Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

 Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ («ΝΥΤ») – Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών στα τέλη του 2021, μια ανησυχητική εξέλιξη για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής, καθώς η γρήγορη άνοδος τιμών διαβρώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και ρίχνει μια σκιά αβεβαιότητας για το μέλλον της Οικονομίας.

Οπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυξ», οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7% για το 12μηνο έως τον Δεκέμβριο του 2021, καταγράφοντας την ισχυρότερη αύξησή τους από τον Ιούνιο του 1982.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πέρασαν μήνες περιμένοντας να εξασθενίσει ο πληθωρισμός, ελπίζοντας ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να χαλαρώσουν και να επιτρέψουν στις εταιρείες να καλύψουν τη διαφορά με την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση.

Αντίθετα, τα συνεχιζόμενα κύματα του κορωνοϊού έχουν κλειδώσει τα εργοστάσια και οι ναυτιλιακές εταιρείες δυσκολεύονται να δουλέψουν μέσω εκτεταμένων καθυστερήσεων, καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν ξένα αγαθά με ταχείς ρυθμούς. Οι ειδικοί αναμένουν ότι τα κέρδη των τιμών θα εξασθενήσουν φέτος, αλλά το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό είναι ασαφές, θέτοντας ένα μεγάλο ερώτημα οικονομικής πολιτικής για τον κ. Μπάιντεν και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

«Προφανώς το 7 τοις εκατό είναι ένα πολύ μεγάλο σοκ», δήλωσε ο Ομαϊρ Σαρίφ (Omair Sharif), ιδρυτής της εταιρείας ερευνών «Inflation Insights». Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να κορυφωθεί και να επιπεδοποιηθεί στο 7%, αλλά θα χρειαζόταν χρόνος για να υποχωρήσει από αυτή την κορύφωση. Είναι πιθανό να τελειώσει το 2022 χαμηλότερα, αλλά και πάλι πάνω από το επίπεδο σχεδόν του 2 τοις εκατό που προτιμούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

«Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει για να πιάσουμε οτιδήποτε πλησιάζει τις παλιές καλές εποχές», είπε ο κ. Σαρίφ.

Τα νέα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη έδειξαν ότι το κόστος των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και των τροφίμων αυξάνεται γρήγορα και παρείχαν περαιτέρω στοιχεία ότι τα κέρδη των τιμών διευρύνονται πέρα από μερικές μόνο κατηγορίες που έχουν διαταραχθεί από την πανδημία. Τα ενοίκια συνεχίζουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό και τα γεύματα στα εστιατόρια είναι πιο ακριβά, πιθανώς σημάδι ότι οι πρόσφατες αυξήσεις μισθών αρχίζουν να συμβάλλουν σε υψηλότερες τιμές, καθώς οι εργοδότες προσπαθούν να καλύψουν υψηλότερο κόστος εργασίας.

Το γεγονός ότι οι αυξήσεις των τιμών διαδίδονται όλο και περισσότερο -και έρπουν σε περιοχές που δεν επηρεάζονται τόσο άμεσα από την πανδημία- είναι μια ανησυχητική εξέλιξη για τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής, οι οποίοι είναι τώρα έτοιμοι να ανταποκριθούν.

Αξιωματούχοι της Federal Reserve ανέφεραν ότι αναμένουν να αυξήσουν τα επιτόκια αρκετές φορές φέτος καθώς προσπαθούν να μειώσουν τη ζήτηση και την Οικονομία σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν να γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό του οικονομικού τοπίου την έκρηξη των τιμών της εποχής της πανδημίας.

Ο Τζερόμ Χ. Πάουελ (Jerome H. Powell), ο πρόεδρος της Fed, τόνισε την Τρίτη ότι η Κεντρική Τράπεζα περνάει σε επίπεδο καταπολέμησης του πληθωρισμού μετά από σχεδόν δύο χρόνια προσπάθειας να στηρίξει την Οικονομία που έχει πληγεί από την πανδημία διατηρώντας τα επιτόκια κοντά στο μηδέν. Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι αυξήσεις θα επιβραδυνθούν σημαντικά, αλλά παρακολουθούν στενά πόσο γρήγορα θα συμβαίνει αυτό σε συνάρτηση με τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων. Οι επενδυτές αναμένουν τέσσερις κινήσεις επιτοκίων φέτος και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σημείωσαν τις τρεις από αυτές κατά τη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου