Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Σέρβος, δραστήριος ομογενής της Φλόριδας

 Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Του Σταύρου Μαρμαρινού

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ – Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Και λίγες μέρες πριν, μιλώντας στην πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Ηπειρωτών, είπε ότι μετά από τόσα αγάλματα ελληνικού μεγαλείου που έστησε στην Ελλάδα και στην Αμερική, δεν θα υπάρξει συνέχεια. «Νόρα, τελείωσα… Οχι άλλα αγάλματα…», είχε πει, λες και ένιωθε ότι το νήμα της ζωής του γρήγορα θα κοβόταν.

Πράγματι, ξημερώματα Δευτέρας, 24 Ιανουαρίου, ο Μιχάλης Σέρβος, παλαιό στέλεχος της Ομογένειας, με πλούσιο έργο, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 73 χρονών, χτυπημένος από τον κορωνοϊό.

Ο Μιχάλης Σέρβος είχε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, που τα αντιμετώπιζε με στωικότητα, συνεχίζοντας μια πολύχρονη προσφορά στην Ομογένεια, τον Ελληνισμό, γενικότερα και στην κοινωνία.

Πριν 20 περίπου ημέρες προσβλήθηκε και νόσησε από τον κορωνοϊό, παρά το γεγονός ότι είχε εμβολιστεί τρεις φορές. Χρειάστηκε να ζητήσει νοσοκομειακή βοήθεια δύο φορές και στη συνέχεια επέστρεφε σπίτι του, στην περιοχή Μπελέαρ, όπου διέμενε, κοντά στο Κλίαργουότερ, μαζί με τη σύζυγό του, Θεοδώρα, η οποία ήταν συνεχώς κοντά του και τον φρόντιζε.

Ο Μιχάλης Σέρβος, δείχνει στον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, το άγαλμα του Βασιλιά Πύρρου, που δώρισε και στήθηκε στα Ιωάννινα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”

Την τελευταία φορά, μετά το νοσοκομείο, ο Μιχάλης Σέρβος φαινόταν καλά, αλλά ξαφνικά η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Ο κορωνοϊός είχε προσβάλει, σοβαρά, τους πνεύμονές του.

«Συναντηθήκαμε στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της AHEPA και ήταν καλά», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» η Νόρα Μιχοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών τον οποίο είχε ιδρύσει ο εκλιπών. «Πριν λίγες μέρες μίλησα για τελευταία φορά μαζί του, τηλεφωνικώς. Κάποια στιγμή τον ρώτησα, ποιο θα είναι το επόμενο άγαλμα που θα στήσει και μου απάντησε, ‘Νόρα, τελείωσα…Οχι άλλα αγάλματα…’. Η απώλεια του Μιχάλη Σέρβου είναι μεγάλη για όλους μας. Είναι μεγάλη για όλη την Ομογένεια, για όλο τον Ελληνισμό».

Ο Μιχάλης Σέρβος είχε δύο παιδιά, τον Βασίλη και την Ευανθία, από τα οποία απέκτησε πέντε εγγόνια. Ο γιος του έχει σπουδάσει οικονομικά, ενώ η κόρη του Νομικά.

«Ο Μιχάλης ήταν ένας μεγάλος άνθρωπος και μεγάλος Ελληνας», δήλωσε η σύζυγός του, Θεοδώρα. «Διακρινόταν για τον ανθρωπισμό του και τη φιλανθρωπία του. Βοήθησε πολύ κόσμο σε διάφορες ανάγκες του».

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος, του Κλίαργουότερ. Θα ενταφιαστεί στο ελληνικό κοιμητήριο «Μορφέας», που είναι τμήμα του μεγάλου αμερικανικού κοιμητηρίου Curlew Hills Memorial Gardens Cemetery, στο Παλμ Χάρμπορ, μεταξύ Κλίαργουότερ και του «Ελληνικού Χωριού», Τάρπον Σπρινγκς. Το ελληνικό αυτό κοιμητήριο έγινε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής, ιδρυτής του οποίου ήταν ο εκλιπών.

Για το θάνατο του Μιχάλη Σέρβου, εξέφρασε τη βαθιά λύπη του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Φλόριδας, Μάικ Αλεξάνδρου, κάνοντας αναφορά στο πολύπλευρο έργο που άφησε πίσω του.

Ο Μιχάλης Σέρβος, μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας Φλόριδας και του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής.

Με πρωτοβουλία και ενέργειές του, ιδρύθηκε το Γενικό Προξενείο της Τάμπα στη Φλόριδα, ενώ το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων μετονομάστηκε σε «Βασιλεύς Πύρρος».

Το όνομά του συνδέθηκε, επίσης, με τους δύο εκπαιδευτικούς οργανισμούς σχολείων τσάρτερ, ελληνικού ενδιαφέροντος, Αθηναϊκή Ακαδημία και Ακαδημία Πλάτωνα, που ιδρύθηκαν και συνεχίζουν με επιτυχία τη λειτουργία τους στη Φλόριδα.

Με πρωτοβουλία και σε πολλές περιπτώσεις με δικά του έξοδα, φιλοτεχνήθηκαν και στήθηκαν αγάλματα σε αρκετές πόλεις της Αμερικής και της Ελλάδος. Το πρώτο άγαλμα που με ενέργειες του κ. Σέρβου τοποθετήθηκε, ήταν της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδος. Τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων η οποία μετονομάστηκε σε Πλατεία Ολυμπιάδος, μετά από αίτημά του, ως προέδρου της Πανηπειρωτικής.

Ενα από τα έργα που δώρισε είναι το μνημείο των Βαρελοποιών το οποίο τοποθετήθηκε στη Σωπική, της Βορείου Ηπείρου, γιατί, όπως έλεγε, οι παππούδες του, από τη μεριά της μητέρας του, ήταν βαρελάδες και το χωριό απ’ όπου κατάγονταν οι γονείς του, ήταν η «πρωτεύουσα» των βαρελοποιών.

Επίσης, με πρωτοβουλία του, στήθηκε στην Παραλία του Κλίαργουότερ το άγαλμα του Θόδωρου, που θεωρείται ως ο πρώτος Ελληνας ο οποίος έφτασε με τους μεγάλους εξερευνητές στην Αμερική.

Αλλα, χαρακτηριστικά αγάλματά του, είναι του Δρα Γεώργιου Παπανικολάου, του Λούη Τίκα, του Ιωάννη Μπρουμίδη και του αρχαίου φιλοσόφου Κλεισθένη, που τοποθετήθηκε, πέρυσι, έξω από το δήμο Αιγάλεω στην Ελλάδα.

Για την όλη προσφορά του Μιχάλη Σέρβου στην Ηπειρο και στην Ομογένεια, δόθηκε το όνομά του στην κεντρική πλατεία της Σωπικής Πωγωνίου, όπου, επίσης, έχει στηθεί και η προτομή του.

Λάτρης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Δημοσθένης Δωδωναίος», επειδή κοντά στα Γιάννενα, όπου γεννήθηκε, βρίσκεται η αρχαία Δωδώνη.

Από τις διάφορες οργανώσεις στις οποίες πρόσφερε τις υπηρεσίες του, ο Μιχάλης Σέρβος αγωνίστηκε για τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα για το Βορειοηπειρωτικό. Για όλους τους αγώνες και τις προσπάθειές του έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις.

O Μιχάλης Σέρβος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1948, αλλά η οικογένειά του καταγόταν από τη Σωπική της Βορείου Ηπείρου. Τα παιδικά του χρόνια έζησε στην Πωγωνιανή, Ιωαννίνων. Σε ηλικία 14 χρονών είχε πάει με την οικογένειά του στη Ν. Υόρκη.

Παρακολούθησε οικονομικά μαθήματα στο Σίτι Κόλετζ της Ν. Υόρκης και σπούδασε σκηνοθεσία και παραγωγή τηλεόρασης στο Ινστιτούτο της RCA. Ομως, κατάλαβε ότι ήταν καλύτερα να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις. Στην αρχή είχε ασχοληθεί, επαγγελματικά, με εστιατόρια και σούπερ μάρκετ.

Το 1982 εγκαταστάθηκε στη Φλόριδα, όπου δημιούργησε εταιρεία, που κατασκεύαζε εμπορικά κέντρα. Με την οικονομική κρίση, έχασε το 1988-89 πολλά χρήματα. Στη συνέχεια δημιούργησε μια τηλεφωνική εταιρεία την οποία κράτησε επί δέκα περίπου χρόνια, πριν πουληθεί. Στη συνέχεια, ίδρυσε μεταφορική εταιρεία με μεγάλες προοπτικές την οποία ανέλαβε ο γιος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου