελφών αγίων αρχιερέων, των συγκροτούντων την περί ημάς Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον, ίνα διαδεχθεί τον διακονήσαντα άχρι τούδε την εν Σουηδία και ταις λοιπαίς Σκανδιναυϊκαίς χώραις εκτεινομένην Μητρόπολιν του Θρόνου Ιερώτατον αδελφόν κύριον Παύλον, τον διακονήσαντα και εν τη έδρα του Οικουμενικού ημών Πατριαρχείου και από της σπουδαίας θέσεως του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Εκφράζομεν προς τον ανυψωθέντα εις τον περίοπτον Θρόνον της ιστορικής Αμασείας αδελφόν κύριο Παύλον την ευαρέσκειαν και τας ευχαριστίας της Μητρός Εκκλησίας δια την μακροχρόνιον προσφοράν αυτού εις τον εκείσε λαόν του Θεού και εις τον πανίερον θεσμόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
CLEOPAS - XEIROTONIA 1Ο Πατριάρχης είπε ακόμα για τον Μητροπολίτη Κλεόπα πως «ήδη διακονήσας, Ιερώτατε, καρποφόρως επί σειράν ετών εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αμερικής έχεις τα απαιτούμενα εφόδια, την ωριμότητα και την εεμπειρίαν δια να επιτύχεις εις το έργον σου. Η Μήτηρ Εκκλησία θα παρακολουθεί την διακονίαν σου ανυστάκτως και θα σε συμπαρίσταται πολιτευόμενον αξίως της ής εκλήθης κλήσεως».
Ανέφερε ακόμα, πως «σε καλοσωρίζομεν, Ιερώτατε, αδελφέ εις την τάξιν των αρχιερέων του Οικουμενικού Θρόνου και ευχόμεθα εκ βάθους καρδίας καλήν και ευδόκιμον διακονίαν εις δόξαν του Αναστάντος Κυρίου και εις διάδοσιν και μαρτυρίαν της φωτοφόρου Αναστάσεως Αυτού, όστις είθε να σε ενισχύει και σε φωτίζει και σε κατευθύνει πάντοτε και εν παντί».
clEOPAS - XEIROTONIA 15Εξάλλου, για αντικαταστάτη στη θέση του Μητροπολίτη Κλεόπα στην προϊσταμενία του Καθεδρικού Βοστώνης, η Μητρόπολη Βοστώνης πρότεινε τον π. Μιχαήλ Κουρεμέτη μέχρι τώρα ιερατικό προϊστάμενο στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην πόλη Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, για τα πολύχρονα και σοβαρά προβλήματα της οποίας είχε γράψει αρκετές φορές ο «Εθνικός Κήρυξ» σε αμφότερες τις εκδόσεις του, ελληνιστί και αγγλιστί.
Ο π. Κουρεμέτης συναντήθηκε με το κοινοτικό συμβούλιο του Καθεδρικού υπό την προεδρία της Μαρίκας Αρβανίτη το βράδυ της Τρίτης 20 Μαΐου. Η κ. Αρβανίτη δεν είχε απαντήσει σε τηλεφωνικά μηνύματα του «Ε.Κ.» μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η παρούσα έκδοση.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου