Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Ένας φορτιστής για όλα – Ποιο είναι το σχέδιο της ΕΕ

 Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα σε εντολή διαπραγμάτευσης για την πρόταση φορτιστή κοινού τύπου.

Η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο οδηγίας με την οποία προτείνεται μια κοινή τυποποιημένη θύρα για μία ευρεία γκάμα συσκευών: έξυπνα τηλέφωνα, ταμπλέτες, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά κεφαλής, φορητά ηχεία και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν σήμερα σε εντολή διαπραγμάτευσης για την πρόταση φορτιστή κοινού τύπου. Στόχος της πρότασης είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι πλέον αναγκαία η αγορά νέου φορτιστή κάθε φορά που αγοράζετε ένα νέο κινητό τηλέφωνο ή παρόμοιο προϊόν, και ότι όλες οι συσκευές μπορούν να επαναφορτιστούν με τον ίδιο φορτιστή.

Μείωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Η πρόταση θα ενισχύσει την ευκολία των καταναλωτών, μέσω της εναρμόνισης των διεπαφών φόρτισης και της τεχνολογίας ταχείας φόρτισης. Με τη νέα αυτή οδηγία, η πώληση των φορτιστών θα διαχωριστεί από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών, έτσι ώστε κάθε νέα συσκευή που αγοράζεται να μην συνοδεύεται απαραίτητα από νέο φορτιστή. Ο διαχωρισμός αυτός θα μειώσει τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που συνδέονται με την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διάθεση φορτιστών.

Για τη βελτίωση της ενημέρωσης των καταναλωτών, το Συμβούλιο πρόσθεσε ένα παράρτημα στην πρόταση, στο οποίο περιλαμβάνονται ένα εικονόγραμμα το οποίο θα υποδεικνύει αν χορηγείται συσκευή φόρτισης μαζί με τη συσκευή, καθώς και μια σήμανση η οποία θα επισημαίνει τις προδιαγραφές φόρτισης.

Το Συμβούλιο αποσαφηνίζει επίσης τις τεχνικές προδιαγραφές για τους φορτιστές κοινού τύπου.

Η διαδικασία

Η σημερινή εντολή εγκρίθηκε από τους πρέσβεις που συγκροτούν την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (ΕΜΑ) του Συμβουλίου, και παρέχει στην Προεδρία του Συμβουλίου τη δυνατότητα να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις το τελευταίο καθορίσει τη θέση του.

Σημειώνεται ότι η πρόταση για φορτιστή κοινού τύπου παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 23 Σεπτεμβρίου 2021.

O.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου