Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Θίοντορ Ρούσβελτ: Το άγαλμά του αφαιρέθηκε από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Βρισκόταν στα σκαλιά του Μουσείου της Νέας Υόρκης από το 1940. Απομακρύνθηκε αφού οι αρμόδιοι έκριναν ότι η κίνηση αυτή θα αποτελούσε «σύμβολο προόδου».

Θίοντορ Ρούσβελτ: Το άγαλμά του αφαιρέθηκε από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας | tovima.gr

Για περισσότερα από 80 χρόνια το άγαλμα του Θίοντορ Ρούσβελτ στέκονταν μπροστά από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Μανχάταν.

Τώρα όμως ήρθε η στιγμή να εγκαταλείψει τη θέση του καθώς μεταφέρθηκε στη βόρεια Ντακότα στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Θίοντορ Ρούσβελτ.

Το χάλκινο μνημείο που απεικονίζει τον 26ο πρόεδρο των ΗΠΑ πάνω σε ένα άλογο πλαισιωμένο από έναν Αφρικανό και έναν ιθαγενή Αμερικανό προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα έντονες διαμαρτυρίες καθώς οι επικριτές του το βλέπουν ως σύμβολο της αποικιοκρατίας και του ρατσισμού.

Η απομάκρυνση του αγάλματος κόστισε 2 εκατομμύρια δολάρια

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Η μετεγκατάστασή του έγινε σε συνεργασία του μουσείου με τον δήμο της Νέας Υόρκης, ύστερα από την ψηφοφορία της Επιτροπής Δημόσιου Σχεδιασμού της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο.

Τον προηγούμενο μήνα, το μουσείο κάλυψε το άγαλμα ύψους 10 μέτρων με πορτοκαλί μουσαμά εν όψει της μεταφοράς του στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Θίοντορ Ρούσβελτ στη Μεδόρα της Βόρειας Ντακότα.

Ένας από τους απογόνους του πρώην προέδρου, υποστήριξε ότι η απομάκρυνση του αγάλματος μπορεί να αποτελέσει μέρος του επανασχεδιασμού δύσκολων και σύνθετων καταστάσεων χωρίς αποκλεισμούς.

Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές της μεταφοράς χαρακτήρισαν τη μετεγκατάσταση του αγάλματος ως νίκη για την ακύρωση του πολιτισμού – και πλήγμα για την ιστορία.

Το άγαλμα δέχθηκε πυρά εν μέσω πανεθνικών διαδηλώσεων του κινήματος black lives matter που πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία τον Μάιο του 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου