Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Footgate: Σκάνδαλο μεγατόνων στο Βέλγιο

 Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου, 2022

Οι Αρχές της χώρας ξετυλίγουν ένα μεγάλο κουβάρι διαφθοράς με εμπλεκόμενα πολλά και «βαριά» ονόματα

Ολο και µεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο διαφθοράς στο βελγικό ποδόσφαιρο, με τις Αρχές να έχουν ετοιμάσει πολύ μακριά λίστα γεμάτη «βαριά» ονόματα που θα περάσουν από το σκαμνί του δικαστηρίου. Η υπόθεση εμπλέκει παράγοντες από σχεδόν όλες τις μεγάλες ομάδες του ποδοσφαίρου στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κορυφαίοι παράγοντες των Μπριζ, Σταντάρ Λιέγης, Γάνδης, Σαρλερουά, ένας πρώην προπονητής της Αντερλεχτ, ο τεχνικός διευθυντής της FIFAΣτέφεν Μάρτενς, και άλλοι, όπως ατζέντηδες και διαιτητές, βρίσκονται μεταξύ των, ούτε λίγο ούτε πολύ, 57 υπόπτων για διαφθορά και δωροδοκίες, σε μια πολυετή έρευνα που κρατάει κάποιους από αυτούς προφυλακισμένους.

Οι κατηγορίες αφορούν οργανωμένο έγκλημα, με ξέπλυμα χρήματος, απάτες, πλαστογραφίες, δωροδοκίες, φοροδιαφυγή κ.λπ. Η υπόθεση έχει πολλά και δαιδαλώδη παρακλάδια, όπως και πολλά… ονόματα, καθώς αναφέρεται ως Footgate, Σκάνδαλο Ενροτέ, επιχείρηση Καθαρά Χέρια ή επισήμως επιχείρηση Ζερό. Το όνομα Ενροτέ προέρχεται από τον περιβόητο ατζέντη Κριστόφ Ενροτέ, αλλά αναμεμιγμένοι φέρεται να είναι και αρκετοί ακόμη ατζέντηδες ποδοσφαιριστών.

Πότε ξεκίνησε το σκάνδαλο Ενροτέ

Η ιστορία ξεκίνησε το 2017 από καταγγελία του βελγικού ΣΔΟΕ για ύποπτες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, με το αποκορύφωμα στα τέλη του 2018 και τη σύλληψη 32 ατόμων εντός Βελγίου και άλλων τεσσάρων στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων ερευνών και στην Κύπρο. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 23 από αυτούς.

Η έρευνα όμως προχώρησε, κάποια στόματα άνοιξαν και τώρα κατηγορούνται εν ενεργεία αξιωματούχοι σε τουλάχιστον έξι συλλόγους της πρώτης κατηγορίας. Ενα από τα στόματα που άνοιξαν ανήκει στον Σέρβο ατζέντη Ντέγιαν Βέλικοβιτς, ο οποίος συνέδεσε «βαριά» ονόματα του βελγικού ποδοσφαίρου με σειρά κατηγοριών. Μεταξύ αυτών αναφέρεται ότι ο πρώην Βέλγος εκλέκτορας Ζορζ Λέεκενς επέλεξε τον Ντέρικ Τσιμάνγκα για την εθνική ομάδα εν είδει εξυπηρέτησης (με το αζημίωτο) του προέδρου της Λόκερεν, ομάδας του κονγκολέζικης καταγωγής ποδοσφαιριστή.

Στην προηγμένη ποδοσφαιρικά λίγκα έχει θεσπιστεί Τμήμα Αθλητικής Απάτης, που λειτουργεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Επίσης αναφέρεται ότι ο πρώην προπονητής της Αντερλεχτ, Χέρμαν φαν Χόλσμπεεκ, είχε μεγάλη αδυναμία στα ρολόγια Ρόλεξ και στα… μετρητά. Σήμερα είναι προφυλακισμένος για το σκάνδαλο Ενροτέ και η αίτηση αποφυλάκισής του μόλις απορρίφθηκε.

Αλλες κατηγορίες αφορούν τον πρώην προπονητή των Μαλίν, Γκενκ και Λόκερεν, Πέτερ Μάες, που φέρεται να έκρυβε «μαύρο» χρήμα σε σακούλες του ψωμιού, αλλά και τη βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, που φέρεται να πλήρωνε τον προπονητή τερματοφυλάκων της εθνικής ομάδας εν μέρει μέσω… κυπριακής εταιρείας.

Στα ονόματα όσων ερευνώνται περιλαμβάνεται κι εκείνο του μεγαλοατζέντη Πίνι Ζάχαβι, γνωστού και στην Ελλάδα για τους πελάτες και τις μπίζνες του. Ο 74χρονος «Mister Fix It» (δηλαδή αυτός που τα τακτοποιεί όλα), όπως είναι το παρατσoύκλι του Ισραηλινού ατζέντη, βρίσκεται από καιρό στο στόχαστρο των Αρχών στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρείται ότι γνώριζε ή συμμετείχε σε πολλές… αμαρτωλές διαδρομές του χρήματος.

Ολα αυτά προχωρούν χάρη στο Τμήμα Αθλητικής Απάτης, που λειτουργεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στο Κεντρικό Γραφείο κατά της Διαφθοράς, σε συνεργασία με τη Γενική Εισαγγελία του Βελγίου. Αυτό δείχνει και πόσο ζεστά έχουν πάρει οι βελγικές αρχές την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου