Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Τα παιδία παίζει… την κολοκυθιά και 3 δισ. ευρώ από φόρους…

 Κυριακή, 30 Ιανουαρίου, 2022

Δημήτρης Στεργίου

Μιας κακοκαιρίας μύρια όσα έπονται με «συγνώμη», με αλληδιαψευδόμενες ανακοινώσεις και με επιστολές προς τους δημάρχους και περιφερειάρχες για αυτονότητα, αλλά όμως χωρίς την υπενθύμιση των συνταγματικών υποχρεώσεων και του δικαστικού και διοικητικού ελέγχου των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, και, κυρίως, των 3 δισ. ευρώ που χορηγούνται ετησίως από τους φορολογουμένους.

Ο αρμόδιος υπουργός… Κλιματικής Κρίσης ζητεί συγνώμη από τους εγκλωβισμένους που αψήφισαν, ανεμπόδιστα, προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα και μαινόμενες χιονοκαταγίδες, η Α.Ε. «Αττικές Διαδρομές» με ανακοίνωσή της εντοπίζει τα αίτια της κρίσης στο υπουργείο που ιδρύθηκε για την αντιμετώπιση τάχα … Κλιματικής Κρίσης, το υπουργείο … Κλιματικής Κρίσης με ανακοίνωσή του … διαψεύδει την εταιρεία «Αττικές Διαδρομές» κι εκείνη με δεύτερη ανακοίνωση, αποκαθιστά, όπως τονίζει «την πραγματική διάσταση των γεγονότων αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης και της διακοπής της κυκλοφορίας της Αττικής Οδού κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ», επισημαίνοντας μάλιστα ότι όλα αυτά «αναγράφονται στα πρακτικά των συντονιστικών συσκέψεων υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας» που την … διαψεύδει. Ότι, δηλαδή, έθεσε εξαρχής ρητώς αιτήματα προληπτικής απαγόρευσης των φορτηγών – βαρέων οχημάτων από το βράδυ της Κυριακής 23 Ιανουαρίου (όπως είχε αποφασισθεί σε αντίστοιχες συγκυρίες στο παρελθόν).

Και το «παιχνίδι» της κολοκυθιάς ολοκληρώθηκε, προς στιγμήν, με μιαν άλλη … εύκολη συνέχεια, δηλαδή με την … επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα προς τους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας από τους οποίους ζητεί να μην επαναληφθούν οι «όποιες δυσλειτουργίες παρατηρήθηκαν στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Μάλιστα, στην επιστολή αυτή ο αρμόδιος υπουργός ζητεί από τους δημάρχους και περιφερειάρχες να κάνουν τα αυτονόητα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους συνεχώς και ακαταπαύστως.

Συγκεκριμένα, ζητεί να «επιταχυνθούν οι αποχιονισμοί σε όλους τους δήμους που επλήγησαν από την πρόσφατη χιονόπτωση, να καθαρισθούν τα φρεάτια καθώς και να απομακρυνθούν κλαδιά και πεσμένα δέντρα για να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα ενόψει των αναμενόμενων ισχυρών βροχοπτώσεων». Σημειώνεται ότι η επιστολή αυτή είναι συνέχεια μιας άλλης που εστάλη στις 20 Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή λίγο πριν από το κύμα κακοκαιρίας «Ελπίδα», αλλά μάλλον καταχωνιάστηκε κι αυτή στα … χιόνια!!!

Έτσι όμως δεν γίνεται … «προκοπή»!

Αλλά, με συγνώμη, με επιστολές, ανακοινώσεις αλληδιαψευδόμενες δεν «γίνεται προκοπή», όπως έλεγε ο πατέρας μου, όπως με «μπούρδες δεν βάφονται αυγά»”. Προκοπή και στον τάλανα χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερο βαθμού, εξασφαλίζεται πάλι με πραγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι με ανούσιες ασκήσεις επί χάρτου, όπως είναι τα γνωστά εκκωφαντικά διατυμπανισθέντα, αλλά «κούφια» «Σχέδια Καποδίστριας» και, «Καλλικράτης», που έχουν οδηγήσει την ύπαιθρο χώρα σε εφιαλτική ερημία!

Οι επιστολές του κ. Πέτσα καταδεικνύουν την πολλοστή, συνεχή και παταγώδη αποτυχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων από την εφαρμογή των «Σχεδίων» αυτών, τα οποία ενδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο το κυρίαρχο μοντέλο της συγκεντρωτικής εξουσίας και ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τον συμπληρωματικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία απλώς ήταν και είναι, κυρίως, εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.

Αλλοιώθηκε ο συνταγματικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Έτσι, και με αυτές τις «μεταρρυθμίσεις» αλλοιώθηκε το περιεχόμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει καθορίσει το Σύνταγμα, ότι δηλαδή στόχος, υποχρέωση είναι η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων με τρόπο που να οδηγεί στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, δηλαδή την προώθηση και εξυπηρέτηση των τοπικών υποθέσεων και συμφερόντων. Αλλά, αλλοιώθηκε και ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας (άρθρο 75 του Νόμου 3463/2006), με τον οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά θεματική συστηματοποίηση των αρμοδιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Συγκεκριμένα, αναφέρει τα ακόλουθα: : «Οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας».

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι και η Πολιτική Προστασία: Συγκεκριμένα, οι αρμοδιότητες των Δήμων αφορούν, κυρίως στους τομείς: 1) Ανάπτυξης 2) Περιβάλλοντος 3) Ποιότητας ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των πόλεων και των οικισμών 4) Απασχόλησης 5) Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης 6) Παιδείας, Πολιτισμού κα Αθλητισμού 7) Πολιτικής Προστασίας Οι Δήμοι και οι Κοινότητες ασκούν επίσης, σε τοπικό επίπεδο, κρατικού χαρακτήρα αρμοδιότητες, οι οποίες τους έχουν ανατεθεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με βασικές αρχές, όπως προαναφέρθηκε, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να τηρούνται κατά την κατανομή και την άσκηση αρμοδιοτήτων, να είναι η αρχή της επικουρικότητας και η αρχή της εγγύτητας.

Η άσκηση της τοπικής δημόσιας διοίκησης από τους ΟΤΑ συνεπάγεται το δικαίωμα του κράτους να ρυθμίζει νομοθετικά την οργάνωση και λειτουργία των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και το δικαίωμα του να ελέγχει με διοικητικά ή δικαστικά όργανα την τήρηση των νόμων από αυτά.

3 δισ. ευρώ ετησίως από τους φορολογουμένους για τους ΟΤΑ

Κι αντί, λοιπόν, να υπογραμμίζει όλα αυτά ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες και να τους ελέγχει διοικητικά και δικαστικά για τις «δυσλειτουργίες», ζητεί να καθαρίσουν τα φρεάτια και τους δρόμους από τα … δέντρα, χωρίς να υπενθυμίζει ότι οι δημότες, ως φορολογούμενοι, γεμίζουν τα ταμεία των οργανισμών Τοπικής αυτοδιοοίκησης με 3 περίπου δισ. ευρώ ετησίως με τη μορφή των περιβόητων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), οι οποίοι προέρχονται από τις ακόλουθες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού:

α) Από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Ν.Π.) σε ποσοστό 20% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού.

β)Από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) σε ποσοστό 12% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού.

γ) Από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό 50% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού.

Επίσης, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) των Περιφερειών προέρχονται από τις παρακάτω πηγές εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού:

α) Από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Ν.Π.) σε ποσοστό 2,40% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού.

β)Από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) σε ποσοστό 4% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης επί του Προϋπολογισμού του 2022, το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό πόρων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήλθε σε 3 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,9 δισ. ευρώ προς τους Δήμους, 0,7 δισ. ευρώ προς τις Περιφέρειες και ένα πρόσθετο ποσό 0,4 δισ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου