Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Τι λένε οι Ομογενείς για τις εκλογές στην Ελλάδα

Τετάρτη, 28 Μαϊου, 2014
Έρευνα του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης
ΜΕΡΟΣ Α'

Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Τα γενικά συμπεράσματα που εξάγονται από την τηλεφωνική έρευνα που διενήργησε ο «Εθνικός Κήρυξ» για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών ανάμεσα σε ομογενείς αντιπροσωπευτικά από διάφορα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών και από ποικιλία προελεύσεων επαγγελματικών, ακαδημαϊκών, επιχειρηματικών τομέων, είναι ότι «τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής οφείλουν να προβληματίσουν και «όχι σε βουλευτικές εκλογές τώρα». Τα ερωτήματα που ετέθησαν ήταν τα εξής: 1) Πώς εκτιμάτε το αποτέλεσμα των εκλογών; 2) Τι σημαίνουν τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής; 3) Πρέπει να πάει η Ελλάδα σε βουλευτικές εκλογές τώρα;
Παρακάτω δημοσιεύουμε το πρώτο μέρος της έρευνας:
Ο επιχειρηματίας Σπύρος Σπυρέας είπε «αυτές οι εκλογές δεν έχουν κανένα νόημα, ο κόσμος έκανε μία ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά όταν έλθει το πράγμα στις βουλευτικές εκλογές ο κόσμος ψηφίζει διαφορετικά. Οταν ψηφίζουν για τις Ευρωεκλογές πάντοτε υπάρχει ψήφος διαμαρτυρίας για την κυβέρνηση που υπάρχει. Ανέβηκε η Χρυσή Αυγή και εκεί έχασε η Νέα Δημοκρατία ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το παλιό ΠΑΣΟΚ με άλλα ρούχα και ο κόσμος δεν ξεχνά». Για τις γενικές εκλογές είπε «θα γίνουν του χρόνου επειδή έχομε την ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας». Είπε ακόμα πως «πιστεύω ότι όταν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές είναι καταφανές σε μένα ότι ο πιο σωστός, ο πιο πεπειραμένος, ο πιο έξυπνος που υπάρχει είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Τσίπρας παλινωδεί, τη μία λέγει το ένα και την άλλη το άλλο, δεν έχει εμπειρία». Τόνισε ότι «επ’ ουδενί λόγο πρέπει να πάει η Ελλάδα σε βουλευτικές εκλογές τώρα».
Ο Αλέξανδρος Κιτρόεφ καθηγητής στο κολέγιο Haverford, είπε «νομίζω ότι ήταν πολύ φυσιολογικό το αποτέλεσμα διότι ο κυβερνητικός συνασπισμός και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή η Ελιά έχουν λάβει μία σειρά από μέτρα λιτότητας αναγκαία μεν αλλά επώδυνα και το εκλογικό σώμα αντέδρασε προτιμώντας το κόμμα της αντιπολίτευσης». Για τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής είπε «ναι μεν ανησυχητικό αλλά δεν εξέπληξε τόσο πολύ διότι είναι κι αυτό ένα φαινόμενο της κρίσης που περνά η χώρα μας». Για πρόωρες εκλογές, είπε «νομίζω όχι, να μην πάει σε εκλογές. Το αίτημα του κ. Τσίπρα είναι λίγο πρώιμο. Καταλαβαίνουμε ότι είχαμε εκλογές τοπικές και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όχι ψήφισμα για το εάν η όχι πρέπει να συνεχίσει η κυβέρνηση».
Ο πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Καλτσάς είπε ότι «δόθηκε ένα μήνυμα στους κυβερνώντες στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που υπάρχει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτά τα μέτρα και ότι πρέπει το συντομότερο να αλλάξουν ρότα». Για τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής είπε «είναι πράγματι ανησυχητικό για μένα σαν δημοκράτης. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι ψήφισαν ενσυνείδητα Χρυσή Αυγή. Κάποτε ήταν ψήφος τιμωρίας, τώρα δεν θα μπορούσα να το πω. Αν πάρουμε και το παράδειγμα της Γαλλίας είναι πανευρωπαϊκό το φαινόμενο για να μη πω παγκόσμιο, κι είναι πολύ ανησυχητικό κατά τη γνώμη μου. Είναι σημεία των καιρών, η ανθρωπότητα προχωρεί σε μία οικουμενική κυβέρνηση και κάπου αντιδρά ο κόσμος διαφορετικά. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η λύση να υπάρχει μία παγκόσμια διακυβέρνηση και να αποφασίζουν οι πολύ λίγοι για τους πάρα πολλούς».
Στην ερώτηση αν θα πρέπει να πάει η Ελλάδα σε βουλευτικές εκλογές τώρα, είπε, «είναι δύσκολη η ερώτηση, δυστυχώς δεν έχω την απάντηση. Αν πω ναι μπορεί να υπάρξει αποσταθεροποίηση και δεν ξέρω τι αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει. Αν πω όχι ο κόσμος και ειδικά ο μέσος Ελληνας έχει φτάσει στον πάτο της κατάστασης και δεν πάει άλλο. Ο μέσος Ελληνας που τα έχει χάσει όλα λέγει και τι περισσότερο θα μου πάρουν; Αλλά από την άλλη μεριά διακυβεύονται κάποια πράγματα. Προσωπικά εγώ θα έλεγα ναι να πάει σε γενικές εκλογές κι ό,τι γίνει, αλλά και πάλι δεν είναι εύκολο, είναι αντικρουόμενες οι απόψεις και δεν θα μπορούσα να απαντήσω εκατό τοις εκατό υπέρ της μιας ή της άλλης θέσης».
Ο επιχειρηματίας Νίκος Ανδριώτης είπε «πιστεύω ότι οι Ελληνες ξέρουν πώς ψηφίζουν ανεξάρτητα από αυτά που λένε όταν κάποιος τους μιλά στον δρόμο ή όταν βγαίνουν στην τηλεόραση. Τα αποτελέσματα ήταν ευχάριστα για το γεγονός ότι έδειξαν οι Ελληνες ότι δεν είναι ευχαριστημένοι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, αλλά παράλληλα ψήφισαν ψύχραιμα και έδειξαν ότι η σταθερότητα που χρειάζεται για να πάμε στο σωστό δρόμο είναι απαραίτητη και δεν έπεσαν θύματα αυτών που τους έλεγαν πράγματα τα οποία δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν όσον αφορά την οικονομική κατάσταση. Τα φεύγομε από ΝΑΤΟ, από ευρώ τα έχομε ακούσει πολλά χρόνια πριν εμείς που έχομε ηλικία και αποδείχθηκαν όχι μόνο ψεύτικα αλλά και επικίνδυνα για την Ελλάδα». Για τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής είπε ότι «είναι σοβαρό το θέμα και να δουν μήπως ήταν λάθος οι χειρισμοί, ειδικά τα Μέσα Ενημέρωσης που δεν τους επέτρεψαν να βγουν και να πουν και τη δική τους θέση θα μπορούσαν από μόνοι τους να πάθουν ζημιά. Τους ηρωοποίησαν με το να τους αποκλείσουν».
Ο καθηγητής του Harvard Αλέξης Μητσιάλης είπε ότι «τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, οι Ευρωεκλογές χρησιμοποιούνται και ως ένα είδος διαμαρτυρίας. Λόγω των μέτρων λιτότητας θα περίμενε κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πάει πολύ παραπάνω, αλλά βλέπω ότι ο περισσότερος κόσμος έχει καταλάβει ουσιαστικά ότι χρειάζονταν αυτά τα μέτρα, αν είναι το σωστό ή όχι δεν είμαι ειδικός να το κρίνω». Αν πρέπει να πάει σε γενικές εκλογές, είπε «δεν νομίζω, γιατί να πάει σε γενικές εκλογές; Να γίνουν στην ώρα τους, είμαι υπέρ της κανονικότητας».
Ο επιχειρηματίας Χρήστος Τομαράς είπε «νομίζω ότι το αποτέλεσμα κατά κάποιο τρόπο ήταν αυτό που περιμέναμε. Ο κόσμος στενοχωρημένος, αγανακτισμένος, απογοητευμένος από τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τούτη την ώρα έχει καταλήξει στο να πηγαίνει εδώ κι εκεί. Κι έτσι βλέπομε μια εικόνα διαφορετική, τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ένα τρίτο και τέταρτο κόμμα στο παρελθόν όταν τα πράγματα ήταν διαφορετικά και κυβερνούσε ο δικομματισμός τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πρωτιά και τούτο διότι δεν είναι όλοι δικοί του, αλλά είναι άνθρωποι οι οποίοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους με το να προσχωρούν προς τη δική του κατεύθυνση. Οτι πρόκειται περί κάποιου αξιόλογου ανθρώπου αυτή είναι η αλήθεια γιατί δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την πραγματικότητα. Ο κ. Τσίπρας είναι νέος, ζωηρός, ενδιαφέρον, μοντέρνος κάπως, χωρίς γραβάτα, προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Μάλιστα έχω κι ένα ανιψιό που είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λέγεται Κώστας Ησυχος και θα κάνει αύριο δηλώσεις στο CNN διότι είναι αγγλόφωνος και επειδή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει τις δηλώσεις του στα αγγλικά με εύγλωττο τρόπο». Για τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, είπε «κι αυτό είναι μέρος της όλης απογοήτευσης θα έλεγα και μάλιστα βλέπω αξιόλογους ανθρώπους στρατηγούς, καθηγητές, ανθρώπους του πνεύματος, δεν είναι ακραίοι αλλά έχουν καταλήξει εκεί διότι αναζητούν ένα καταφύγιο, ένα χώρο που θα τους εκφράζει τουλάχιστον εν μέρει. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση όπως την παρουσιάζουν διότι δεν έχει αποδειχτεί τίποτε το οποίο είναι εγκληματικό τουλάχιστον, και κακώς η ηγεσία της που παραμένει στη φυλακή. Εστω και φυλακισμένος ο κ. Μιχαλολιάκος κατάφερε πολλά, κατάφερε να επιβιώσει και να φανεί ένας αξιόλογος παράγοντας».
Πιστεύει ότι δεν πρέπει να πάει η Ελλάδα σε βουλευτικές εκλογές. Είπε ότι «νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει και ορισμένα παρατράγουδα κρατά το τιμόνι όσο μπορεί. Βέβαια θα του μπει το αγκάθι του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή επειδή κρέμεται σ’ αυτόν, εννοώ τον Βενιζέλο, κι οπωσδήποτε θα αναγκασθεί να υπόκειται και να υποκύπτει στις δικές του αξιώσεις και ίσως να μην έχει την ευχέρεια να λειτουργήσει αλλά πιστεύω ότι θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, μέχρι το 2015, εκτός αν συμβεί κάτι το πολύ δραστικό δεν πάρει στη Βουλή τις ψήφους που χρειάζεται και πέσει η κυβέρνηση».
Ο επιχειρηματίας Βασίλης Κώτσαλος είπε «νομίζω το αποτέλεσμα είναι μία εξωτερίκευση των αγανακτισμένων διότι η λιτότητα κράτησε περισσότερο από ό,τι πίστευε ο ελληνικός λαός. Στοίχισε οικονομικά στον απλό πολίτη, στην μικρομεσαία τάξη περισσότερο από ό,τι περίμενε. Εμείς έχομε προσωπική εμπειρία από συγγενικά μας πρόσωπα τα οποία δυσκολεύονται να πάνε στη μαρκέτα για να αγοράσουν τα απαραίτητα». Για τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής είπε «προσωπικά δεν το περίμενα, αλλά από ό,τι βλέπω δεν το περίμενε γενικά και η κοινή γνώμη. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και δεν πιστεύει πλέον σε υποσχέσεις. Εχει την εμπειρία τα τελευταία σαράντα χρόνια και ό,τι κακό προήλθε ήταν μέσα από τα κόμματα. Βλέπουμε επιφανή ονόματα Τσοχατζόπουλο, Παπαντωνίου, που εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους σε βάρος του ελληνικού λαού». Είπε επίσης ότι «δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να πάει η Ελλάδα σε βουλευτικές εκλογές τώρα».
Ο επιχειρηματίας Κώστας Χατζηστεφανίδης είπε ότι «το αποτέλεσμα ήταν μάλλον το αναμενόμενο. Ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, αλλά έχει ακόμα εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι θα τα βγάλει πέρα, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για εκλογές». Για τη Χρυσή Αυγή είπε ότι «είναι μία ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο κατεστημένο, αλλά είναι γενικό το φαινόμενο για ολόκληρη την Ευρώπη». Πρόσθεσε επίσης ότι «θα ήταν καταστρεπτικό να πήγαινε η Ελλάδα σε βουλευτικές εκλογές, κι αν ακόμα έβγαινε η ίδια κυβέρνηση θα ήταν μεγάλη περιπέτεια».
Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Τσούμπανος είπε ότι «θα μπορούσαν να ήταν και χειρότερα τα πράγματα, τα αποτελέσματα δεν ευνόησαν και τόσο πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ που περίμενε ο κόσμος. Η διαφορά του 4% δεν είναι και τόσο μεγάλη. Νομίζω ότι από τώρα μέχρι τις επόμενες εκλογές οι οποίες μπορεί να γίνουν με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας νομίζω ότι τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα θα μπορέσουν να γεφυρώσουν τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με προβλημάτισαν τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν ήταν μονάχα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, ιδίως στη Γαλλία». Τόνισε «δύο φορές όχι, η Ελλάδα δεν πρέπει να πάει σε βουλευτικές εκλογές τώρα».
Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Ματθαίος είπε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ο σηματοδότης μιας καινούργιας τάξεως πραγμάτων για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Η αγανάκτηση των λαών με τη αστρονομική διαφορά των αγαθών της γης μεταξύ των υπερπλουσίων και πολύ φτωχών πρέπει να αρχίσει και να προβληματίζει τους πολιτικούς που άλλα υπόσχονται και άλλα πραγματοποιούν.
Η εργασία, η ανασφάλεια και το βλέμμα για ένα καλύτερο αύριο είναι τα κύρια σημεία που οι πολιτικοί πρέπει να επισημάνουν και διορθώσουν τις αμαρτίες που έφτασαν τον κόσμο στην απελπισία για να εκλέξουν τα άκρα όπως η Χρυσή Αυγή.
Η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλεί πάντοτε το χρόνο της θητείας που της έχει ανατεθεί από το λαό στις εκλογές».
Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, ανέφερε ότι «κέρδισαν οι μνημονιακές δυνάμεις, ενώ περιμέναμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε άνοδο δεν έγινε, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αύξηση της Χρυσής Αυγής για το οποίο πιστεύω ότι είναι μία ψήφος διαμαρτυρίας ενάντια στον εκφυλισμό που υπάρχει στην Ελλάδα. Βλέπομε ότι αυτή τη στιγμή ξεπουλιούνται τα πάντα, ότι η Ελλάδα έχει γίνει υποχείριο βασικά της Γερμανίας να μην λέμε της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι ο κόσμος επέλεξε για τις Ευρωεκλογές αυτούς που θεώρησε αντιμνημονιακούς και βέβαια έκπληξη αποτελεί η μη αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω ότι αυτό ήταν ένα χτύπημα το οποίο σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις μέσα στο κόμμα το οποίο δεν είναι αμιγές, αλλά ένας συμφερτός διαφόρων ιδεολογιών». Για το αν θα πρέπει να πάει η Ελλάδα σε γενικές εκλογές, είπε «στο σημείο που βρίσκεται η Ελλάδα δεν θα βοηθήσουν, αν και είναι κι αυτό μία λύση για αν σταματήσει το ξεπούλημα της χώρας».
Ο επιχειρηματίας Χάρης Κάλλας είπε ότι «νομίζω ότι αυτές οι εκλογές έγιναν με σοφία και με λογική. Κακώς αυτοί που απείχαν διότι στη δημοκρατία ένα όπλο έχουμε, την ψήφο, και εάν δεν συμμετάσχουμε στις εκλογές δεν έχομε να πούμε τίποτε μετά. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα πρόβλημα αλλά συνάμα και μία ειδοποίηση να ξυπνήσουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.» Τόνισε ότι «δεν πρέπει να γίνουν εκλογές τώρα, ο κόσμος αυτό το πρόσεξε πολύ καθαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εξηγήσει τι θέλει να κάνει».
Ο επιχειρηματίας Κώστας Τραβαγιάκης είπε πως «ο κόσμος προσπάθησε να δώσει ένα μήνυμα, αλλά εκείνο που με απογοητεύει είναι ότι οι πολιτικοί συνδυάζουν τις Ευρωεκλογές με τις κανονικές εκλογές και δημιουργείται μία αχρείαστη πόλωση». Τόνισε ότι «τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής είναι ένα πολιτικό σφάλμα διότι από τη στιγμή που άρχισε να δημιουργείται δεν έδωσαν στον κόσμο να καταλάβει τι είναι η Χρυσή Αυγή με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί αυτό το φαινόμενο. Υπάρχει μία άνοδος της Ακροδεξιάς σ’ όλη την Ευρώπη κι αυτό είναι που ανησυχεί». Επεσήμανε ότι «με κανένα τρόπο δεν πρέπει να πάει η Ελλάδα σε βουλευτικές εκλογές διότι έχει κάπως σταθεροποιηθεί η πολιτική κρίση και πρέπει να τελειώσει αυτή την τετραετία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου