Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Αγωνία για την μικρή φάλαινα (ζιφιό) στον Άλιμο – Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Στο θηλαστικό χορηγείται υποστηρικτική αγωγή με υγρά, ηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

EUROKINISSI
Επιχείρηση διάσωσης μιας φάλαινας του είδους ζίφιος που εξόκειλε στα ρηχά της παραλίας του Αλίμου, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022. (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Πολύ σοβαρή κρίνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και των πρώτων αιματολογικών εξετάσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, η κατάσταση της υγείας της νεαρής φάλαινας που εκβράστηκε νωρίς το πρωί στα αβαθή της παραλίας του Αλίμου.

Έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια αιματολογικών, βιοχημικών και ιολογικών εξετάσεων για τη διερεύνηση και πιθανών άλλων παθολογικών καταστάσεων. Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία.

Από την λεπτομερή κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι φέρει σοβαρή κάκωση στην κάτω σιαγόνα (ρύγχος) και πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα. Όπως έγινε γνωστό, αναμένονται τα αποτελέσματα ιολογικών και άλλων εξιδεικευμένων εξετάσεων από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Στο θηλαστικό χορηγείται υποστηρικτική αγωγή με υγρά, ηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το ζώο παρακολουθείται στενά, ενώ οι αιματολογικές καθώς και οι βιοχημικές εξετάσεις θα επαναληφθούν απόψε (28/1) το βράδυ και αύριο το πρωί.

Όπως αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Φραντζής, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος” εδώ και οκτώ ημέρες γίνονται εκρήξεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου διαβιεί το είδος του, στο πλαίσιο των ερευνών για πετρέλαιο. “Κάθε χρόνο εκβράζονται δεκάδες κήτη εξαιτίας των δικών μας ενεργειών” είπε.

Στο σημείο βρίσκεται ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, παρακολουθώντας από κοντά την προσπάθεια διάσωσης και δήλωσε: «Ο ζιφιός ανήκει στα κητώδη που ζουν σε μεγάλα βάθη άρα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτή τη στιγμή στα ρηχά υποφέρει. Δείχνει πολύ αδύναμο και με τη βοήθεια δυτών, διασωστών και γιατρών καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το κρατήσουμε στη ζωή».

Στην επιχείρηση, επίσης, συμμετέχουν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου