Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Πρακτικά Fed: Σε συναγερμό για ύφεση και απασχόληση από την τραπεζική κρίση

Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου, 2023

Διχογνωμία ανάμεσα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την αύξηση των επιτοκίων

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ και η τραπεζική κρίση που ακολούθησε όπως ήταν αναμενόμενο ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τους αξιωματούχους της αμερικανική κεντρικής τράπεζας στην τελευταία συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν ότι η τραπεζική κρίση θα προκαλέσει μια ήπια ύφεση προς τα τέλη του έτους, ενώ ανησυχούν μήπως επηρεάσει και τις προοπτικές της απασχόλησης.

Αναφορικά με την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να επέλθει στα επόμενα δύο έτη, ενώ για το 2023 συγκλίνουν ότι θα το ολοκληρώσει με ρυθμό μόλις 0,4%.

«Λύγισε» στο τέλος η Wall Street

Η διχογνωμία για τα επιτόκια

Από τα πρακτικά επίσης προκύπτει ότι υπήρχε διχογνωμία αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων.

Κάποιοι εκ των αξιωματούχων ήθελαν να προτείνουν αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ωστόσο η τραπεζική κρίση δεν άφησε κανένα περιθώριο για μια τέτοια επιθετική αύξηση και εντέλει συμβιβάσθηκαν με την επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσεως που αποφασίσθηκε (διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο της Federal Reserve στο εύρος του 4,75%-5%).

Από την άλλη υπήρχε μερίδα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής που δεν ήθελαν να αυξηθούν τα επιτόκια, φοβούμενοι ότι θα επιδεινωθεί η τραπεζική κρίση.

Έπειτα από διαβούλευση των συμμετεχόντων, σχεδόν άπαντες συμφώνησαν ότι η αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών και της Fed ήταν άμεση και αποτελεσματική και έτσι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Η Fed έχει «συμβάλει στην καταπράυνση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο και στην υποβάθμιση των βραχυπρόθεσμων κινδύνων για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό», αναφέρεται στα πρακτικά και κάπως έτσι προέκυψε η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% παρά τη νέα αβεβαιότητα που προέκυψε για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Ο πληθωρισμός

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, τα μέλη της επιτροπής καθορισμού της νομισματικής πολιτικής της Fed διατηρούν τον προβληματισμό τους καθώς «παρέμεινε αρκετά πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Επιτροπής του 2%» και οι αξιωματούχοι της Fed «συμφώνησαν  ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό παρείχαν λίγες ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν με ρυθμό επαρκή για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος χρόνου».

Ο τραπεζικός κλάδος έχει σταθεροποιηθεί από τον περασμένο μήνα, αν και οι αξιωματούχοι της Fed παρακολουθούν με προσοχή για σημάδια σύσφιξης των πιστωτικών όρων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παύση των επιτοκιακών αυξήσεων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Στα πρακτικά καθίσταται σαφής αυτή η ανησυχία, με τους παράγοντες της αγοράς να αναφέρουν στη Fed ότι οι πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο  «πιθανότατα θα οδηγήσουν σε υποχώρηση του τραπεζικού δανεισμού, η οποία δεν θα αντικατοπτρίζεται στους περισσότερους δείκτες των οικονομικών συνθηκών».

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου