Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Πάνδημη η κηδεία του Γιάννη Ράμμου

Του Θεόδωρου Καλμούκου

KHDEIA - RAMMOS 1

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με μάτια δακρυσμένα κι αναφιλητά, με ύμνους εξοδίους, ευχές και προσευχές και με το μοιρολόγι του κλαρίνου, συνόδευσε η Ομογένεια της Βοστώνης και της Νέας Αγγλίας τον Γιάννη Ράμμο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, στην τελευταία κατοικία. Ηταν επιθυμία του η οποία και εκπληρώθηκε στην κηδεία του να υπάρχει κλαρίνο να παίζει μουσική της Ηπείρου.
Πολλές εκατοντάδες ομογενών παρευρέθησαν στο προσκύνημα του σκηνώματός του το βράδυ της Παρασκευής στον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης του Μπρέιντρι της Μασαχουσέτης, ενώ το πρωί του Σαββάτου ο ναός ήταν κατάμεστος από φίλους και γνώριμους από πολλά μέρη της Νέας Αγγλίας, τον Καναδά και την Ελλάδα. Αντιπροσωπεία του τμήματος των ομογενών ευζώνων παρέστη τιμής ένεκεν τόσο στο προσκύνημα, όσο και στην κηδεία.
KHDEIA - RAMMOS 3Της Νεκρώσιμης Ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος συμπαριστάμενος από τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας π. Φίλιππο Μούση και τους συνταξιούχους πρωτοπρεσβυτέρους Αλκιβιάδη Καλύβα και Ιωάννη Κυραμάριο.
Η γενική πρόξενος της Ελλάδος Ιφιγένεια Καναρά παρέστη στο προσκύνημα και στη Νεκρώσιμη Ακολουθία, καθώς επίσης ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ενώ η πολιτειακή βουλευτής του Νιου Χαμσάιρ, Ευσταθία Μπούρα, παρέστη στην κηδεία. Ο Αλέξης Γιούρντας αντιπροσώπευσε τον Δήμο της Βοστώνης και κόμισε ειδικό ψήφισμα.
Μετά τον τελευταίο ασπασμό οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Γεώργιος Τσάκαλης, Γιάννης Νικολάου, Δημήτρης Τσούμπανος, Δημήτρης Παπασλής, Δέσποινα Δημητροπούλου, Βασίλειος Καυκάς, Ελισάβετ Παπασλή, Ελένη Βιδάλη και Θέμης Καρατζάς κόμισαν το φέρετρο από τον ναό στη νεκροφόρα, ενώ εκατοντάδες ομογενείς περίμεναν στον αύλειο χώρο του ναού.
Σχηματίσθηκε μακρόσυρτη νεκρική πομπή στην οποία ηγούνται και κατεύθυναν η Πολιτειακή Αστυνομία Μασαχουσέτης (State Police) και η Αστυνομία της Βοστώνης (Boston Police). Σημειώνεται ότι ο αείμνηστος είχε και την ιδιότητα του Σερίφη στην κομητεία του. Η πομπή από τον ναό της Αγίας Αικατερίνης διέσχισε τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο 93 βόρεια, τον οποίο η Αστυνομία είχε κλείσει ολότελα επί αρκετή ώρα, διήλθε από τη συνοικία Dorchester της Βοστώνης όπου βρίσκεται η κατοικία του εκλιπόντος και κατέληξε στο κοιμητήριο «Γεσθημανή» του Γουέστ Ρόξμπουρι όπου έγινε ο ενταφιασμός, ενώ ακολούθησε το γεύμα της μακαρίας στο εστιατόριο «Apollo» στο Νόργουντ.
KHDEIA - RAMMOS 4Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος στην ομιλία του είπε, ανάμεσα στα άλλα, «όταν πληροφορήθηκα το θλιβερό συμβάν και έκλεισα το τηλέφωνο μου ήλθαν στο νου αυτά που ψάλλαμε σήμερα ‘μία ροπή και ταύτα πάντα θάνατος διαδέχεται’» και συμπλήρωσε πως «σε μια στιγμή τελειώνουν όλα». Τόνισε πως «η παρουσία τόσο χτες το βράδυ, όσο και σήμερα, τόσων πολλών ανθρώπων είναι μία τρανή απόδειξη του μεγάλου σεβασμού και της μεγάλης εκτίμησης που έτρεφε η Ομογένεια για τον Γιάννη Ράμμο. Προσευχηθήκαμε όπως ο Πανάγαθος Θεός ανοίξει την αγκαλιά του και δεχθεί έναν άνθρωπο, ο οποίος αγαπήθηκε από όλους. Εν άνθρωπο ο οποίος ζούσε για την οικογένειά του και για την Ομογένεια της Νέας Αγγλίας».
Επικήδειο λόγο εκ μέρους της Ομοσπονδίας εκφώνησε ο Α’ αντιπρόεδρος Βασίλης Καυκάς, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είπε πως «έφυγε τα μεσάνυχτα της Κυριακής ξημέρωμα Δευτέρας για το μεγάλο ταξίδι το στερνό και πορεύεται σήμερα με ευχές και ύμνους εξόδιους, την ‘μακαρία οδό’ προς την Χώρα των ζώντων», ένας αφοσιωμένος, σύζυγος, ένας στοργικός πατέρας, ένας παππούς αγαπημένος, ένας εξαίρετος άνθρωπος, ένας καλός φίλος δικός μου και όλων μας, ο Γιάννης Ράμμος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας, της δικής μας Ομοσπονδίας, της δικής μας Ομογένειας».
Είπε ακόμα, πως «βρίσκεται τώρα πια ‘στη γειτονιά των αγγέλων, στη συντροφιά του Θεού, επειδή ακριβώς ήταν άνθρωπος βαθιάς πίστεως και αγάπης. Ανθρωπος ειρήνης και καταλλαγής, γι’ αυτό και σήμερα τον κατευοδώνει με πόνο ψυχής πλήθουσα η Ομογένεια και η Εκκλησία. Τον αποχαιρετά η Λέσβος και η Ηπειρος. Τον αποχαιρετούμε κι όλοι εμείς οι φίλοι και συνεργάτες του και κάνουμε τον πόνο μας προσευχή, το δάκρυ μας κατευόδιο στερνό, και τη σκέψη μας παράκληση θερμή στον Θεό να είναι πια αντάμα μαζί ατέλεστα και παντοτινά».
Επίσης, εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής επικήδειο εκφώνησε ο Δημήτρης Τσούμπανος, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είπε «καλέ μου φίλε, ήσουν γενναίος αγωνιστής, αγνός πατριώτης, ακούραστος εργάτης, πάντοτε μπροστάρης και πάντοτε πρόθυμος να συνεισφέρεις». Ανέφερε ακόμα, πως «αφήνεις πίσω σου μεγάλο έργο… Αφήνεις πίσω σου μια παρακαταθήκη και σε όλους εμάς να ολοκληρώσουμε αυτό που εσύ άρχισες και έχεις την υπόσχεση όλων μας ότι θα το κάνουμε».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου