Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

«Made in Greece» με ιστορία από το 1865: Η Pyramis πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η Πίτσος

 

φωτ. Shutterstock

Ζήτημα ορισμένων μηνών αποτελεί η έναρξη παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών από τη νέα μονάδα της Pyramis Μεταλλουργία στα Οινόφυτα. Το εργοστάσιο θα περιλαμβάνει εξοπλισμό της πρώην Πίτσος που βρισκόταν στην περιοχή του Ρέντη, ενώ σε αυτό θα απασχολούνται και ορισμένοι εργαζόμενοι της ιστορικής βιομηχανίας που κατέβασε ρολά το 2020. Η συνέχιση της δραστηριότητας της Πίτσος, εν προκειμένω μέσω της Πυραμίς, αποτελεί προσωπικό «στοίχημα» του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Πυραμίς Μεταλλουργία Νίκου Μπακατσέλου.

Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», η παραγωγή στην Ελλάδα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και για τη δημιουργία ακόμα μιας πηγής μελλοντικής ανάπτυξης για την οικονομία. «Είναι κάτι που είχαμε στο παρελθόν και που με τον κατάλληλο συνδυασμό πολιτικών και βούλησης μπορεί να επιστρέψει» έχει σημειώσει.  

Το restart της Πίτσος που σημαίνει πρακτικά τη δημιουργία μιας νέας μονάδας με νέα προϊοντική γκάμα από την Pyramis, δεν ήταν δεδομένο. Αρχικά, δεδομένο ήταν μόνο το λουκέτο το 2018, ύστερα από 115 χρόνια λειτουργίας της ιστορικής βιομηχανίας. Κι αυτό σε συνέχεια της απόφασης της διοίκησης της ελληνικής θυγατρικής της γερμανικής BSH για μεταφορά της παραγωγής της στην Τουρκία και για διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας της μονάδας το 2018. Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο Νίκος Μπακατσέλος ως ενδιαφερόμενος για την επαναλειτουργία της μονάδας και για διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους των εργαζομένων της. Χρειάστηκε να λάβουν χώρα, σκληρές ως ένα βαθμό, διαπραγματεύσεις μεταξύ του επικεφαλής της Pyramis και των Γερμανών, ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.  

Η επαναλειτουργία 

Πλέον την επόμενη άνοιξη αναμένεται η νέα μονάδα να ξεκινήσει την λειτουργία της, καθιστώντας την Pyramis ως την μοναδική ελληνική εταιρεία με αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών.  

Το εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί, αρχικά, σε πιλοτική φάση στα τέλη του προσεχούς Μαρτίου και για τον σκοπό αυτό τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσει η μεταφορά στα Οινόφυτα του αναγκαίου εξοπλισμού. Σε πρώτη φάση, η μονάδα θα παράγει εστίες κουζίνας και θα ακολουθήσει η παραγωγή φούρνων και απορροφητήρων με την επωνυμία «Pyramis». Προηγήθηκε αναζήτηση αρκετών μηνών για τον εντοπισμό και απόκτηση, μέσω leasing, του κατάλληλου χώρου στα Οινόφυτα, όπου θα μεταφερθεί ο εξοπλισμός της πρώην Πίτσος, όπως και νέα μηχανήματα. Το επενδυτικό πλάνο της Pyramis για τη «νέα Πίτσος» είναι συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα πενταετίας με νέα προϊόντα και ενίσχυση της δραστηριότητας.    

Τι έχει προηγηθεί 

Η επανεκκίνηση της Πίτσος, μέσω της εταιρείας Πυραμίς, γράφει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της βιομηχανίας, της οποίας τα πρώτα βήματα εντοπίζονται το 1865. Εκείνη τη χρονιά, η οικογένεια Πίτσου ίδρυσε την «Πίτσος», ένα μικρό κατάστημα στην οδό Περικλέους στην Αθήνα, όπου κατασκευάζονταν μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως ψυγεία νερού και αργότερα γκαζιέρες και θερμάστρες, αλλά και θερμοσίφωνες λαδιού. Κατά τον Μεσοπόλεμο, η επιχείρηση μετακόμισε στους Αμπελοκήπους και μερικά χρόνια αργότερα, τα ηνία ανέλαβε η δεύτερη γενιά και ο Απόστολος Πίτσος. «Δείτε μία γκαζιέρα Πίτσος, προτού αγοράσετε», αναφέρει μία διαφήμιση του 1940. 

Ο εξηλεκτρισμός κατ’ αρχήν των μεγάλων αστικών κέντρων και των πόλεων που διέθεταν ανεπτυγμένη ήδη βιομηχανία, ενίσχυσε τη ζήτηση για ηλεκτρικές συσκευές, με την Πίτσος να κατασκευάζει το 1959 εργοστάσιο στην περιοχή του Ρέντη. Ηδη, στη συγκεκριμένη αγορά δραστηριοποιούνταν δύο ακόμη ιστορικές εταιρείες, η Izola και η Eskimo. Στη συνέχεια, η Πίτσος προχώρησε στην παραγωγή καταψυκτών, ηλεκτρικών κουζινών, το 1968 ξεκίνησε να κατασκευάζει ασπρόμαυρες τηλεοράσεις, λάνσαρε το 1971 τους τηλεοπτικούς δέκτες με τηλεχειριστήριο, ενώ είχε φτάσει να κατασκευάζει ακόμη και επαγγελματικά τρίκυκλα. 

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο Απόστολος Πίτσος, με σπουδές μηχανολόγου στο Αουε της Γερμανίας, ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη Siemens. Το 1977 ο γερμανικός όμιλος Bosch – Siemens Hausgeräte GmbH εξαγόρασε το 60% της Πίτσος, με τη Siemens A.E. Hellas να αποκτά το 20% της ελληνικής εταιρείας. Η είσοδος των Γερμανών οδηγεί σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την Πίτσος, η οποία ξεκινάει την παραγωγή ψυγείων No Frost. Το 1996 η εταιρεία μετονομάστηκε σε BSP ΑΒΕ (από τα αρχικά των Bosch, Siemens, Pitsos) και το 2001 η νέα της επωνυμία θα μετατραπεί σε BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ. To 2012 ολοκληρώθηκε η συμφωνία συμβιβασμού του Δημοσίου με τη Siemens που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση και επέκταση του εργοστασίου της BSH Hellas μέσω επένδυσης άνω των 60 εκατ. ευρώ. 

Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία επιχείρησε, εκείνη την περίοδο, να μετεγκατασταθεί στη Μαγούλα Αττικής, εγχείρημα που μπλόκαρε ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας. Η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας και η απειλή της εξόδου από την Ευρωζώνη οδήγησαν πολύ γρήγορα την ΒSH να αναθεωρήσει την αρχική απόφασή της. Τον Σεπτέμβριο του 2014 από τη σύμπραξη της BSH αποχώρησε η Siemens, απομένοντας έτσι η υποχρέωση συμμόρφωσης προς τη συμφωνία Siemens – ελληνικού Δημοσίου στην Bosch.  

Τον Οκτώβριο του 2017 η διοίκηση της BSH Hellas, που είχε αποφασίσει να μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία, έκανε γνωστό ότι το 2018 το εργοστάσιό της θα πάψει την παραγωγική δραστηριότητά του, προτείνοντας στους εργαζομένους της να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. 

O.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου