Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Η Fed «παίρνει το όπλο» της

 Κυριακή, 30 Ιανουαρίου, 2022

Γιώργος Κανελλόπουλος

Ακόμα πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων εξετάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον μεγάλο κίνδυνο του πληθωρισμού, που στη χώρα έχει φτάσει το 7% σε ετήσια βάση. Αυτό το μήνυμα έστειλε ουσιαστικά ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Τετάρτης για τη νομισματική πολιτική δεν απέκλεισε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από όσες περιμένουν τώρα οι αγορές.

Μέχρι τώρα είχε δημιουργηθεί η προσδοκία ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια, από το εύρος του 0% έως 0,25% που είναι σήμερα, κατά τέσσερις φορές. Αρχής γενομένης από τον Μάρτιο και στη συνέχεια τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Τώρα ο Πάουελ αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνουν και άλλες αυξήσεις εκτός από αυτές. Η Fed έχει προγραμματισμένες άλλες επτά συναντήσεις χάραξης νομισματικής πολιτικής φέτος, τον Μάρτιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Μια αύξηση των επιτοκίων θα ήταν η πρώτη της κεντρικής τράπεζας από το 2018. Οι επικριτές της πολιτικής που ακολουθείται λένε ότι η Fed άργησε πολύ να δράσει και τώρα βρίσκεται πίσω από την καμπύλη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αν και τα βασικά οικονομικά μεγέθη δεν υποστηρίζουν αυτή την άποψη σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Επιπλέον ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed έχουν συζητήσει δημόσια μήπως θα έπρεπε να αυξήσουν τα επιτόκια περισσότερο φέτος από ό,τι προβλεπόταν αρχικά. «Θα χρειαστεί να είμαστε ευκίνητοι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλο το φάσμα των εύλογων αποτελεσμάτων» είπε ο Πάουελ χρησιμοποιώντας τη συνήθη φρασεολογία κεντρικών τραπεζιτών για να στείλει μήνυμα στις αγορές.

«Θα παραμείνουμε προσεκτικοί με τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ο υψηλός πληθωρισμός να είναι πιο επίμονος από το αναμενόμενο, και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε όπως αρμόζει» σημείωσε δίνοντας το σήμα για τις αυξήσεις των επιτοκίων. Τα μέλη της Fed ψήφισαν ομόφωνα για την πολιτική που ανακοίνωσε ο Πάουελ, χωρίς να υπάρχουν διχογνωμίες.

Ο στόχος του 2%

Ο Πάουελ είπε πως η οικονομία είναι πολύ ισχυρότερη τώρα από ό,τι το 2015, όταν η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε για τελευταία φορά έναν κύκλο ανόδου των επιτοκίων, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν «πολύ πάνω» από τον στόχο του 2% της Fed και ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. «Αυτές οι διαφορές είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον κατάλληλο ρυθμό προσαρμογής της πολιτικής» είπε. «Πιστεύω ότι υπάρχει αρκετός χώρος για αύξηση των επιτοκίων χωρίς να απειλείται η αγορά εργασίας» πρόσθεσε.

Ο Πάουελ αρνήθηκε επίσης να πει εάν η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα κάποια στιγμή φέτος, αντί να κάνει αυξήσεις κατά 0,25%, όπως συνήθως γίνεται τις περισσότερες φορές από τις κεντρικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι έχουν περάσει περισσότερες από δύο δεκαετίες από την τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά περισσότερο από 0,25% σύμφωνα με στοιχεία από τους «Financial Times».

Ο πρόεδρος της Fed επισήμανε ακόμα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είχαν ακόμη πάρει τις τελικές τους αποφάσεις. Επισήμανε όμως τα στοιχεία της οικονομίας, αφού «το 2015, το 2016, το 2017, το 2018, όταν ανεβάζαμε τα επιτόκια, ο πληθωρισμός ήταν πολύ κοντά στο 2%, ακόμα και κάτω», είπε. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στο χαμηλό ποσοστό ανεργίας και στην ισχυρή ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ παρά τα προβλήματα της πανδημίας. Ο στόχος για πληθωρισμό 2% επετεύχθη ήδη από πέρσι και η Fed την Τετάρτη σημείωσε ότι το ποσοστό ανεργίας, το οποίο τώρα κυμαίνεται λίγο κάτω από το 4%, είχε μειωθεί «σημαντικά», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

O.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου