Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.

Προτού καταλήξουν στην Τανάγρα, όπου πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή υποδοχής, τα έξι μαχητικά πέταξαν πάνω τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στην Τανάγρα, το «παρών» στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή υποδοχής των πρώτων έξι μαχητικών «Rafale» απαντώντας σε ερώτηση διεθνών Μέσων Ενημέρωσης ανέφερε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση στις δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά από μία δεκαετία λιτότητας είμαστε και πάλι σε θέση να αναβαθμίσουμε τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Η άφιξη των 6 ‘Rafale’, σε χρόνο ρεκόρ από τη στιγμή που ελήφθη η πολιτική απόφαση για την απόκτησή τους, αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να επενδύουμε συνεχώς στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, πάντα με απόλυτο σεβασμό στη δημοσιονομική θέση στην οποία βρισκόμαστε».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως αυτή είναι και μια έκφανση της πολύ σημαντικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας με τη Γαλλία.

«Οπως γνωρίζετε, η υπογραφή της συμφωνίας για τη στρατηγική εταιρική σχέση πέρσι ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε να τεθούν τα θεμέλια αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας, η οποία μπορεί πάντα να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα να επιτρέψει στην Ευρώπη να οικοδομήσει τη δική της στρατηγική αυτονομία», επισήμανε.

Για μια «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, τα «Rafale» ήρθαν «για να κάνουν τη διαφορά στους συσχετισμούς δυνάμεων στους ουρανούς». «Είναι μια μέρα που δικαιούμαι να αισθάνομαι περήφανος και συγκινημένος αλλά όχι ικανοποιημένος ακόμη – πρέπει να γίνουν κι άλλα» συμπλήρωσε.

«Η προσπάθεια να θωρακιστεί η Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται και δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια για να επαναπαύεται κανείς» υπογράμμισε ο Υπουργός και συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν για να επιτευχθεί τόσο σύντομα η πρόκτηση των αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία «κάτω από αντίξοες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «συνθήκες».

Εκτός από τα έξι αεροσκάφη, όπως τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «είναι πλέον σε ανάπτυξη στην Τανάγρα και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και όλο το πλέγμα επίγειας υποστήριξης και το προσωπικό, τους τεχνικούς εδάφους» που είναι αναγκαία προϋπόθεση «για την πλήρη ένταξη των ‘Rafale’ στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε «θερμά συγχαρητήρια» σε όλους όσοι δούλεψαν για να έρθουν στην Ελλάδα τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη «Rafale».

«Ήταν», είπε, «μια προσπάθεια που έγινε τάχιστα» ενώ επισήμανε «ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν το μέλλον τους βασιζόμενο σε ένα σταθερό παρόν».

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο -συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021- από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλου και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Η πρόκτησή τους θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν.

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη «Rafale». Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών «Rafale».

Τα δύο από τα έξι «Rafale» που ήρθαν σήμερα στην Ελλάδα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα είναι μονοθέσια.

Ηδη, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Τα μαχητικά «Rafale» έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου